Topvrouwen in sustainable finance: Karin Bos (Achmea)

Karin Bos 2024

Wie zijn de vrouwen die de financiële sector helpen verduurzamen? WIFS organiseert dit jaar voor de derde keer de Top 50 Women in Sustainable Finance.  VVP stelt een aantal genomineerden voor de longlist de komende tijd vragen over drijfveren, successen en uitdagingen. Dit keer Karin Bos van Achmea. De Top 50 Women in Sustainable Finance 2024 wordt bekend gemaakt tijdens een event op 25 september bij PGGM in Zeist.

Karin Bos is sinds 2021 voorzitter van de divisie Schade & Inkomen bij Achmea, waar ze leiding geeft aan 3.500 collega’s. Schade & Inkomen is een van de grootste divisies binnen Achmea. “Voordat ik deze functie bekleedde, was ik sinds 2016 directeur Schade Particulieren. Vanaf 2019 combineerde ik deze rol met een dag per week als programmaleider voor het duurzaamheidsprogramma Achmea Samen Duurzaam. Eerder in mijn carrière heb ik verschillende managementfuncties binnen Finance en IT vervuld.”

Wat versta je onder duurzaamheid en waarom is het voor jou belangrijk?

“Voor mij draait duurzaamheid om klimaatverandering, het behoud en de bescherming van de natuur, en sociale duurzaamheid. Bij een verzekeraar kun je duurzaamheid benaderen vanuit drie invalshoeken: de eigen bedrijfsvoering, de beleggingen, en de verzekeringsportefeuille met bijbehorende klanten. Mijn focus ligt vooral op het voorkomen van en het verzekerbaar houden van de gevolgen van klimaatverandering voor onze klanten.”
“Op mijn eerste werkdag als directeur Schade Particulieren in 2016 werden onze klanten in Oost-Nederland getroffen door een zware hagelbui, wat resulteerde in een enorme toestroom van hulpvragen bij Achmea. Deze gebeurtenis heeft mijn interesse in klimaatverandering binnen de context van duurzaamheid verder versterkt.”
Bos leerde twee belangrijke lessen van de hagelcalamiteit in 2016. “Ten eerste moet je er als verzekeraar voor je klanten zijn op de momenten die ertoe doen. Bij grote calamiteiten, zoals die hagelbui in 2016, wenden klanten zich tot hun verzekeraar voor ondersteuning en hulp bij het herstellen van de schade. Tegelijkertijd realiseerde ik me hoe groot de impact van klimaatverandering is op onze klanten en de maatschappij. Dit heeft me enorm gemotiveerd om vanuit Achmea een voortrekkersrol te vervullen in het verzekerbaar houden van de gevolgen van klimaatverandering.”

Welke stappen heb je tot nu toe genomen in het verduurzamen van jouw organisatie en wat heeft het tot nu toe gebracht?

“Ik beperk me in deze opsomming tot de  (verzekerings-)activiteiten voor klanten en de verzekeringsportefeuille.

  • Klimaatverandering leidt steeds vaker tot schade door overstromingen en extreme neerslag. Om deze risico’s verzekerbaar te houden, richten we ons sterk op preventie. Dit doen we onder andere via voorlichting en door het aanbieden van het klimaatlabel van BlueLabel.
  • Bewustwording bij onze klanten van klimaatbestendig wonen en bouwen in risicovolle gebieden is een belangrijk onderdeel van onze engagementstrategie.
  • Schade voorkomen is duurzamer dan schade herstellen, zowel in termen van uitstoot (bijvoorbeeld bij brand) als in de gehele keten (nieuwe producten)
  • Als er toch schade optreedt, streven we naar een zo duurzaam mogelijk herstel. Al onze schadeherstellers zijn minimaal gecertificeerd met Groen Gedaan, Erkend Duurzaam of ISO 14001. We stimuleren duurzame herstelmethoden zoals Spotrepair voor vloeren, aanrechtbladen of sanitair. Ook beperken we reisbewegingen door digitale intakes en kiezen we voor duurzame recycling bij total loss, waarbij auto's worden doorverkocht aan gecertificeerde opkopers die meer dan 99% van het gewicht op een duurzame wijze recyclen.
  • We streven ernaar om de duurzaamheidstransitie verzekerbaar te houden voor onze klanten. Daarom ondersteunen we hen bij de overgang naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering door het verzekeren van duurzame innovaties zoals batterijen, houtbouw en waterstof.
  • We spelen een belangrijke rol in het Klimaatplatform van het Verbond van Verzekeraars, waar we ons inzetten voor een publiek-private oplossing voor overstromingsrisico's van primaire keringen. Daarnaast nemen we een voortrekkersrol in de werkgroep Klimaatadaptatie, die zich richt op de rol van financiële instellingen bij klimaatadaptieve maatregelen.”

“In 2021 heeft Achmea haar klimaatdoelstellingen voor netto-nul CO2-uitstoot) bekendgemaakt, met specifieke doelen voor de eigen bedrijfsvoering (2030), de bedrijfsbeleggingen (2040) en de verzekeringsportefeuille (2050). We liggen op schema om onze tussendoelstellingen te behalen.”

Welke stappen ga je nog nemen en wat zijn je grootste uitdagingen?

“De bovengenoemde stappen zijn slechts het begin van onze reis. Een belangrijke uitdaging is om onze impact op duurzaamheid niet alleen meetbaar te maken, maar ook daadwerkelijk bij te dragen aan de transitie naar een duurzame maatschappij, en niet alleen op papier.

