Minister: meld geheimhoudingsplicht woekerpolisschikkingen

Document gesprek kantoor via Pixabay

Minister Hoekstra roept op tot melden bij hem van eventueel door verzekeraars opgelegde geheimhoudingsplicht bij woekerpolisschikkingen. De minister in zijn reactie op het dinsdag verschenen evaluatierapport Kifid: “Ik vind het signaal ten aanzien van geheimhouding van de uitkomst van schikkingen tussen consument en verzekeraars van belang. Het achterwege blijven van een objectieve onderbouwing bij dit signaal maakt het echter ingewikkeld om hier concreet actie op te ondernemen. Indien consumenten of andere stakeholders kunnen aantonen dat in strijd met de toezegging van verzekeraars toch geheimhouding is afgedwongen ten aanzien van de uitkomst van schikkingen roep ik hen op zich bij mij te melden.”

De onderzoekers (SEO) schrijven geen bewijs te hebben dat nog om geheimhouding ten aanzien van de schikkingsuitkomst is gevraagd. Kifid meldt geen partij te zijn bij dergelijke overeenkomsten. Verzekeraars zeggen dat er geen sprake meer is van geheimhouding bij schikkingen. Daarentegen zijn er consumenten(vertegenwoordigers) die stellen dat hier wel sprake van zou zijn. SEO concludeert derhalve dat ze niet kan uitsluiten dat het eisen van geheimhouding (informeel) door verzekeraars nog wel gebeurt. Daarbij constateert SEO, naar aanleiding van gesprekken met consumenten, dat het verschil tussen toegestane geheimhouding tijdens de bemiddelingsprocedure en geheimhouding ten aanzien van de uitkomst van de schikking (waar de toezegging van verzekeraars op ziet) voor consumenten niet altijd duidelijk lijkt.

De onderzoekers zien overigens ruimte om de Kifid-doorlooptijden bij beleggingsverzekeringen verder te verbeteren door clusters met relatief veel oude klachten voorrang te geven boven andere clusters.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Ook minister heeft geen toegang tot vertrouwelijke DNB-informatie

Ook minister heeft geen toegang tot vertrouwelijke DNB-informatie

DNB mag zelfs aan de minister van Financiën geen vertrouwelijke informatie verstrekken over individuele financiële instellingen, laat minister Hoekstra...

Dijsselbloem zegt geen commentaar te kunnen geven op woekerpolisschikking NN en politiebond

Dijsselbloem zegt geen commentaar te kunnen geven op woekerpolisschikking NN en politiebond

  Minister Dijsselbloem van Financiën zegt niet bevoegd te zijn commentaar te geven op de volgens berichten beter dan gemiddelde woekerpolisschikking...