Last onder dwangsom voor Momentum Capital

afm gebouw

De AFM heeft een last onder dwangsom van 100.000 euro opgelegd aan Momentum Capital, enig aandeelhouder en bestuurder van Momentum Estate Fund (MEFI). Momentum Capital moet essentiële informatie verstrekken aan beleggers die hebben geïnvesteerd in obligaties MC Bond 11 +Bond Brazil of van plan zijn dat te doen.

Ook consumenten die schriftelijk en mondeling door Momentum Capital onjuist en misleidend zijn geïnformeerd over de financiële situatie van MEFI, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten en via schriftelijke updates, dienen juist en volledig te worden geïnformeerd.

MEFI biedt de obligatie ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’ aan. Momentum Capital zorgt voor de informatieverstrekking aan de obligatiehouders van ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’ en overige investeerders in Momentum Capital en met haar verbonden ondernemingen. Volgens het aanbiedingsmateriaal wordt met het geld van de obligaties deelgenomen in vastgoedinvesteringen in Brazilië en ontvangt MEFI opbrengsten vanuit de Braziliaanse investeringen.

Uit de informatie die de AFM heeft ontvangen blijkt dat onjuiste informatie is verstrekt over de financiële situatie van MEFI. De jaarrekening over 2017 van MEFI is op de volgende onderdelen onjuist:
- de waardering van de belangen in een van de Braziliaanse entiteiten is 28,6 miljoen euro te hoog;
- de waardering van de rentevorderingen op de Braziliaanse entiteiten is 3,1 miljoen euro te hoog.

Deze onjuiste waarderingen hebben tot gevolg dat in de jaarrekening van MEFI het eigen vermogen 31,7 miljoen euro en de omzet 3,1 miljoen euro te hoog zijn vermeld. De publicatie jaarrekening bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel over 2018 is eveneens onjuist doordat de waarderingen van de activaposten en het eigen vermogen niet zijn aangepast en dus te hoog zijn, aldus de toezichthouder. Ook is onjuiste informatie verstrekt over de positieve operationele kasstromen in Brazilië.

Daarnaast is essentiële informatie over de financiële situatie van MEFI weggelaten, waaronder informatie over de garanties en zekerheden, de herkomst van de betalingen van rente en de risico’s ten aanzien van de aflossing van ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’.

Reactie toevoegen