Daarnaast moeten we voortdurend een balans vinden tussen het stimuleren en verzekerbaar houden van verduurzamingsinitiatieven, en het treffen van maatregelen om nieuwe risico’s te voorkomen. Denk hierbij aan brandgevaar bij elektrische auto’s in parkeergarages, de verspreiding van glassplinters bij branden van zonnepanelen, en het afval dat vrijkomt bij batterijopslag.”

Hoe krijg je je medewerkers en klanten mee? Wat zijn de ambities?

“Communicatie is cruciaal. Traditioneel speelt een verzekeraar vooral een rol in het vergroten van de weerbaarheid van klanten tegen schade, in dit geval door klimaatverandering. Dit doen we door klanten handelingsperspectief te bieden en hen te adviseren over het voorkomen van schade en het aanpassen aan klimaatverandering. Wij kunnen klanten bijvoorbeeld helpen door verzekeringen te ontwikkelen die schade door overstromingen van primaire waterkeringen dekken.

Daarnaast kan de verzekeringssector als ‘enabler’ fungeren voor (economische) activiteiten en een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame economie. We kunnen dit doen door onze kennis en middelen aan te bieden aan onze klanten, ons partnernetwerk in te zetten en nieuwe duurzame oplossingen verzekerbaar te maken en te houden.”

Wanneer is verduurzaming geslaagd? Hoe ziet de wereld er dan uit?

“Succesvolle verduurzaming betekent dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van alle besluitvormingsprocessen. Dit houdt in dat we naast financiële, klant- en medewerkersbelangen, ook het duurzaamheidsbelang volledig in overweging nemen bij elke beslissing. Mijn droom is dat duurzaamheid vanzelfsprekend wordt in onze besluitvorming, zodat het een essentieel aspect van onze operaties en strategieën is. Alleen zo houden we onze wereld leefbaar voor de volgende generaties.”

Eerdere afleveringen:

Klik hier voor meer informatie over de bekendmaking van de Top 50 Women in Sustainable Finance.

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Hoofdkantoor Achmea van Zeist naar Apeldoorn in 2028

Hoofdkantoor Achmea van Zeist naar Apeldoorn in 2028

Achmea kiest ervoor het bestaande huurcontract voor de kantoor- en vergaderlocatie in Zeist niet te verlengen. De activiteiten die nu in Zeist plaatsvinden, verhuizen...

Financiële APK: Achmea pakt handschoen op samen met adviseurs

Financiële APK: Achmea pakt handschoen op samen met adviseurs

Achmea gaat in gesprek met werkgevers over hoe een financiële APK concreet kan worden vormgegeven. Daarbij onderzoeken wij actief welke rol wij als verzekeraar...

Joint venture Achmea en Lifetri wordt top drie speler in pensioen- en levenmarkt

Joint venture Achmea en Lifetri wordt top drie speler in pensioen- en levenmarkt

Achmea en Lifetri voegen hun pensioen- en levenportefeuilles samen in Achmea Pensioen & Levensverzekeringen. en creëren zo een top drie speler met ruim...

Mark Geubbels vertrekt bij Achmea Bank

Mark Geubbels vertrekt bij Achmea Bank

Mark Geubbels vertrekt als (statutair) directeur Finance & Risk bij Achmea Bank. Hij is benoemd tot directeur Balansmanagement bij Achmea. Mark blijft bij Achmea...

Achmea: mantelzorgwoningen oplossing voor overbelaste zorg en krappe woningmarkt

Achmea: mantelzorgwoningen oplossing voor overbelaste zorg en krappe woningmarkt

In Nederland kunnen in potentie 100.000 mantelzorgwoningen worden geplaatst en dit vermindert de druk op de gezondheidszorg. Bovendien komt de bouwopgave van het...

Olaf van den Heuvel van Aegon naar Achmea

Olaf van den Heuvel van Aegon naar Achmea

Olaf van den Heuvel is per 1 december 2024 benoemd tot directeur Investments bij Achmea Investment Management. Hij volgt Rogier Krens op, die zijn functie onlangs...

Kifid: schade door vochtdoorlating door bouwfouten niet gedekt

Kifid: schade door vochtdoorlating door bouwfouten niet gedekt

(Kifid-uitspraak GC 2024-0878, bindend) De consument heeft op 6 januari 2024 een schade gemeld onder zijn woonhuisverzekering bij Achmea. De consument heeft gemeld...

WIFS maakt top 50 Women in Sustainable Finance 2024 bekend

WIFS maakt top 50 Women in Sustainable Finance 2024 bekend

WIFS heeft de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024 bekend gemaakt. Op de lijst staan 50 duurzame vrouwelijke impactmakers uit de financiële sector, samengesteld...

Stefan Duran nieuwe directievoorzitter Centraal Beheer PPI

Stefan Duran nieuwe directievoorzitter Centraal Beheer PPI

Stefan Duran is per 1 oktober benoemd tot directievoorzitter van Centraal Beheer Premie Pensioeninstelling (PPI). Duran is momenteel Head of Business Development...

Portefeuille Attens Hypotheken in vijf jaar verdubbeld

Portefeuille Attens Hypotheken in vijf jaar verdubbeld

Attens Hypotheken, onderdeel van Achmea, zag de portefeuille in vijf jaar tijd verdubbelen naar 5 miljard euro. Inmiddels hebben ruim 20.000 huishoudens een hypotheek...