quote

"Op het kaartje van een medewerker van een autobedrijf: 'verkoopadviseur'. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten?" Berend Tooms op twitter

stelling

"Ook verzekeraar bestraffen bij overtreden provisieverbod"

nieuws

WESLEY VAN 'T HOF IN FD BELOFTENLIJST

Wesley van 't Hof (29), directeur Hoffelijk, is door het Financieele Dagblad opgenomen in de top-50 beloftenlijst van talenten die de toon zetten in Nederland en daarbuiten.

 

 

MONUTA NIET VERPLICHT TOT OVERLEG MET VAKBONDEN

Monuta hoeft niet met de vakbonden CNV en FNV te overleggen over de reorganisatie. Wel dient Montua de adviesaanvraag aan haar ondernemersraad te overhandigen aan de bonden, aldus de uitspraak van de rechter inzake het kort geding tussen de vakbonden en Monuta.

 

HAUSSE AAN OVERSLUITEN CONSUMPTIEF KREDIET

In 2016 waren er bijna dertig procent meer oversluiters van consumptief krediet, aldus onderzoek van Geldshop.

 

CBS: GROOTSTE PRIJSSTIJGINGEN KOOPWONINGEN IN BIJNA 15 JAAR

Bestaande koopwoningen waren in december 6,7 procent duurder dan in december 2015. Dat is de hoogste prijsstijging na mei 2002. In 2016 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 5 procent duurder dan in 2015. Aldus het CBS en het Kadaster.

 

"DELTA LLOYD WAS BIJNA IN HANDEN VAN TAIWANEES FUBON"

Delta Lloyd had een voorkeur voor een overname door het Taiwaneese Fubon. Pas toen die op het laatste moment afhaakte, werd het bod van NN Group geaccepteerd. Dat beweert het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen.

 

 

overig nieuws

 • AFVALBEDRIJVEN WILLEN MEEWERKEN AAN TERUGDRINGEN AANTAL BRANDEN

  De afvalverwerkingsbranche wil in gesprek met verzekeraars over een oplossing voor het hoge aantal branden in de sector, aldus directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven. “Het baart ons net zoveel of zelfs meer zorgen dan verzekeraars.”

 • "ÉÉN MEDISCH ADVISEUR BIJ LETSELSCHADE MOET STANDAARD WORDEN" (1 reactie)

  De doorlooptijd van het medische traject bij letselschadezaken kan met negen maanden worden ingekort. Deze tijdwinst is mogelijk door in plaats van aparte medisch adviseurs voor de verzekeraar en het slachtoffer, één medisch adviseur in te schakelen die volledig onafhankelijk opereert. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Tilburg in opdracht van Achmea, dat collega-verzekeraars en belangenbehartigers oproept voortaan één neutrale medisch adviseur in te schakelen.

 • VKG ZET IN OP MEER HYPOTHEEKVOLMACHTEN

  VKG beschikt sinds 1 januari over een volmacht hypotheken van ASR Levensverzekering. De serviceprovider uit Hoorn zet dit jaar in op het verwerven van meer hypotheekvolmachten. 

 • LINDENHAEGHE STOPT MET GRATIS TRAININGEN

  De door Lindenhaeghe aangeboden gratis Training Persoonlijke Ontwikkeling was binnen een paar uur volgeboekt. Lindenhaeghe laat inmiddels weten geen gratis opleidingen (meer) aan te bieden.

 • NN BANK VERLIEST ZAAK OVER DOORBETALING PROVISIE (5 reacties)

  NN Bank moet ook na opzegging van de samenwerkingsovereenkomst met VRB Groep de doorlopende provisie blijven vergoeden op aangehouden tegoeden in een spaarportefeuille. Tot dit oordeel komt de rechtbank Amsterdam in een recent vonnis.

 • INTERMEDIAIRS VINDEN MUNT HYPOTHEKEN BESTE GELDVERSTREKKER

  Munt Hypotheken is volgens intermediairs de beste geldverstrekker van 2016, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond onder 441 adviseurs.

 • HDN NAAR 90 PROCENT MARKTAANDEEL

  Door de toetreding van nieuwe aanbieders in de tweede helft van 2016, verwacht HDN in 2017 90 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland, circa 400.000 hypotheekaanvragen, via haar platform te faciliteren.

