Premies autoverzekeringen dalen fors

Aanrijding auto's tekening 2017 (algemeen beeld)

In afgelopen anderhalf jaar daalde de gemiddelde premie voor WA beperkt casco-verzekering met bijna 8 procent, blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl. Een consument die jaarlijks 480 euro betaalde voor een beperkt casco-verzekering betaalt nu ongeveer 40 euro minder. 

De premies voor WA- en WA volledig casco-verzekeringen zijn ook licht gedaald in vergelijking met de gemiddelde premie in 2019. De prijzen van beide dekkingen werden tot nu toe gemiddeld 2 procent goedkoper in vergelijking met de gemiddelde premies van 2019.

CEO Frederik van der Veen: “De premies die verzekeraars vragen voor autoverzekeringen worden beïnvloed door verschillende factoren. Zo is het aantal autodiefstallen van invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren met 9,3 procent is afgenomen. Het risico voor de verzekeraar wordt hierdoor minder hoog en dat zie je terug in de dalende autopremie. De effecten van corona zijn nog niet zichtbaar: in Nederland werd een tijd lang minder auto gereden en je zou verwachten dat minder kilometers voor minder schade zorgt en dus voor lagere premies.  Dit zijn echter risicoanalyses die we pas op langere termijn verwachten terug te zien in de premies.”

In tegenstelling tot de WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekeringen is de premie voor de WA-verzekering in 2020 nog steeds hoger dan de gemiddelde premie in 2018. Autobezitters met een WA volledig casco-verzekering betalen nu jaarlijks gemiddeld 10 procent meer dan in 2018.

“De WA-verzekeringen staan erom bekend dat ze minder winstgevend zijn voor verzekeraars dan de andere autoverzekeringen: de premies leveren minder op dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan klanten. Om dit gat te dichten zijn de prijzen flink gestegen de afgelopen jaren,” zegt Frederik van der Veen. “Het loont om elk jaar je autoverzekering onder loep te nemen en, indien nodig, over te stappen naar een andere dekking én nieuwe autoverzekeraar. Veel verzekeraars verhogen ieder jaar hun premie. Je betaalt het eerste jaar weinig, daarna stijgt de premie flink. Blijf je bij dezelfde aanbieder dan blijf je meer betalen, maar als je vergelijkt blijkt altijd dat je bij een andere verzekeraar minder betaalt. Zeker met de huidige daling van de premies. Zo kun je tot wel 100 euro besparen op je autoverzekering én heb je altijd de verzekering die het beste bij je situatie past.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
"Autoverzekeraars moeten kritischer kijken naar polisvoorwaarden"

"Autoverzekeraars moeten kritischer kijken naar polisvoorwaarden"

“Het is hoog tijd dat autoverzekeraars hun polisvoorwaarden kritisch tegen het licht houden.” Aldus Autoverzekering.nl en onderzoeker Fred de Jong in...

Een op vijf jongeren maakt schade met geleende auto

Een op vijf jongeren maakt schade met geleende auto

Eén op de vijf jonge bestuurders heeft wel eens schade gemaakt in een geleende auto en één op de tien meldde de schade aan andermans voertuig...