Keuzevrijheid bij pensioen gaat niet vanzelf goed

Euro's via Pixabay 2018

Keuzevrijheid bij pensioenen gaat niet vanzelf goed. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM naar de invulling van de Wet verbeterde premieregeling (Wvp), die een variabele pensioenuitkering mogelijk maakt. Deelnemers maken niet altijd juiste keuzes en variabele pensioenproducten brengen nieuwe risico’s met zich mee. Niet alle pensioenuitvoerders van premieregelingen gaan hier goed mee om.

Vooruitlopend op de presentatie door de AFM van de onderzoeksuitkomsten kondigde het Verbond van Verzekeraars woensdag al verbeteringen aan.

Bij vijf verzekeraars is onderzocht hoe de variabele uitkeringsproducten waar deelnemers op pensioengerechtigde leeftijd voor kunnen kiezen, zijn ontwikkeld. Dit is nog onvoldoende zorgvuldig gebeurd, aldus de AFM.

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven: "De AFM is voorstander van de keuzemogelijkheden die de Wvp biedt. Het succes hiervan is wel sterk afhankelijk van zorgvuldige uitvoering. Dat gebeurt niet vanzelfsprekend. Zo ziet de AFM dat verzekeraars niet zeker stellen dat variabele uitkeringen alleen terechtkomen bij deelnemers die de risico’s willen en kunnen dragen. Dit is belangrijk, omdat een uitkering in één jaar met wel vijftien procent kan stijgen, maar ook dalen. Ook lijkt het erop dat deelnemers worden verleid, bijvoorbeeld door een zo hoog mogelijke uitkering in het eerste jaar aan te bieden."         

Pensioenfondsen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de 22 onderzochte pensioenfondsen de keuzebegeleiding van deelnemers voorafgaand aan pensionering moeten verbeteren. "Informatie moet duidelijk en evenwichtig zijn, en het is vooral belangrijk dat deelnemers het belang en de gevolgen van hun keuze goed snappen."

Reactie toevoegen

 

Reacties

paul schoo - Platter-Schoo FD 12 april 2019

Precies AFM!!! Gaat het licht een beetje schijnen? En om die reden moeten de vermogenadviseurs gewoon die keuze kunnen begeleiden. Daar is geen pensioenvergunning voor nodig. Er zijn nu eenmaal, met dank aan uw initiatieven, te weinig pensioenadviseurs.

Meer over