Van Lanschot en Argenta stellen ‘rentestraf’ bij

Vereniging Eigen Huis logo twitter 2018

Hypotheekklanten van Van Lanschot en Argenta kunnen mogelijk toch van hun rente-opslag tijdens een rentevaste periode af, mits ze een gevalideerd taxatierapport overleggen. Van Lanschot heeft de voorwaarden voor rente-opslag bijgesteld naar aanleiding van onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), zo meldt VEH op haar website. Argenta zou binnenkort met een gelijksoortige aanpassing komen.

Rente-opslag tijdens een rentevaste periode is Vereniging Eigen Huis een doorn in het oog. Kopers die zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG ) een hypotheek afsluiten die hoger is dan 65 procent van de waarde van de woning, betalen in de meeste gevallen een rente-opslag. De opslag is afhankelijk van de hoogte van lening in vergelijking met de woningwaarde en varieert tussen 0,1 en 0,95 procent. VEH vindt het dubieus dat bij Nationale Nederlanden, Delta Lloyd (uitzondering: Delta Lloyd Plus hypotheek), Argenta, Van Lanschot en Merius een opslag niet kan vervallen als de woning tijdens een rentevaste periode in waarde stijgt. Daarmee neemt het risico voor de bank immers af, aldus VEH.

Werkwijze overnemen

De Vereniging wijst op de mogelijkheid van andere geldverstrekkers om ‘rentestraf’, zoals ze het noemt, te schrappen als de waarde van de woning ten opzichte van de lening is gestegen.  Ze wil dat de vijf genoemde financiële instellingen deze werkwijze overnemen. De hypotheekklanten van de vijf banken en verzekeraars zouden nu jarenlang, soms zelfs decennia, aan de opslag vastzitten. Een rekenvoorbeeld van VEH met een hypotheek bij Nationale Nederlanden ter waarde van 270.000 euro, een woning die 10.000 euro duurder is, een looptijd van 20 jaar én een rente-opslag van 0,4 procent, levert de huiseigenaar een jaarlijkse straf van 1.080 euro bruto op.

WOZ-waarde

De informatie omtrent de rente-opslag zou momenteel diffuus en volstrekt onvoldoende zijn. Volgens VEH kiezen klanten een andere hypotheek als zij op de hoogte zijn van de verhoogde rente. VEH benadrukt dat huiseigenaren met de jaarlijkse WOZ-waarde kunnen aantonen dat de waarde van hun woning is gestegen. Sommige kredietverleners verlangen echter ook een -kostbaar- taxatierapport, zo waarschuwt de Vereniging. Ze roept kredietverleners op om standaard de WOZ-waardebepaling te accepteren.       

 

Reactie toevoegen

 
Eigenaar woonboot vangt bot

Eigenaar woonboot vangt bot

Het staat een geldverstrekker vrij om een klant bij de nieuwe risicovaste periode onder te brengen in een andere risicocategorie en de daarbij behorende rente-opslag...

"bank moet klant wijzen op rente-opslag"

"bank moet klant wijzen op rente-opslag"

Vereniging Eigen Huis wil dat banken hun klanten duidelijk wijzen op hun hypotheekrente-opslag. "Die opslag kan vervallen als er flink is afgelost of als de...