"Lange balansen verder verkleinen, maar niet overhaast"

Wopke Hoekstra 1 2017 foto Financiën

Minister Hoekstra noemt het zaak de lange balansen van de Nederlandse huishoudens verder te verkleinen. Dit in een brief aan de Eerste Kamer over de lessen van de crisis.

De minister: "Een verlaging van de schulden van huishoudens zou de Nederlandse economie schokbestendiger kunnen maken. Met maatregelen op het gebied van hypotheekleningen zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek en de ltv’s zijn hier al belangrijke stappen gezet. Het echt verkleinen van de ‘lange balansen’ is echter een zaak van de lange adem. Hier moeten in de toekomst duidelijk nog stappen worden gezet, maar dit moet ook niet overhaast worden gedaan. Het reduceren van schulden en het opbouwen van buffers moet goed doordacht en met beleid worden gedaan, omdat het anders het vertrouwen van huishoudens en daarmee de Nederlandse economie juist in gevaar kan brengen. "

Afgaande of wat Hoekstra verder schrijft, moet de verdere verkleining volgens hem ook weer niet op de lange baan worden geschoven. Hoekstra: "Een belangrijke les is dat het verstandig is om structurele economische uitdagingen, zoals de hoge particuliere schuldniveaus, aan te pakken in economisch goede tijden. Op lange termijn zijn structurele hervormingen goed voor de economische groei, maar op korte termijn kunnen hervormingen pijnlijk zijn. Juist in economisch goede tijden zijn de pijnlijke effecten van structurele hervormingen dragelijker. Ook is er dan meer geld beschikbaar om verliezers van een hervorming te kunnen compenseren wat het draagvlak kan vergroten. Aan de andere kant leert de praktijk echter dat grote hervormingen zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek juist pas tijdens een crisis van de grond komen. De bijzondere situatie van de crisis en de daarbij behorende urgentie om maatregelen te nemen lijken namelijk doorslaggevend te zijn in het tot stand komen van grote hervormingen. De maatregelen op de woningmarkt zijn een goed voorbeeld van een hervorming die met de wijsheid achteraf, beter eerder had kunnen worden doorgevoerd."

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Robert Manders - Privé persoon 22 juli 2019

Het zijn wijze woorden van de heer Hoekstra. Echter als Nederlands Minister van Financiën dient hij deze woorden ook te richten tot zijn Europese collega's met name Italië en Frankrijk. Ook de ECB voorzitter zou deze woorden ter harte moeten nemen. Daar wij weten dat Europa van zijn lange balansen een rotzooitje maakt is het knap hypocriet om ons te beschuldigen dat wij grote schulden hebben. Bij ons burgers staat er ten minste nog een stevig onderpand tegenover.

Meer over