“Stop met herhaald toetsen van eerder getoetste kennis”

Studie frustratie via Pixabay

Adfiz, CFD en OvFD roepen de minister op te stoppen met het herhaald toetsen van eerder getoetste kennis, vaardigheden en competenties. Dit in hun consultatiereactie op de Wijzigingsregeling eind- en toetstermen (PE) 2023.

De drie organisaties: “Helaas stellen we vast dat uit de geselecteerde eind- en toetstermen voor de PE-examens blijkt dat de termijn voor een PE-ontwikkeling fors is opgerekt en dat er meerdere termen überhaupt zodanig behoren tot de basiskennis en -vaardigheden van het vak, dat wij schrikken van het oordeel van de minister dat dit hertoetsbare actualiteiten zouden betreffen.

“Door het feitelijk loslaten van het actualiteitscriterium is sprake van een continue hertoetsing van herhaaldelijk eerder getoetste vakkennis, vaardigheden en competenties. We stellen vast dat de mate waarin PE-examens intussen betrekking hebben op eerder behaalde vakbekwaamheid (kennis, vaardigheden en competenties) volkomen disproportioneel is en werkelijke professionalisering frustreert.

“Het huidige systeem van PE-examens ondermijnt het leven lang ontwikkelen van de beroepsgroep van financieel adviseurs en lijkt eerder bij te dragen aan een leven lang stilstaan van adviseurs. We maken dan ook opnieuw bezwaar tegen PE-examens die gaan over oude zaken.

“We bieden aan dat we in samenspraak met het ministerie grondig per eind- en toetsterm bekijken in welke omvang er steeds sprake is (geweest) van toetsing van oude vakbekwaamheid. Daarbij bezien we ook graag in gezamenlijkheid op welke punten een systeem voor PE verbeterd kan worden zodat het daadwerkelijk zal bijdragen aan de eigen vakbekwame actuele ontwikkeling van adviseurs en de professionalisering van de beroepsgroep als geheel.”

Reactie toevoegen

 

Reacties

Joost Kam - Advies Verzekerd! 3 januari 2023

Hèhè, eindelijk een goed geluid hierover. Laten we nu maar hopen en verwachten dat dit snel wordt geïmplementeerd. Ik heb er een paar weken, hier, ook al op gereageerd, we kunnen als adviseurs óók een machtsblok vormen als we maar georganiseerd en samen bepaalde issues die spelen en die niet goed zijn voor ons, noch de samenleving, aanpakken. Alleen dan kun je vreemde ad-hoc regelgeving, ingegeven door (vals) sentiment weten te voorkomen.

Meer over
Lindenhaeghe ziet inschrijvingen PE-examens enorme vlucht nemen

Lindenhaeghe ziet inschrijvingen PE-examens enorme vlucht nemen

Ook in het laatste kwartaal zijn de aantallen PE-examens achtergebleven, maar volgens Lindenhaeghe is inmiddels een kentering zichtbaar. Edwin Deijs, commercieel...

Inhoud PE-examens en toetstermen vanaf 1 april

Inhoud PE-examens en toetstermen vanaf 1 april

Het CDFD heeft de inhoud van de PE-examens en toetstermen vanaf 1 april aanstaande gepubliceerd. Met ingang van 1 april worden zoals ieder jaar de initiële,...

Inhoud PE-examens en aanpassing toetstermen vanaf 1 april 2019

Inhoud PE-examens en aanpassing toetstermen vanaf 1 april 2019

Op de website van het CDFD zijn eerder deze week de eind- en toetstermen geplaatst die vanaf 1 april 2019 van toepassing zijn op de Wft-examens. De wijzigingen...

Lindenhaeghe bezorgd over ongelijke spreiding PE-examens

Lindenhaeghe bezorgd over ongelijke spreiding PE-examens

Lindenhaeghe adviseert financieel adviseurs niet te lang te wachten met hun PE-examen(s). Als steuntje in de rug kom het instituut met een gratis herexamenservice. Wie...