Visie 2019 Ewald Bary: eigen rol weer pakken

Ewald Bary 2017

"Ruimte en keuzes zullen er toe leiden dat de adviessector weer zijn eigen rol kan pakken", meent Ewald Bary (Lindenhaeghe) in de VVP-reeks waarin VVP bedrijfstakgenoten vraagt wat zij de adviessector in 2019 toewensen.

Welke verandering zal in 2019 de meeste impact hebben op de adviessector?

"Ik voorspel dat vooral de veranderende houding van de klant veel impact op de adviessector gaat hebben. Klanten worden nog altijd mondiger en ze weten steeds beter wat ze willen. Maar ze zijn ook onzeker. Ze kunnen alles opzoeken op internet maar ze missen vaak de context: welke rol speelt de oudedagsvoorziening, hoe moeten ze omgaan met de aflossing van de woning en wat als ze bijvoorbeeld willen investeringen in de woning in het kader van duurzaamheid? Naast deskundigheid verwacht de klant daarom in toenemende mate service en aandacht. Ze willen in gesprek met een verbinder. En dan niet alleen rond-en-om de transactie, maar vooral daaromheen: wat is het brede kader? Wat zijn de (on)zekerheden? De klant verwacht een proactieve houding van zijn adviseur en ziet deze graag vertaald naar een persoonlijke aanpak waarbij hij als klant daadwerkelijk centraal staat."

Welke verandering gun je de adviessector om ook in 2019 de missie (van waarde zijn en blijven voor klanten) waar te maken?

"Het zou fantastisch zijn wanneer de toezichthouder ruimte maakt om op alle mogelijke vlakken het klantbelang voorop te kunnen zetten. Denk aan nieuwe klantbedieningsconcepten, verbeterde samenwerking tussen het intermediair, banken en verzekeraars en de daarbij behorende keuzes op het gebied van vakbekwaamheid. Ruimte en keuzes zullen er toe leiden dat de adviessector weer zijn eigen rol kan pakken. Een rol die uitdaagt om te specialiseren en om datgene te doen waar jouw klant behoefte aan heeft. Dit zal de sector niet alleen helpen om weer gezien te worden als volwaardige beroepsgroep, het zal er ook voor zorgen dat financiële instellingen weer als aantrekkelijk werkgevers gezien worden. En daarmee staat de deur naar de toekomst weer helemaal open."

Reactie toevoegen

 
Meer over