Johan van der Schoot overleden

Johan van der Schoot LI

Eerder deze week overleed onverwacht Johan van der Schoot (67), in het verleden directeur en bestuurlijk secretaris van Adfiz-voorganger NBvA en later – nadat hij was overgestapt naar a.s.r. – voorzitter van de Verbondscommissie Intermediaire Distributie. Zijn loopbaan zette Van der Schoot voort buiten de bedrijfstak. Zo was hij zelfstandig consultant en ook twee termijnen (CDA-)wethouder in Oss.

Bij zijn afscheid als wethouder werd Van der Schoot door zijn partij omschreven als eigenreide idealist en die omschrijving is wel treffend. Van der Schoot liet zich niet makkelijk overtuigen van het tegendeel. Verder kenmerkend voor Van der Schoot was zijn gedegen dossierkennis. En dan was er natuurlijk het eeuwige pochet.

Perfect duo

Jurjen Oosterbaan Martinius (Bureau DFO) kende Van der Schoot goed: “Johan was zoon van een (warme) bakker. Daar was hij trots op. Hij gaf vaak aan dat hij vanuit deze ervaring heel goed wist wat er bij het kleine intermediair speelde."

“Johan vormde een perfect duo met Alexander van Voorst Vader, de helaas eerder ook al overleden NBvA-voorzitter. Alexander was de diplomaat die in moeilijke dossiers partijen uiteindelijk bij elkaar bracht. Johan was een uiterst scherp analyticus die alle dossiers tot in detail fileerde en de belangen van het intermediair in beeld bracht.

“Johan kon in formele overlegrondes wat ongeduldig worden wanneer partijen vooringenomen standpunten gingen verdedigen zonder te proberen tot een oplossing te komen.

“Johan was altijd uiterst netjes gekleed. Dat maakte hem in het gezelschap van ‘tussenpersonen’ altijd wel wat bijzonder.”

Zeer gedreven

Adfiz zegt "bedroefd kennisgenomen te hebben van het overlijden. Johan was zeer gedreven en bevlogen in zijn werk voor de NBvA en daarmee voor de branche. Hij beschikte over een grote dossierkennis en zette op basis van zijn strategische inzichten de koers uit voor de leden. Op deze wijze heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van de vereniging".

 

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Rob Goedhart - Geldbelangen 25 mei 2023

Ik zie Johan nog zo over de gangen van de Tweede Kamer stuiven. Of over de trappen van het gebouw van het Verbond van Verzekeraars. Een geduchte 'tegenstander' voor mij als Consumentenbond-man destijds.Maar altijd met veel respect naar elkaar toe. Dat hij in vrede mogen rusten....

Henk Smit - summa 25 mei 2023

Wat een verdrietig bericht. Ik heb Johan gekend als een fijn en vakbekwaam mens tijdens mijn AMEV tijd. Veel sterkte voor de nabestaanden ♥️

Roel Veldwijk - Oud-hoofdredacteur VVP 25 mei 2023

Johan heb ik heel vaak mogen ontmoeten en ook ik ben onder de indruk geraakt van zijn perfecte dossierkennis. Daarnaast was hij een zeer aimabel mens in de omgang. Het heeft mij ook nooit verbaasd dat hij de weg van zijn voorganger Boudewijn van Uden is gevolgd en de overstap naar de verzekeraarszijde maakte. Daar heeft hij zich eveneens volledig ingezet voor zijn favoriete distributiekanaal, het intermediair.

Chris de Bruin - Bureau mr. de Bruin 25 mei 2023

Ik heb Johan meegemaakt in de eerste jaren van mijn bestaan als intermediair. Ik herinner me niet alleen de steeds in alle opzichten uiterst correcte verschijning en grote kennis van zaken. Mij staat ook nog bij dat hij er een gewoonte van maakte bij presentaties voor een volle zaal intermediairs, van het podium af te stappen en de aanwezigen een microfoon onder de neus te duwen om hen in de discussie te betrekken. Daarmee combineerde hij de destijds nog wat formele gang van zaken in ons wereldje met een moderne en verfrissende aanpak. En nu is dus deze icoon van destijds er ook niet meer. Ik denk met respect aan hem terug en dat zal voor velen gelden. Dank voor wat je hebt betekend voor de branche en sterkte voor de nabestaanden. Rust zacht.

Jan van Stigt Thans - Van Stigt Thans Communciatie/Risk & Business 24 mei 2023

Ik heb bij de NBVA tien jaar met Johan samengewerkt. Een bijzondere dynamische tijd in een toen al veranderende markt. Hij is zonder meer met zijn vlijmscherpe marktanalyses en -visie dé belangrijkste drijvende kracht achter de professionalisering van zowel NBVA als het kleine en middelgrote intermediair geweest. Ik heb veel van hem geleerd en heb het als eer ervaren om met hem samengewerkt te hebben

Meer over