Nijboer vraagt door in kwestie gedupeerde huizenkopers Brielle

Henk Nijboer nieuw 2018 foto Twitter

Henk Nijboer (PvdA) blijft Kamervragen stellen naar aanleiding van de kwestie van gedupeerde huizenkopers in Brielle, die vergeefs een beroep deden op de afbouwgarantie.

Nijboer vraagt aan de minister onder meer: "Kunt u uiteenzetten op welke wijze de informatieplicht over de afbouwgarantie in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voorkomt dat consumenten worden gedupeerd door afbouwgaranties?

"Verwacht u van huizenkopers dat zij zich bekwamen in alle facetten van het recht omtrent woningbouw? Zo nee, nu blijkt dat het eenvoudig is om consumenten op te lichten middels een onbetrouwbare afbouwgarantie en zij door de woningnood vaak onder tijdsdruk moeten beslissen, bent u onder die omstandigheden van mening dat het verstandig zou zijn om afbouwgaranties te verplichten en voorwaarden te stellen aan de kwaliteit van deze garanties?

"Hoe voorkomt u dat anderen ook gedupeerd raken door Betaal Garant Nederland? Wordt handhavend opgetreden om te voorkomen dat Betaal Garant Nederland voort kan gaan met het verstrekken van afbouwgaranties?

"Klopt het dat de betreffende directeur een bestuursverbod opgelegd heeft gekregen door de rechter? Hoe kan het dat hij nog steeds staat ingeschreven bij de KvK als bestuurder van Betaalgarant?

"Weet u dat, ondanks verschillende waarschuwingen van betrokkenen bij de DNB en AFM, Betaal Garant Nederland nog steeds ingeschreven staat bij de KvK? Waarom leeft de KvK de rechterlijke uitspraak niet na? Hoeveel mensen wilt u nog gedupeerd kunnen laten worden door de veroordeelde crimineel die aan de leiding staat van deze oplichtersbende?

"Wanneer gaat de KvK over tot uitschrijving van een veroordeelde bestuurder? Hoe wordt voorkomen dat hij indirect invloed uitoefent en een stroman neerzet?

"Hoe kan het dat de DNB niet heeft voorkomen dat het garantiefonds zijn malafide parktijken voortzette, nadat hiervoor werd gewaarschuwd door Vereniging Eigen Huis (VEH) in juni 2018? Hebben garantiefondsen een vergunning van DNB nodig? Wat is een redelijke termijn voor DNB om, na signalen, controles uit te voeren en in te grijpen? Klopt het dat DNB de gedupeerde huizenkopers, en daarmee de VEH, niet als belanghebbende ziet bij hun besluit tot handhaving?

"Op welke manier beschermt u mensen tegen malafide praktijken? Hoe zorgt u ervoor dat Betaal Garant Nederland geen schade meer kan doen en hoe worden dit soort praktijken in de toekomst voorkomen?"

Op eerdere vragen van Nijboer liet de minister weten geen rol voor de overheid weggelegd te zien bij het verstrekken van afbouwgaranties.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Geldverstrekker moet huizenkoper helpen bij juiste keuze afbouwgarantie

Geldverstrekker moet huizenkoper helpen bij juiste keuze afbouwgarantie

Minister Knops wil dat notarissen, hypotheekbanken en makelaars huizenkopers zoveel mogelijk helpen bij het voorkomen van het gebruik maken van onbetrouwbare afbouwgaranties....

Aantal signalen bij AFM over afbouwverzekeringen zeer beperkt

Aantal signalen bij AFM over afbouwverzekeringen zeer beperkt

Het aantal signalen met betrekking tot afbouwverzekeringen bij de AFM over de afgelopen jaren is zeer beperkt. Deze signalen hebben niet tot opvolging geleid. Dat...

Overheid komt niet zelf met garantiesysteem voor nieuwbouwers

Overheid komt niet zelf met garantiesysteem voor nieuwbouwers

Minister Ollongren ziet geen reden zelf een garantiesysteem voor nieuwbouwers op te zetten. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen over nieuwbouwers in Brielle...