Slootweg (CDA) op bezoek bij Veldhuis Advies: "Vormgeving provisietransparantie wordt cruciaal”

Evert Jan Slootweg en Dick Vos 2020 2

“Ik vind het positief”, aldus Evert Jan Slootweg (Kamerlid CDA) in gesprek met VVP, “dat de minister over de exacte vormgeving van provisietransparantie toch weer met stakeholders in gesprek gaat.”

VVP sprak met Slootweg bij gelegenheid van het werkbezoek dat hij maandag bracht aan Adfiz-lid Veldhuis Advies in Heerde. Een bezoek waarbij verder onder meer werd ingegaan op het belang van duurzame inzetbaarheid en de noodzaak om het probleem van onverzekerbaarheid aan te pakken. Dick Vos, partner Veldhuis Advies: “Nieuwe richtlijnen om het prolongatieproces op de zakelijke markt te verbeteren zijn mooi, maar wij kregen hier zaterdagmiddag 31 oktober nog opzeggingen van verzekeraars binnen… Voor risico’s waar je echt wel wat tijd nodig hebt om ze elders onder te brengen. Als dat al helemaal lukt,”

Provisietransparantie

Dat minister Hoekstra aanstuurt op verplichte actieve provisietransparantie bij particuliere schadeverzekeringen is bekend. Hij had zelfs al de vorm bedacht: van adviseurs en/of bemiddelaars wordt voortaan verwacht dat zij de consument actief informeren over wat gemiddeld genomen de afsluit- en doorlopende provisie is voor een bepaalde categorie producten. Met deze vorm konden de organisaties van financieel adviseurs wel leven. Maar na de internetconsultatie veranderde de minister van idee: hij wil nu dat het exacte provisiebedrag wordt getoond.

Voor Slootweg en enkele andere partijen in de Tweede Kamer is dat een brug te ver. Tijdens overleg dat minister en Kamer in november hadden, zei de minister vast te houden aan provisietransparantie (“Dat gaan we echt in de wet opnemen”). Maar Hoekstra zei ook een aantal aspecten “best nog een keer te willen hernemen met de AFM en de Consumentenbond”.

Slootweg: “Wij zijn blij met deze toezegging. In dit dossier moeten we niet overhaast willen beslissen. Een aantal onbekende factoren moet eerst helder worden.” Slootweg wil onder meer dat een level playing field tussen adviseurs en andere distributievormen (direct writers, platformen) gewaarborgd is. “Nu is het soms onduidelijk welke vergoeding bijvoorbeeld een vergelijkingssite krijgt.”

Wat Vos betreft, hoeft er helemaal geen provisietransparantie te komen. “Particuliere schadeverzekeringen laten zich prima vergelijken op eindprijs. Er zijn geen schandalen, er is gezonde concurrentie, dus welk probleem wil de minister oplossen?

“Verder geldt dat het exacte provisiebedrag pas kan worden getoond aan het einde van het adviestraject. Als je dan nog een discussie moet voeren over de vergoeding van je werkzaamheden, dan moet ik overwegen het advies ook in rekening te gaan brengen als de klant uiteindelijk geen verzekering sluit. Zo wordt het er niet goedkoper op en is advies voor de 'onderkant' mogelijk niet meer bereikbaar. Dat voorkom je door vooraf een globaal beeld te geven van de provisie.”

Slootweg: “Transparantie geven na vier fases van het adviestraject, met heel veel uren tijd door de adviseur, waarna de deal toch nog kan afketsen, is mijn inziens onredelijk.”

Wat neemt Slootweg verder mee van zijn bezoek aan Veldhuis Advies? “Toch we de zorg die bestaat om de verzekerbaarheid van bepaalde zakelijke risico’s. Verder is dit een kantoor dat nadrukkelijk ook wil bijdragen aan een betere lokale gemeenschap, onder meer door een jaarlijkse fundag voor mantelzorgers tot zestien jaar. En de relatie tussen verzuimverzekering en verzuimpreventie, zoals Veldhuis Advies die legt, zat nog niet zo in mijn hoofd.”

Vos: “Wij zetten als kantoor heel erg in op duurzame inzetbaarheid. Bij onze klanten, maar ook bij ons zelf. Wij hebben bijvoorbeeld een eigen generatiepact. Ons motto is ‘geluk en gezondheid’. Gelukkige medewerkers gaan op een andere manier met de klant om. Zo wordt Nederland een stukje mooier.”

Pool onverzekerbare risico’s?

Vos wordt verdrietig van het kennelijke gemak waarmee verzekeraars zakelijke verzekeringen opzeggen. “Eerst hebben ze deze risico’s met afbraakpremies naar binnen gehaald. Nu lopen de verliezen op of passen deze risico’s niet meer in hun beleid en worden ze zonder meer opgezegd. Voor ons is het heel lastig om in een verschralende markt vervangende risicodragers te vinden, helemaal als verzekeraars posten soms letterlijk op het laatst opzeggen. Terwijl we bij deze risico’s toch vaak al vanaf het voorjaar met elkaar het schadeverloop en andere ontwikkelingen bespreken.”

Vos vraagt zich af of het niet tijd wordt om voor risico’s als recycling- en taxibedrijven een verzekeraarspool te vormen. Slootweg zou zich kunnen voorstellen dat voortaan beter wordt gekeken of een fusie of overname het aantal spelers op een deelmarkt niet te veel verkleint. “En de toezichthouder zou misschien meer buitenlandse partijen kunnen stimuleren om Nederlandse deelmarkten te betreden en zo het evenwicht te herstellen.”

Foto: Evert Jan Slootweg (links) en Dick Vos.

Reactie toevoegen

 
"Branche moet meer met één mond praten naar politiek"

"Branche moet meer met één mond praten naar politiek"

“Ik geloof absoluut in de toekomst van de financiële sector en de financieel adviseur. Maar dan moet wel het beeld dat de politiek van ons heeft worden...