Belangstelling impactvol beleggen onder miljonairs neemt toe

Richard Bruens

Vergeleken met voorgaande jaren wordt er door miljonairs minder gespaard en meer belegd met een voorkeur voor maatschappelijke relevantie. Ook zijn miljonairs in het algemeen gelukkiger en gezonder dan niet-miljonairs.

Dit blijkt uit het vijfde onderzoek 'Vermogend Nederland' van Van Lanschot, dat eigen onderzoek combineert met onderzoek van het CBS. Volgens het CBS mochten 106.200 huishoudens zich begin vorig jaar miljonair noemen, 500 meer dan het jaar ervoor. Ondanks die stijging is het totale vermogen van de miljonairs in ons land gelijk gebleven: ruim 300 miljard euro, gemiddeld 2,9 miljoen per persoon. Ook het aantal vrouwelijke miljonairs is gelijk gebleven: 23%. Bijna één op de vijf ondernemende miljonairs actief is in de landbouw.

 

Een duidelijke trend onder vooral jongere miljonairs in ons land is 'Impact Investeren', geld investeren in projecten waarbij naast winst ook maatschappelijke relevantie belangrijk is, zoals bijvoorbeeld milieu, duurzame energie of onderwijs.Van de bezittingen bestaat op dit moment 13% uit bank- en spaartegoeden. Bijna de helft (48%) bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Bij niet-miljonairs is dit precies omgekeerd. 

 

Lid Raad van Bestuur Richard Bruens: "Toen wij hierover vijf jaar geleden bij ons onderzoek een vraag stelden, deed nog bijna niemand aan maatschappelijk investeren. Kijk je nu dan zie je dat één op de zeven ondervraagde miljonairs zich actief bezighoudt met impact investeren en in overleg met onze adviseurs zelfs een toenemend deel van het vermogen daaraan wil besteden. En bijna drie op de tien mensen die nog niet aan impact investeren doen, lijkt het wel interessant. We zagen de belangstelling voor maatschappelijk investeren klanten de afgelopen jaren sterk toenemen en begeleiden steeds meer van onze klanten hierbij." Meer weten over impact ondernemen? Klik hier.

 

Volgens het onderzoek van Van Lanschot besteden miljonairs redelijk wat tijd aan financiële planning. Zes op de tien trekken hier een paar uur per maand voor uit. Ruim een kwart is er zelfs een paar uur per week mee bezig. "Voor een meerderheid van de ondervraagde miljonairs is het in stand houden van de huidige levensstijl en het pensioen daarbij het belangrijkst, gevolgd door schenkingen aan de familie. De oudere generatie reserveert meer voor goede doelen en het schenken aan familie. Jongeren daarentegen reserveren vaker fondsen om eerder te stoppen met werken, de studie van de kinderen."

 

Volgens Bruens zijn miljonairs vaker gehuwd dan niet-miljonairs (71% versus 45%) en dat ze het geheim van een succesvol huwelijk beter lijken te kennen. "Van alle miljonairs is maar 7% gescheiden, de helft van het aantal bij niet-miljonairs (14%). Van alle miljonairs boven de 50 omschrijft 81% de gezondheid als 'goed' of 'zeer goed'. Dat is aanzienlijk hoger dan de 67% oudere niet-miljonairs."

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Ikbenfrits wil dat Van Lanschot klanten ruimhartig compenseert

Ikbenfrits wil dat Van Lanschot klanten ruimhartig compenseert

Ikbenfrits roept Van Lanschot op tot een ruimhartige compensatie van klanten die een te hoge boete hebben betaald voor het oversluiten van hun hypotheek. Casper...