Verdere daling betalingsachterstand hypotheken

Peter van den Bosch BKR 2017

Het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek blijft dalen. Op 1 april 2019 hadden ruim 73.000 consumenten een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek. Een half jaar ervoor waren dit er nog bijna 80.000 en een jaar geleden zelfs nog bijna 86.000. Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer van Stichting BKR. 

De dalende trend is volgens de stichting vooral te verklaren doordat mensen hun achterstand hebben ingelost. Ten opzichte van een half jaar geleden kwamen er namelijk bijna 3.800 nieuwe consumenten met een betalingsachterstand bij, maar wisten ruim 10.000 consumenten hun achterstand in te lossen. Sinds juli 2015 daalt het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Ten opzichte van een half jaar geleden daalde het aantal consumenten met een betalingsachterstand op hun hypotheek met ruim 8 procent. Dit is 1 procent hoger dan de daling van een half jaar geleden. 

Algemeen directeur Peter van den Bosch: “Het is goed nieuws dat de achterstanden op dit moment dalen, maar er is ook reden tot zorg. Vorige week waarschuwde Vereniging Eigen Huis nog voor fraude bij nieuwe hypotheken. Nieuwe kredietnemers verzwijgen op grote schaal financiële verplichtingen die voortvloeien uit studieleningen. De hier uit voortkomende overkreditering zal uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek.”

Reactie toevoegen

 
Meer over