Verbond zet in op betere vergelijkbaarheid variabele pensioenen

Richard Weurding 2018

Verzekeraars willen de informatieverstrekking rondom het variabel pensioen verder uniformeren om ervoor te zorgen dat flexibele pensioenen eenvoudiger toegankelijk en beter vergelijkbaar worden voor grotere groepen deelnemers. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een woensdag gepubliceerd position paper over de toekomst van de Wet verbeterde premieregeling (Wvp), die binnenkort wordt geëvalueerd.

De AFM voerde onderzoek uit bij zes pensioenverzekeraars naar het Product Approval and Review Proces (PARP). Hierbij is gekeken naar de vaste en variabele uitkeringsproducten bij premieovereenkomsten en de correctheid, duidelijkheid en evenwichtigheid van informatie daarover. De AFM heeft daarbij "verschillende aandachtspunten geconstateerd", schrijft de toezichthouder in zijn woensdag gepubliceerde wetgevingsbrief 2019.

Eind vorig jaar publiceerde DNB al de uitkomsten van een inventarisatie.

Het Verbond: "DNB heeft vorig jaar in samenwerking met de AFM een inventarisatie gedaan bij verzekeraars naar de verwachte marktontwikkeling van vaste en variabele pensioenuitkeringen en daarbij geconstateerd dat de ruimte die de wet biedt in de praktijk heeft geleid tot een divers en voor de consument minder goed te vergelijken productaanbod. Zo zijn er diverse keuzemogelijkheden om een variabele uitkering vorm te geven wat betreft beleggingsrisico, langlevenrisico, kosten, spreiding van resultaten en de vooraf ingerekende vaste daling.

"Het Verbond hecht aan goed vergelijkbare informatie bij de keuze voor een vast of variabel pensioen, zeker naarmate meer deelnemers ook zonder ondersteuning van een adviseur hun keuze willen bepalen. Het Verbond kondigt aan daarvoor gestandaardiseerde vragenlijsten en informatietools te willen ontwikkelen."

Pleidooi voor eenmalige switchmogelijkheid

Het Verbond verder: "De keuze tussen een vaste en variabele uitkering is in principe definitief en dat kan voor deelnemers een belemmering zijn om te kiezen voor een variabele uitkering, die meer onzekerheid geeft, maar voor deze deelnemers misschien wel passender zou zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat de situatie van de deelnemer dusdanig wijzigt, dat een ander product of een andere productvariant, met minder risico toch beter past. In die gevallen is het wenselijk dat het wettelijk mogelijk wordt om (met de nodige nader te formuleren waarborgen en zorgvuldige procesafspraken) eenmalig te switchen van een variabele uitkering naar een vaste uitkering. Het Verbond gaat met de wetgever en de toezichthouder in gesprek hoe dit verder vorm kan worden gegeven.

PARP voor producten pensioenfondsen?

De AFM ondertussen wil graag in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en DNB om te bekijken hoe voor pensioenfondsen nadere waarborgen voor productontwikkeling geïntroduceerd kunnen worden.  

De AFM: "De PARP-eisen die op dit moment gelden voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen zorgen voor waarborgen voor productontwikkeling. De eisen aan de productontwikkelingsprocessen dienen ertoe te leiden dat de aanbieders van de producten op evenwichtige wijze rekening houden met de belangen van de deelnemer. Dit uit zich in producten die onder andere kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk zijn. Voor pensioenfondsen gelden deze specifieke wettelijke PARP-eisen niet. Dit resulteert in een beperkt toezichtmandaat op de productontwikkeling van de pensioenproducten die door pensioenfondsen worden uitgevoerd. Bij premieovereenkomsten die door pensioenfondsen worden aangeboden worden net als bij premieovereenkomsten bij verzekeraars en premiepensioeninstellingen de risico’s bij de deelnemers gelegd en deelnemers een complexe en belangrijke keuze voorgelegd. Dit betreft bijvoorbeeld de keuze om na de pensioenleeftijd wel of niet door te beleggen. De AFM vindt het daarom gepast de PARP-eisen ook van toepassing te laten zijn op door pensioenfondsen aangeboden premieovereenkomsten."
 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Grote verschillen in keuzemogelijkheden bij doorbeleg lifecycles

Grote verschillen in keuzemogelijkheden bij doorbeleg lifecycles

Onderzoek van MoneyView naar pensioenoplossingen voor het MKB laat zien dat de keuzemogelijkheden bij doorbeleg lifecycles flink uiteenlopen en kennis van zaken...