PEplus

section1_page1_article25_1.jpg

Eind maart brachten we op VVP Online de stelling: ‘Ik moet PEplus nog doen’. Maar liefst 70 procent (van circa duizend respondenten) gaf aan PEplus nog te moeten doen. Dat viel tegen. Zeker omdat we begin januari van dit jaar deze stelling ook al brachten en er sinds die tijd niets veranderd lijkt te zijn.

Waren dit toevalstreffers die de realiteit geweld aan doen? Ik ben bang van niet. Het uitstelgedrag is en blijft zorgelijk. Zo riep Lindenhaeghe eerder op haast te maken als er nog PEplus-certificaten ontbreken en deed Hoffelijk financieel dienstverleners hetzelfde. “Overigens herhalen we nog maar eens dat het hoe dan ook zaak is tijdig met PEplus te beginnen. De verwachting is dat de examenlokalen barstensvol zullen zitten tegen het einde van het jaar. En een verdere verlenging van de overgangstermijn zit er niet in.”

Het blijft vreemd dat zoveel financieel dienstverleners uitstelgedrag vertonen. Natuurlijk heeft het uitstel een reden. Er is wel wat af te dingen op deze examens, er is veel tegen geageerd wat ongetwijfeld een wisselwerking heeft op het populariteitsgehalte en bovendien hebben financieel dienstverleners het ongelooflijk druk. Allemaal waar. Maar vergeet niet dat we het hebben over het kunnen blijven uitoefenen van je vak.

Laten we eerlijk zijn. Zo hoog ligt de lat niet als het om PEplus gaat. Iedere gezonde professional zou deze examens eenvoudig moeten kunnen halen. En natuurlijk moet je het op tijd en zonder morren doen. Daarmee bewijs je niet alleen jezelf – maar ook de hele sector – een dienst. Vakmensen moeten toch aan de buitenwereld kunnen aantonen dat ze in staat zijn om over deze drempel heen te stappen. Als professional zou je je er veel drukker over moeten maken dat opleiders alles uit de kast halen om iedereen over deze drempel te tillen. Want dat is zeker niet goed voor de professionaliteit van het adviesvak!

Leuk was de blog van Dik van Velzen (Nibe-SVV) over een programmeerfout in de software van PEplus-examens. Je moest alle antwoorden bij een examenvraag selecteren en vervolgens op de rechtermuisknop klikken. De juiste antwoorden lichten dan op. Vervolgens moet je nog een keer klikken om de selectie ongedaan te maken en kun je de vraag beantwoorden op de gebruikelijke manier. Met dit verschil dat je inmiddels het juiste antwoord zou weten.

Een mooie blog op 1 april. Wel is het verontrustend dat een bericht met een kop als ‘Slagen voor PEplus met trucje’ enorm veel lezers op VVP Online trekt, veel en veel meer dan relevant vaknieuws.

Laten we met elkaar de lat zo hoog mogelijk houden. Veel succes daarom met de examens. En vergeet niet na het behalen van de examens de nieuwe diploma’s aan te vragen. Het is pas geldig als je het papieren diploma in huis hebt, afgegeven door het ministerie van Financiën.

'Laten we met elkaar de lat zo hoog mogelijk houden'

Reactie toevoegen

 
Editie
Vvp praktijktip examen PEplus

Vvp praktijktip examen PEplus

Een adviseur die examen PEplus Pensioen heeft gedaan, en zakte, kreeg een vraag met daarbij een UPO. In de UPO was door de examenbedenkers bewust een foutje gesleuteld....

Adviseur slachtoffer van \'zinloos examengeweld\'

Adviseur slachtoffer van \'zinloos examengeweld\'

Mede op grond van zijn eigen ervaring met PEplus, haalt voorzitter Jeffrey Leichel fel uit naar de examens. Hij spreekt van een gedrocht en zinloos examengeweld....

"ga voor initiële Wft-examen in plaats van peplus"

"ga voor initiële Wft-examen in plaats van peplus"

NIBE-SVV raadt adviseurs aan die hun papieren willen behouden op vakgebieden waar ze niet dagelijks mee bezig zijn, om niet het PEplus- maar het initiële Wft-examen...

D&o: laat uw stem horen inzake PEplus

D&o: laat uw stem horen inzake PEplus

Bureau D&O roept adviseurs op vooral mee te doen aan het AFM-onderzoek naar naar hun ervaringen met PEplus.   D&O: "De verschillende beroepsorganisaties...