Wft-diploma Pensioen wordt verplicht voor advies over pensioenuitkering

Bejaarde leest krant via Pixabay 2018

Financieel adviseurs moeten vanaf 1 april een Wft-diploma Pensioen hebben als zij een consument adviseren over de aankoop van een variabele of vaste pensioenuitkering. De AFM roept adviseurs op goed te kijken naar hun dienstverlening en of zij beschikken over de juiste diploma’s.

In 2018 zijn de vakbekwaamheidseisen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) geëvalueerd. Daardoor is het diploma Pensioen aangepast. Vanaf 1 april 2019 zijn de kennis en vaardigheden voor advies aan consumenten over de aankoop van een variabele of vaste uitkering in een premie- of kapitaalovereenkomst opgenomen bij dit diploma.

Momenteel zijn deze vakbekwaamheidseisen opgenomen in het diploma Vermogen. Beschikt een financieel adviseur vanaf 1 april 2019 over het diploma Vermogen, maar niet over het diploma Pensioen? Dan mag hij géén advies meer geven over de aankoop van een variabele of vaste pensioenuitkering.

Reactie toevoegen

 

Reacties

PS - Platter-Schoo FD 8 maart 2019

Hier komt toch enige doortraptheid aan het licht. Menige adviseur heeft afgezien van de vergunning pensioenen, omdat daar geen boterham in te verdienen valt. Die adviseur mag nu de eenvoudige kennis dat een pensioen een vast inkomen moet vertegenwoordigen en geen casino is (er is immers geen arbeidspotentie meer aanwezig om tegenvallende beleggingsresultaten op te vangen), niet meer met zijn klant delen. Dit speelt alle pensioenfondsen in de kaart. Die gaan straks een aanlokkelijke keuze neerleggen om voor variabele (beleggingsafhankelijke) pensioenen te kiezen. Zonder adviseurs blijft de burger dom en kan die gemakkelijk de verkeerde keuzes maken. Er moeten nl. nog steeds miljarden worden afgeboekt op pensioenen vanwege de leningen aan Zuid-Europa. Dat kan nu nog niet, tenzij de overheid toestemt in de verschuiving van vast naar variabel pensioen (lees op basis van beleggingsresultaten). En nu mag de adviseur, met eenvoudige kennis, de pensioengerechtigde daar niet eens meer voor waarschuwen van de AFM? De AFM is immers strikt in de leer. Er zijn veel te weinig pensioenadviseurs (700?), dus die doen en kunnen het niet. Voor een advieskeuze variabel of vast pensioen is de overtollige ballast van een volledige pensioenvergunning niet nodig. Ik kan de AFM op voorhand melden dat het een morele zorgplicht is de klant te waarschuwen. Dit vraagt om creativiteit. We noemen het dus geen advies meer maar een waarschuwing, zoiets als "Geld lenen kost geld". Toezicht zoals de AFM die denkt te moeten uitvoeren is voor de gewone consument rampzalig, druist in tegen het klantbelang en geeft geen consumentenbescherming. Hier en daar doen ze druppelsgewijs wel hun best, maar als het om inzicht en grote markt effecten gaat ontbreekt bij de AFM de wil om echt klantgericht te werk te gaan. Dat is aan de politiek krijg je dan te horen. Ik zou mij schamen als ik zo'n antwoord zou geven.

Meer over
Wft-diploma Pensioen toch niet verplicht (voorlopig)

Wft-diploma Pensioen toch niet verplicht (voorlopig)

Het Wft-diploma Pensioen is voorlopig toch niet verplicht om te kunnen adviseren over de aankoop van een variabele of vaste pensioenuitkering. Dat staat in een rectificatie...