Verzuimverzekeraar Sazas bestaat 25 jaar

Hans van Bussel

Verzuimverzekeraar Sazas bestaat 25 jaar. Volgens Sazas zal de digitale revolutie grote gevolgen hebben voor werk en verzuim.

Sazas werd 25 jaar geleden opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sector. Na het privatiseren van de Ziektewet in 1994 sloten werkgevers zich bij Sazas aan om het financiële risico van verzuim te beperken en te voorkomen dat medewerkers ziek thuis kwamen te zitten. Na de vervanging van de WAO door de WIA nam het risico op een inkomensterugval voor gedeeltelijk afgekeurde werknemers sterk toe en werd ook dit door werknemers en werkgevers gezamenlijk opgepakt.

Hans van Bussel, algemeen directeur van Sazas: “Ook de agrosector is de afgelopen jaren veel meer ‘hightech’ geworden: bloemen komen op roltafels naar de mensen toe, planten oogsten gaat automatisch etc. Dit vraagt om hoger geschoold personeel en het leidt tot een verandering van het verzuim. Fysieke klachten maakten plaats voor burn-outklachten. Ook de vergrijzing heeft invloed op het verzuim: oudere medewerkers zijn niet vaker ziek, maar wel langer.”

Doel van Sazas is om bedrijven in de agrarische en groene sector en het MKB gezond te houden. "Als een MKB-bedrijf te maken krijgt met een zieke werknemer komt er veel op het bedrijf af. Het is dan prettig samen te werken met een partner die helpt het financiële risico te beheersen en helpt het verzuim te verminderen. Maar het voorkomen van verzuim is uiteindelijk het belangrijkste. Ook in MKB-ondernemingen wordt duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker. Het werk verandert en het bedrijf en de medewerkers  moeten mee veranderen, om wendbaar te blijven voor de snelle veranderingen in de economie. Dat vraagt ook om sociale mobiliteit, omdat een betekenisvol bestaan vaak niet meer in dezelfde baan en/of bij dezelfde werkgever te vinden zal zijn. Als dat besef eenmaal is ontstaan, zullen medewerkers een andere motivatie ontwikkelen voor hun carrière en hun levenspad en verwachten zij ook andere zaken van hun baan en hun werkgever.”

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Sazas introduceert MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Sazas introduceert MKB Verzuim-ontzorgverzekering

Ook Sazas komt met een MKB Verzuim-ontzorgverzekering. Dit sterk op ontzorgen gerichte product, is volgens algemeen directeur Hans van Bussel van Sazas "een volgende...