Bezeten maar beheerst enthousiasme

Mark Simons, pensioenspecialist bij VDSD en PFP Consultants, tegen zijn Ron Wijling, directeur en mede-eigenaar QSN Kwaliteitsmanagement: “Ik vind dat je een ruime denker bent op veel verschillende terreinen.”

In de VVP-reeks voorbeeldondernemer zit een financieel adviseur aan tafel met een relatie die hij beschouwt als voorbeeldondernemer. Simons is betrokken bij het bedrijf van Ron Wijling en zijn vrouw Nicolette, als pensioenadviseur. Momenteel zijn ze samen druk met een traject om de twee pensioenregelingen van het 25 medewerkers tellende adviesbureau in Sassenheim in 2018 te harmoniseren tot een “eigentijdse regeling met meer individuele keuzes”.

Tegelijkertijd wil QSN het pensioenbewustzijn van het personeel vergroten. Dit onder meer door de analyse van de individuele pensioensituatie van medewerkers die Simons in 2017 gaat maken. Het staat de mensen vrij om te doen met de uitkomsten wat ze willen. Zoeken ze oplossingen, dan zijn ze vrij om naar hun eigen adviseur te stappen.

Wijling: “In het huidige tijdsgewricht ligt meer pensioenverantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Door inzicht te bieden, willen wij bereiken dat mensen die verantwoordelijkheid ook nemen.” Wijling is van huis uit econoom. Zijn loopbaan begon hij bij DHL, waar hij business analyses maakte. In 1998 stapte hij over naar shell, een job waarbij hij veel in het buitenland zat. Wijling besloot het dichter bij huis (en bij zijn gezin) te zoeken en stapte in 2001 over naar QSN, vier jaar daarvoor opgericht door zijn vrouw Nicolette.

QSN begeleidt organisaties bij het verkrijgen van kwaliteitscertificeringen. Met als aandachtsgebieden: procesbeheersing, voedselveiligheid, arboveiligheid, duurzaamheid en milieu, informatieveiligheid. “daar zitten momenteel de grootste risico’s”, aldus Wijling. “alles wordt gedigitaliseerd. Dat is nog tot daaraan toe, maar het gaat vaak mis als die informatie onder de arm van mensen mee gaat.” op haar aandachtsgebieden is QSN het leidende adviesbureau kwaliteitsmanagement in Nederland.

Vallen en opstaan

Wijling sprong in 2001 niet helemaal in het diepe als ondernemer. “Mijn vader had een eigen bedrijf. En ik heb ondernemersonderwijs detailhandel gevolgd. Ik heb ondernemen altijd leuk gevonden.”

Wijling: “Ondernemer zijn leest voor mij nog steeds als een spannend jongensboek. Ik kan niet wachten op een nieuw hoofdstuk. Dat heb ik nog steeds, maar ik ben minder gehaast dan in mijn jongere jaren. Bezeten maar beheerst enthousiasme is het geworden.”

Sowieso ontwikkelt het ondernemerschap zich. “Ik ben geleidelijk weggegaan van de inhoud, hoe moeilijk ik dit loslaten ook vond. Ik houd me nu vooral bezig met kweken van duurzame relaties. Ik probeer het beste uit onze adviseurs te halen, zodat die duurzame klantrelatie ontstaat. Ik zie mezelf dan ook vooral als ondersteunend.” Wijling zegt dat QSN niet speciaal investeert in groei, maar inzet op enthousiaste medewerkers en klanten. “Daar doen we het voor.” Mark Simons: “Ron durft te investeren in zijn mensen.

Hij geeft de mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid, binnen de grenzen die hij stelt. Groei komt dan als vanzelf. Veel andere bedrijven zijn gefixeerd op winstmaximalisatie.

“Ron durft los te laten. Ik vind het groots dat hij kan zeggen: ik ben ondersteunend aan mijn mensen. Hij vindt dat het leuk moet zijn voor medewerkers en klanten. En hij vindt het zelf ook leuk! Het ruime denken herken ik bij ron ook op andere terreinen zoals zijn gezin en in de sport.”

Sociale geweten

Wijling zegt in Mark “het sociale geweten” te zien op het gebied van pensioen. “Je komt als werkgever al snel in afwegen terecht: als ik de pensioenregeling minder optuig, scheelt me dat zo en zoveel geld. Mark houdt de spiegel voor: de pensioenregeling was tien jaar geleden prima, maar inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen die aandacht verdienen. Mark is ook ankerpunt. Ik weet dat hij denkt en handelt in mijn belang. Maar ook dat van de werknemers.” Simons: “mijn klant is primair de werkgever. Maar we kijken wel steeds ook nadrukkelijk naar de werknemers.

