Staat huidige provisiebeloning onafhankelijk advies in de weg?

Barbara Stoopman 2019

"Staat de huidige provisiebeloning een 'echt' onafhankelijk en goed advies in de weg? ", zo vraagt adviseur Barbara Stoopman en auteur van het boek 'Het nieuwe verzekeren' zich af in een blog.

"Waarom moet de premie die een ondernemer betaalt de hoogte van de beloning van de adviseur bepalen? Het koppelen van de hoogte van de beloning aan de premie die betaald wordt, staat volgens mij de onafhankelijkheid en daarmee een klantgericht advies in de weg", aldus Stoopman. Volgens haar zijn er nog altijd adviseurs die anders handelen dan ze zeggen. "Denk met name aan de naverrekeningen op verzuimverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Hierover ontvangt de klassieke 'adviseur' in de huidige goede tijden van economische groei extra beloning! Tegenover deze naverrekening staan weinig werkzaamheden van de adviseur, maar deze worden op deze momenten soms wel fors beloond. Extra beloond worden, waarvoor dan? Daar staat tegenover dat hij zijn reeds ontvangen provisie moet terugbetalen in tijden dat het slechter gaat, in tijden dat vanuit de naverrekening premies aan klanten terug worden betaald. De vraag is of dit stelsel op deze manier stand moet houden."

Stoopman gaat in haar blog nader in op een praktijkgeval provisie-exces.


Reactie toevoegen

 
Meer over
Adviseur Barbara Stoopman schrijft boek over het Nieuwe Verzekeren

Adviseur Barbara Stoopman schrijft boek over het Nieuwe Verzekeren

Adviseur Barbara Stoopman van Nouveau Consultancy presenteert op 23 mei in Willemstad haar boek 'Het Nieuwe Verzekeren'. Met dit boek wil zij een positief geluid...