Incassobureaus nu ook vergunningplichtig

Euro's

Incassobureaus die krediet aanbieden of bemiddelen in krediet moeten vóór 7 april 2017 een vergunning aanvragen. Incassobureaus die geen vergunning aanvragen moeten daar waar nodig hun activiteiten aanpassen, zodat er geen sprake meer is van bemiddelen of aanbieden zoals dat in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staat.

 

De AFM heeft op 14 november 2016 de leidraad ‘Consumenten en Incassotrajecten’ gepubliceerd. In deze leidraad staat onder meer dat een incassobureau een vergunning moet aanvragen wanneer deze bemiddelt in krediet óf aanbieder is van krediet.
De leidraad beschrijft ook hoe kredietaanbieders de betaalachterstanden van consumenten moeten aanpakken. De AFM wil dat de kredietaanbieder eerst samen met de klant op zoek gaat naar een oplossing voor betalingsproblemen, voordat een incassobureau wordt ingeschakeld. Als een incassobureau niet alleen helpt bij het incasseren van vorderingen, maar ook nieuwe betalingsregelingen afspreekt met geldleners, is een vergunning nodig. Dan is er namelijk sprake van bemiddeling.
Een incassobureau dat vergunningplichtig is moet vóór 7 april 2017 een vergunning aanvragen. Totdat de AFM een beslissing heeft genomen, mag het betreffende incassobureau haar vergunningplichtige activiteiten voortzetten. Daarna is dat uitsluitend toegestaan als een vergunning is verleend. Er zijn kosten verbonden aan de vergunningaanvraag. Ook wanneer de vergunning niet wordt verleend, worden deze kosten gefactureerd.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Dick Aardenburg - 23 februari 2017

De administratieve waterhoofd van Nederland moet blijven groeien! Nu nog schuldsaneerders, gemeente ambtenaren, crowdfunders en iedereen die de woorden "lening", "krediet" of "financiën" gebruiken ook vergunningsplichtig maken. Doorgeslagen regelzucht waar de burger uiteindelijk de dupe van wordt.

Meer over
Incassoregister tegen misstanden bij incasso

Incassoregister tegen misstanden bij incasso

Er komt een incassoregister waar incassobureaus verplicht ingeschreven moeten zijn. Voor het uitoefenen van incassowerkzaamheden komen er eisen en de naleving hiervan...