De werkgever wil immers een regeling inkopen die maakt dat medewerkers straks zorgeloos met pensioen kunnen. Ik zie het als opdracht om ervoor te zorgen dat de pensioenregeling waar voor zijn geld biedt.” overigens vindt Simons dat Nederland nog altijd een goed pensioensysteem heeft. Internationale vergelijkingen bevestigen dat ook. “Het is natuurlijk vervelend als je pensioen wordt gekort. Dat staat ook groot in de krant. Maar vaak gaat het maar om een paar euro per maand. Laten we vooral ook blijven kijken naar wat we wél hebben.

“Sowieso vind ik dat we in Nederland te vaak vervallen tot negativisme. Laten we vooral blijven kijken naar de mogelijkheden. En wees aan het eind van de dag trots op wat je hebt bereikt. In plaats van te denken: dit ging vandaag niet goed en dát mislukte en dát had anders gemoeten. Ron heeft die goede mindset zeker wel.”

Kusje erop

Toch vindt ook Wijling dat er dingen in nederland beter kunnen. “We hebben in Nederland te veel het ‘kusje erop’ gevoel gekregen. Zo van: ik heb recht op zorgverlof en dat neem ik dan ook. En zo zijn er nog veel meer in weten regelgeving vastgelegde zaken waar mensen recht op hebben. Maar neem nou eens zelf de verantwoordelijkheid. Mijn ervaring dat 99 procent van de mensen redelijk is. Dan kom je er samen echt wel uit.

“Aantrekken van jong talent valt niet mee. Wij hebben net iemand aangenomen. We moesten opgebouwd levenslooptegoed compenseren en ook adv-dagen. Soms is het moeilijk opboksen tegen de arbeidsvoorwaarden van de grote partijen. Ik ben continu bezig met de vraag welk alternatief kan ik bieden ten opzichte van deze romige melk? Dat is toch zorgen dat mensen bij ons leuk werken met veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.”

‘Ondernemer zijn leest voor mij nog steeds als een spannend jongensboek’

Ron Wijling en Mark Simons: ‘Neem nou eens zelf de verantwoordelijkheid.’

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
"Overgangsregime pensioenstelsel is snel nodig"

"Overgangsregime pensioenstelsel is snel nodig"

FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel....

Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen ingediend

Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen ingediend

Minister Koolmees heeft het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel bevat drie flankerende maatregelen die...

Zwitserleven PPI lanceert white label-tool voor adviseurs

Zwitserleven PPI lanceert white label-tool voor adviseurs

Zwitserleven PPI heeft een white label-tool voor adviseurs gelanceerd. De tool stelt adviseurs in staat, om via de eigen website en onder het eigen merk, een laagdrempelige...

"Fiscale verschillen tweede en derde pijler rechttrekken”

"Fiscale verschillen tweede en derde pijler rechttrekken”

BrightPensioen roept op de fiscale verschillen tussen tweede en derde pijler recht te trekken. Directeur Sjaak Zonneveld: "Op dit moment is het nog zo dat mensen...

Slechter pensioen voor bijna tweederde deelnemers door flatrate

Slechter pensioen voor bijna tweederde deelnemers door flatrate

Invoering van een leeftijdsonafhankelijke premie (flatrate) laat bij 64 procent (30 van de 47) van de deelnemers een (substantiële) verslechtering van het ouderdomspensioen...

Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 pas in 2022

Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 pas in 2022

De beoogde inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel 'Pensioenverdeling bij scheiding 2021' wordt door het kabinet opgeschoven naar 1 januari 2022. Minister Koolmees:...

Opt-in samenwonenden bij nieuwe regels pensioenverdeling bij scheiden?

Opt-in samenwonenden bij nieuwe regels pensioenverdeling bij scheiden?

Mogelijk kunnen ook samenwonenden straks opteren voor pensioenconversie bij beëindiging van de relatie. "De regering is bereid om bij de uitwerking van een...

Pensioenplan bij scheiding wordt niet verplicht

Pensioenplan bij scheiding wordt niet verplicht

Het kabinet ziet geen noodzaak voor een verplcht pensioenplan bij scheiding. De regering schrijft, in de Nota na aanleiding van het verslag Wet pensioenverdeling...

"Geef ook zelfstandigen toegang tot pensioensparen in tweede pijler"

"Geef ook zelfstandigen toegang tot pensioensparen in tweede pijler"

De Pensioenfederatie pleit ervoor dat minister Koolmees het snel wettelijk mogelijk maakt voor pensioenfondsen om te experimenteren met een regeling die ook zelfstandigen...

Onvoorwaardelijk recht op indexatie kan niet zomaar gewijzigd worden

Onvoorwaardelijk recht op indexatie kan niet zomaar gewijzigd worden

Allianz en ASR zijn in hoger beroep veroordeeld tot onvoorwaardelijke indexering vanaf 1 januari 2013 van de door appellant tot 1 januari 2001 opgebouwde pensioenaanspraken...