Robot voorspelt wanbetaling kredietnemer

AdviceRobo

Op Finovate in Londen, de jaarlijkse conferentie voor de laatste innovaties op het gebied van financiële technologie, heeft de Nederlandse fintech start-up AdviceRobo een geautomatiseerde manier voor het verstrekken van kredietscores gepresenteerd.

"CreditRobo is een volledig geautomatiseerde manier om te voorspellen of en wanneer een kredietnemer in default (wanbetaling) komt", zeggen Diederick van Thiel en Rosali Steenkamer van de Nederlandse fintech. Naar eigen zeggen is AdviceRobo op dit moment vergevorderd met een van de grootste intermediairs op het gebied van particuliere leningen en gaat het bedrijf zijn diensten leveren aan een Nederlandse verzekeraar. In het verleden waren Steenkamer en Van Thiel oprichter van eyeOpen. Dit adviesbedrijf voor de hypotheekmarkt werd in 2013 verkocht aan Aegon. "We maken met CreditRobo ongestructureerde data inzichtelijk. Dat is een heel andere benadering dan de banken tot nu toe gebruiken."

 

Predict to prevent

De CreditRobo voorspelt vroegtijdig of en wanneer een consument niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voor een hypotheek of lening kan voldoen. Daardoor kunnen banken en/of kredietverleners eerder in actie komen. "De CreditRobo gebruikt artificiële intelligentie en gebruikt de standaard klantdata met gedrags- en motivationele informatie. Daardoor zijn onze kredietscores meer accuraat en real time", aldus Van Thiel. "Met ons platform zijn we in staat betere voorspellingen te doen zodat geldverstrekkers consumenten uit een betalingsachterstand kunnen houden. Dat is zeker nu relevant omdat de rente weer zal gaan stijgen waardoor meer mensen te maken krijgen met wanbetaling. Motto van de CreditRobo is daarom: predict to prevent."

Reactie toevoegen