Verbond wil af van PE-examen

Leo de Boer: ‘Richt pendant Stichting Salvage op voor cyber-calamiteiten’

Het Verbond van Verzekeraars wil af van het driejaarlijkse PE-examen. Dat schrijft de organisatie van verzekeraars in haar reactie op de 14 januari gesloten  internetconsultatie Wijzigingsbesluit financiële markten 2018.

Verbondsdirecteur Leo de Boer schrijft: "Hoewel dit punt niet direct het onderwerp van de consultatie is, geven wij hier voor de duidelijkheid toch ons standpunt mee. Verzekeraars vinden dat in de vakbekwaamheidseisen meer mag worden uitgegaan van vertrouwen. Het PE-examen zou goed te vervangen zijn door een goede registratie en borging van de permanente actualiteit door de sector. 

"Eigenlijk is het PE-examen dubbelop: maatschappijen stimuleren en toetsen de eigen medewerkers op permanente actualiteit. Deze stof wordt vervolgens opnieuw bij iedere individuele medewerker getoetst door het CDFD met het PE-examen. De intrinsieke motivatie binnen de branche kan daardoor aangetast worden. Het zou beter zijn wanneer er toezicht zou komen (bijvoorbeeld door de AFM) op de wijze waarop maatschappijen en andere werkgevers in de sector de permanente actualiteit van medewerkers borgen. Zo kunnen eventuele misstanden in de periode tussen de examens ook beter voorkomen worden."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul Schoo - Platter-Schoo FD 14 januari 2019

Precies Leo, Het heeft even geduurd voordat de inzichten bereikt worden. Mbt het toezicht en borging van kennis heb ik al in 2013 voorstellen gedaan die bestudeerd zijn door de AFM en ACM. Echter zou dan het verdienmodel van de AFM onderuit gehaald worden. De miljoenen van toezicht zouden gehalveerd worden en dat kost banen van diegene die hier over beslissen. Beetje verrot systeem vind je ook niet? Voor de details verwijs ik naar het artikel: "Intermediair kan uitgroeien tot financieel gezinsmanager" in VVP 02-04-2013 Mocht je dit niet kunnen vinden dan kan ik het je mailen.

Tim Hamoen - Releva BV 9 januari 2019

Als oude rot in het vak herken ik een leegloop aan kennis bij verzekeraars. De constatering dat medewerkers weten waar ze het over hebben deel ik niet. Educatie en externe controle door een objectieve instantie lijkt me daarom ook een blijvende noodzaak juist ook voor verzekeraars. Daarbij de oproep aan verzekeraars om eens terug te kijken naar het "oude" vak van acceptant, die nog wist waarop een premie van een brandrisico was en is gebaseerd. Het herkennen en beperken van risico's is daarop gebaseerd en dat geldt overigens van consumptief krediet tot en met pensioen.