Polishouders Conservatrix leggen er waarschijnlijk op toe

Peertje via Pixabay

DNB heeft de curatoren van Conservatrix geadviseerd om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een portefeuilleoverdracht in faillissement. Hierbij is het uitgangspunt, aldus de toezichthouder, “dat een portefeuilleoverdracht tot een betere positie voor de polishouders dient te leiden dan een liquidatie van de activa van Conservatrix. Echter, de curatoren kunnen bij het realiseren van een portefeuilleoverdracht het wijzigen van de voorwaarden van door polishouders bij Conservatrix afgesloten verzekeringen waarschijnlijk niet voorkomen vanwege de omvang van het aanwezige kapitaaltekort.

“Over de uiteindelijke reikwijdte en omvang van de wijzigingen in verzekeringen die nodig zijn om een portefeuilleoverdracht mogelijk te maken, dan wel de uitkering die polishouders bij het eventueel verdelen van de boedel zullen ontvangen, valt op dit moment nog geen zekerheid te geven. Dit is afhankelijk van een beoordeling van de financiële positie van Conservatrix, de aard van de verschillende verzekeringen, eventuele interesse van mogelijke overnamekandidaten en de afspraken die daarbij kunnen worden gemaakt. De faillissementscuratoren zullen hierover nadere inzichten kunnen verschaffen”.

Minister wees financiële steun af

In het door minister Hoekstra aan de Tweede Kamer gestuurde feitenrelaas, schrijft DNB ook dat Conservatrix de minister verzocht om overheidssteun. “Naar aanleiding hiervan heeft u onafhankelijk van DNB een eigen afweging gemaakt, waarna u Conservatrix heeft meegedeeld geen financiële steun vanuit de overheid te verlenen.”

Hoekstra bevestigt dit: “Ik heb dat verzoek zeer zorgvuldig gewogen maar uiteindelijk afgewezen. Ik heb daarbijo verwogen dat in het Nederlandse wettelijk stelsel in het belang van de gezamenlijke polishouders door DNB toezicht wordt gehouden op verzekeraars. Wanneer een verzekeraar in financiële problemen komt, is het aan DNB om te bepalen welke consequenties daaraan moeten worden verbonden.

Advies Adfiz

Adfiz raadt adviseurs aan relaties met een polis van Conservatrix te informeren. Adfiz: “Conservatrix gaat op korte termijn de polishouders informeren. Wij hebben met de verzekeraar afgesproken dat hij adviseurs gelijktijdig en liefst eerder informeert, zodat zij op de hoogte zijn van de inhoud van de brief. Hiermee kunnen adviseurs klanten informeren over de mogelijke gevolgen van het faillissement. Daarnaast kan men klanten met een Conservatrix-polis wijzen op de Stichting Polishouders Conservatrix. Zij staan veelvuldig in contact met de curator en hebben overleg met DNB. Zij zullen ook de komende periode polishouders op de hoogte houden van de stand van zaken. Uiteraard zullen wij de ontwikkelingen bij deze Stichting blijven volgen. Tot slot is het goed om te weten dat de Conservatrix klanten zonder adviseur doorverwijst naar de adviseur-zoeker van Adfiz. Het kan dus zijn dat men de komende dagen wordt benaderd door consumenten met een Conservatrix-polis. Wij raden je aan deze consumenten in algemene zin te informeren over de gevolgen van het faillissement en waar nodig afspraken te maken over verdere dienstverlening”.

Het Verbond van Verzekeraars schrijft het faillissement van Conservatrix te betreuren. Het Verbond: “Polishouders en andere geïnteresseerden die behoefte hebben aan meer algemene informatie over de gang van zaken na een faillissement, kunnen terecht op www.verzekeraars.nl, onder het kopje toezicht.”

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jan Kramer - Kramer & Co. 10 december 2020

Bijzonder, dat de DNB zelf voor een belangrijk deel verantwoordelijk geacht mag worden. Een aantal klanten hebben via mijn kantoor afgekocht en een aantal konden niet afgekocht worden in verband met uitbetalende lijfrente. In een vroeg stadium gewezen op de stichting. Heel jammer dat financiën niet bijgesprongen is. Gezien de tegoeden en de grote hoeveelheid uitstaande hypotheken, verwacht ik niet, dat er een enorme pludnering van het ingelegde kapitaal van klanten gaat plaats vinden.

AE Piers - Pyrstaete Assurantiën 10 december 2020

Wij hebben onze polishouders in mei al geïnformeerd over de Stichting, omdat toen al duidelijk was welke kant het opging. Tevens voorstellen gedaan de lijfrenten over te hevelen naar andere partijen. Beetje het paard achter de wagen spannen nu het faillissement al is uitgesproken.

Meer over
Polishouders Conservatrix tussen 10 en 30 procent gekort

Polishouders Conservatrix tussen 10 en 30 procent gekort

De curatoren van Conservatrix menen dat er “een reële kans is dat in de loop van het tweede kwartaal overeenstemming met een andere verzekeraar kan worden...

Hoekstra: opvangregeling had bij Conservatrix geen soelaas geboden

Hoekstra: opvangregeling had bij Conservatrix geen soelaas geboden

Volgens minister Hoekstra zou de opvangregeling levensverzekeraars hoogstwaarschijnlijk geen soelaas hebben geboden bij het faillissement van Conservatrix. Dat schrijft...

Overdrachtsplan DNB Conservatrix als vertrouwelijk stuk naar Tweede Kamer

Overdrachtsplan DNB Conservatrix als vertrouwelijk stuk naar Tweede Kamer

De Tweede Kamer mag het overdachtsplan uit 2017 van DNB voor Conservatrix in vertrouwen inzien. Dat schrijft minister Hoekstra in antwoord op Kamervragen. Normaal...

Conservatrix failliet verklaard

Conservatrix failliet verklaard

Dinsdag heeft de rechtbank Amsterdam op verzoek van De Nederlandsche Bank het faillissement van Conservatrix uitgesproken. De rechtbank heeft mr. drs. W.J.M. van...