Industriële brandrisico’s onverzekerbaar, adviseurs luiden noodklok

Brandweer grote brand via Pixabay

Tal van industriële brandrisico’s dreigen (deels) onverzekerd te raken. Adviseurs luiden de noodklok. Met name in de sectoren food, recycling en houtopslag is de situatie volgens adviseurs momenteel dramatisch. “De industriële brandmarkt staat in brand.”

Adviseurs wijken uit naar buitenlandse risicodragers om posten toch maar volgetekend te krijgen. Of in ieder geval tot 85 procent, want sommige verzekeraars trekken hun aandeel in als een post voor minder is getekend dan die 85 procent. Echter, zo vertelt een adviseur, de premie in bijvoorbeeld Engeland kan wel tot vijf keer zo hoog zijn. Bovendien hanteren Engelse maatschappijen soms enorm veel hogere eigen risico’s.

De adviseur: “We gaan meemaken dat bedrijven in deze sectoren failliet gaan omdat ze zich niet of onvoldoende konden verzekeren. Dat zouden we als verzekeringsbranche toch niet moeten willen. Dat de premies omhoog moeten en dat er meer aan preventie moet worden gedaan, kan ik begrijpen. Maar geef de klant de kans in plaats van rücksichtslos de deur dicht te gooien. Geef een klant drie tot zes maanden om de preventie op orde te krijgen.”

Onverzekerbaarheid baart adviseurs al langer zorgen. Adfiz-directeur Enno Wiertsema riep verzekeraar onlangs op niet langer risico’s over één kam te scheren, maar “te differentiëren naar inspanning in plaats van naar alleen risico’s. Beoordeel de inspanning die dat ene specifieke recyclingbedrijf en zijn adviseur hebben geleverd om door een goede risicoanalyse en preventiemaatregelen risico’s zo veel mogelijk te voorkomen”.

Onverzekerbaarheid wordt ook aangekaart door Wilfred Mooij (Geijsel Kroon) in de dinsdag verschenen VVP 6. Klik HIER voor het betreffende artikel.

En heeft u al gestemd op de VVP-stelling van de week (‘Onverzekerbaarheid speelt nog steeds’)? Stemmen kan HIER

Reactie toevoegen

 
Meer over
Minister laat markt onverzekerbaarheid onzichtbare schade aan zonnepanelen zelf oplossen

Minister laat markt onverzekerbaarheid onzichtbare schade aan zonnepanelen zelf oplossen

Minister Hoekstra vindt dat, voor het blijven bestaan van het draagvlak voor zonnepanelen, eigenaren zich goed moeten kunnen verzekeren.Toch grijpt hij niet in de...

Adfiz: "Differentieer naar inspanning in plaats van naar alleen risico’s"

Adfiz: "Differentieer naar inspanning in plaats van naar alleen risico’s"

Scheer niet langer alle risico's over één kam. Die oproep aan verzekeraars doet Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandcolumn op de website van...

ACM kijkt naar onverzekerbaarheid

ACM kijkt naar onverzekerbaarheid

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bracht begin vorige maand een bezoek aan Adfiz. "Om met ons van gedachten te wisselen over en input te verzamelen voor...