 • NOODTOESTAND GAMBIA: EUROPEESCHE INFORMEERT

  De noodtoestand in Gambia is alleen een annuleringsreden op allrisk annuleringsdekking, schrijft de Europeesche op haar website.

 • MEESTE ADFIZ-LEDEN POSITIEF OVER TOEKOMST

  Bij de meeste Adfiz-leden gaat het goed en ook de verwachtingen voor 2017 zijn positief. Dat blijkt uit de nieuwjaarspeiling door Adfiz. 

 • JAN TERLOUW OP SEH LENTECONGRES

  Jan Terlouw spreekt op het SEH Lentecongres op 22 maart.

 • UNIVÉ ZUID-HOLLAND GEEFT DEEL WINST TERUG AAN GEMEENSCHAP

  Univé Zuid-Holland geeft een deel van de winst terug aan de gemeenschap en roept inwoners van zes dorpen op om mee te denken en mee te beslissen over de uitkering.

 • INHOUD PE-EXAMENS BEKEND

  Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft de inhoud van de nieuwe PE-examens vastgesteld.

 • NIJBOER: WAAROM GEEN RENTEMIDDELING BIJ FINQUS?

  Henk Nijboer (PvdA) wil van minister Dijsselbloem weten waarom Finqus (de nieuwe naam van de omgevallen DSB Bank) niet aan rentemiddeling doet en of de bank dit niet alsnog kan aanbieden.

 • JUNI BESTE MAAND OM HYPOTHEEK TE SLUITEN

  Mensen die een huis willen kopen, hun hypotheek willen oversluiten of de rentevaste periode verlengen, zijn het goedkoopst uit in juni. In de maanden augustus en december moeten consumenten juist de hoofdprijs betalen. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop naar de ontwikkeling van de rentemarge - medebepalend voor de hoogte van de hypotheekrente - gedurende de perioden in een jaar.

 • WOONFONDS VERRUIMT ACCEPTATIEBELEID ZELFSTANDIGEN

  Woonfonds heeft haar acceptatiebeleid voor zelfstandigen verruimd. Ook ondernemers die korter dan drie jaar zelfstandig zijn komen nu in aanmerking voor een hypotheek.

 • RENTEGELDIGHEID LASTIG VERGELIJKBAAR SINDS MCD

  “Voor de invoering van de Mortgage Credit Directive (MCD) gold de afgiftedatum van de offerte bij nagenoeg alle geldverstrekkers als ingangsdatum van de offertetermijn en daarmee ook van de rentegeldigheid. Daar was geen speld tussen te krijgen. Sinds de invoering van de MCD gaan aanbieders verschillend om met de ingangsdatum van de rentegeldigheid”, zegt Lidy Groenewoud, senior onderzoeker bancaire producten bij MoneyView. “De geldigheid van hypotheekoffertes is hierdoor niet meer eenvoudig te vergelijken.”

 • AWI STELT AMBITIE NAAR BOVEN BIJ

  Altering the World of Insurance (AWI) is de nieuwe naam van CTS IT Softwareontwikkeling in Ede. De nieuwe naam getuigt van de ambitie van het bedrijf om de beste software voor de front- en midoffice van serviceproviders en huisvolmachten te bouwen. "We gaan naar een hogere versnelling", zegt algemeen directeur Frans Kennepohl van het snel groeiende bedrijf, die vanaf 1 februari gezelschap krijgt van een nieuwe commercieel directeur in de persoon van Dick van Leuven. 

 • DIJSSELBLOEM POPULAIRSTE MINISTER BIJ ONDERNEMERS

  Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is opnieuw de populairste minister volgens ondernemers. In de jaarlijkse Nieuwjaarsenquête van VNO-NCW belonen zij Dijsselbloem met een 7,3. Hij wordt op de hielen gezeten door minister-president Rutte die een 7,2 krijgt (in 2014 nog een 5,4).

 • BANKEN OVERSCHATTEN ZICHZELF ALS HET GAAT OM CULTUURVERANDERING

  "In de tweede bankencode zijn ook minder goed meetbare principes opgenomen als goed leiderschap, integriteit en de maatschappelijke rol van banken. De uitleg die de banken geven aan het naleven van deze principes laat nog veel te wensen over." Dat stelt de Monitoring Commissie Code Banken.

 • TWAALF EXPERTS VERDER EN NOG GEEN OPLOSSING AARDBEVINGSSCHADE

  Cabaretier Freek de Jonge steekt deze week huishoudens in Groningen met aardbevingsschade door gaswinning een hart onder de riem.

 • FIGLO EN NIBUD ORGANISEREN WEBINAR HYPOTHEEKNORMEN 2017

  Nibud en Figlo organiseren op 26 januari het webinar ‘De hypotheeknormen 2017: wat betekenen ze concreet voor mijn klant?’

 • VAN VARIABEL NAAR RENTEVAST GELDT ALS ADVIES

   Omzetting van de variabele rente naar een rentevastperiode is een advies en niet louter een administratieve handeling. Dat zegt de Geschillencommissie Financiéle Dienstverlening (Kifid)

 • ADVISEUR BEHOORDE HEFBOOM- EN INTEEREFFECT TE KENNEN

   Een financieel adviseur kan zich er niet op beroepen dat hij het hefboom- en inteereffect bij zijn eigen beleggingsverzekering niet kende. Dat stelt de Geschillencommissie Financiéle Dienstverlening (Kifid) in Uitspraak 2017-016.

 • BLOK ZIET ONZEKERHEID VOOR HYPOTHEEKCONSUMENT NIET (2 reacties)

  "Het klopt dat consumenten afhankelijk zijn van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij de aanbieder, zeker wanneer er een moment nadert waarop leennormen worden gewijzigd, namelijk een jaarwisseling. De nieuwe leennormen zijn echter ruim voor de ingangsdatum bekend. Hypotheekverstrekkers en –adviseurs kunnen dus ruim voor de jaarwisseling de aanvrager hierover adviseren." Aldus minister Blok in zijn antwoord op Kamervragen over vermeende onzekerheid voor consumenten nu met de introductie van het bindend aanbod een uniform moment is ontstaan waarop toetsing op overkreditering moet hebben plaatsgevonden.

 • HET KANTELPUNT VAN EEN BANKIER

  "Aan tafel voelde ik het lege van het bankiersbestaan". Onder deze titel tekende het Financieele Dagblad het verhaal op van Bjørn Aris. Hij maakte bewust de keuze om zijn baan als succesvol zakenbankier vaarwel te zeggen en zich te richten op de kunst van het zwaardvechten.

 • LAAGSTE AANTAL FAILLISSEMENTEN IN ACHT JAAR

   Afgelopen jaar zijn 4 396 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal na 2008.

 • SCHADEGARANT ZET OVEREENKOMSTEN MET DOORSTARTENDE CARE-HERSTELLERS VOORT

  Schadegarant continueert de samenwerkingsovereenkomsten voor de Care-bedrijven die onder de nieuwe eigenaar Schadenet een doorstart kunnen maken.  

 • VAN DER SMITTE OVER HAKEN EN OGEN PRAALWAGENVERZEKERING

  Over een paar weken barst het carnaval weer los. In Hoogland is carnavalsstichting CS de Eemschuumers al volop bezig met de voorbereiding van de grootste carnavalsoptocht van boven de grote rivieren. Op de website van de Vereende vertelt hun adviseur, Peggy van der Smitte, over de haken en ogen van de praalwagenverzekering.

 • ACURA LANCEERT ZEKERHEDEN APP

  Acura Assuradeuren lanceert de nieuwe ‘Zekerheden App’. Bijzonder is dat de lancering van de app samenvalt met het 10-jarig jubileum van Acura Assuradeuren. 

 • OVERTREDER PROVISIEVERBOD DEED ZAKEN MET FLORENTIS

  Florentis Uitvaartverzekeringen uit Enschede is de verzekeraar die betrokken is bij de ontduiking van provisieregels door ABF Adviesgroep en Edwin Loohuis uit Oldenzaal. Aldus vrijdag Tubantia. 

Meer nieuws...

New Financial Forum

Olievlek

Hebt u er ook zin in om verder te bouwen aan een betere financiële sector? Een sector die gezond is, die meerwaarde heeft voor medewerkers, klanten, samenleving, waar talenten worden benut én waar geld wordt verdiend. De sector is enorm in beweging. Natuurlijk zijn veranderingen van alle dag en van elk tijdperk. Maar toch. Ikzelf loop al een behoorlijk tijdje mee (bijna 23 jaar in deze sector), maar heb nooit eerder ervaren dat er zoveel tegelijkertijd verandert.   Natuurl...   Lees meer »

Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.