SoMe

Holland FinTech publiceert sinds een jaar regelmatig de Dutch FinTech Landscape 3.0, een graphic met FinTech-bedrijven in verschillende segmenten van de Nederlandse financiële sector. InsurTech ontbreekt uiteraard niet de graphic. Maar hoe InsurTech zijn de ondernemingen die Holland FinTech noemt eigenlijk?

Hoe InsurTech is Nederland werkelijk?

Dit artikel is gebaseerd op de derde graphic, die afgelopen november werd gepubliceerd. Holland FinTech geeft bij de graphic helaas geen definitie van FinTech. Maar het zou moeten gaan om bedrijven die (nieuwe) technologie inzetten voor een vernieuwend bedrijfs-model in de financiële dienstverlening.

De graphic toont als FinTech-ondernemingen in de verzekeringshoek: CED, InShared, Insureon, Pricewise, Fairzekering, Smart2cover, Peerby, Zorgeloos, Friss, Fixico en Zeker.Me. Maar hebben we het hier werkelijk over InsurTech?

CED zet sinds vorig jaar nadrukkelijk in op een geïntegreerde schadebehandeling en preventie onder de noemer waardemanagement. Hiertoe is een platform ontwikkeld. Maar is dat InsurTech?

InShared is een label van Achmea, dat zich laat vooropstaan op de coöperatieve achtergrond van dat concern. Dat dit principe sinds de crisis van 2008 is herontdekt, maakt het nog geen InsurTech. Toegegeven, InShared heeft het allemaal strak online geregeld maar dat geldt voor andere direct writers ook.

Insureon is een vreemde eend in deze bijt, want deze Amerikaanse aanbieder van een online vergelijkingsen afsluitplatform voor kleinzakelijke verzekeringen is naar ons weten niet actief in Nederland.

Pricewise vergelijkt premies en voorwaarden. Is zeker een belangrijke speler in dit segment, maar ook hier is de vraag: is dit InsurTech? En waarom wordt Independer dan niet genoemd?

Autofairzekering

Fairzekering biedt een Pay How You Drive-verzekering, de Autofairzekering. Een stekker in de auto monitort het rijgedrag op verschillende onderdelen. Wie veilig rijdt, krijgt tot 35 procent korting op de basispremie. De ‘tech’ zit ’m in dit geval echter meer in de stekker dan in de verzekering of de manier waarop die verzekering wordt afgesloten. Dus InsurTech? Dat zou het meer zijn als de premie in realtime meebeweegt met het rijgedrag bijvoorbeeld.

Smart2cover verzekert gadgets als smartphone en tablet op prepaid basis. Een interessante benadering, maar is prepaid verzekering InsurTech? Het valt meer onder het kopje Innovatie. Overigens is prepaid verzekering zeker niet nieuw. Unigarant bijvoorbeeld voerde ooit een strippenkaart met reisverzekeringsdekking!

Peerby ontwikkelde samen met Centraal Beheer een spullenleenverzekering. Die verzekering past natuurlijk mooi bij de maatschappelijke trend: delen is het nieuwe hebben. Maar InsurTech?

Zorgeloos is het initiatief van onder meer Buurtzorg-oprichter Jos de Blok om te komen tot een mensvriendelijke zorgverzekering. Het heeft met InsurTech niets te maken. Het initiatief komt tot nu toe overigens überhaupt niet van de grond.

Over Friss zegt ceo en mede-oprichter Jeroen Morrenhof op de website: “Mijn ambitie voor Friss is om alle verzekeraars wereldwijd te helpen bij het voorkomen en detecteren van fraude en de nummer een speler te worden op het gebied van fraude, risico & compliance.” Friss is duidelijk een op moderne leest geschoeid bedrijf, niet zomaar ook gevestigd in het duurzame kantoorpand Creative Valley in Utrecht. En moderne ict speelt uiteraard een cruciale rol bij de fraudebestrijding. Maar bij InsurTech denken wij toch meer aan oplossingen gericht op de eindklant.

Fixico is wel gericht op de eindklant. Maar het betreft hier een vergelijker van autoschadeherstellers.

Zeker.Me werd in 2015 gelanceerd door ict’er Nick van der Meij en mocht zeker gelden als FinTech startup. Bij de introductie werd gesteld: “Zeker.Me biedt schadeverzekeringen aan, van aansprakelijkheid tot inboedel. Op basis van het Facebook-, Twitter-of Linkedinprofiel en andere gegevens die de gebruiker deelt met de start-up, personaliseren wij elk verzekeringspakket. Zeker.Me zorgt voor de juiste dekking en houdt het pakket altijd up-to-date.”

Dit is InsurTech pur sang, jammer alleen dat Zeker. me inmiddels niet meer actief is. Aan de telefoon wil

‘Voel u vooral vrij om echt goede voorbeelden van InsurTech bij de redactie te melden’

Van der Meij helaas niet ingaan op de achtergrond hierbij. Daardoor blijft onduidelijk of het lag aan het concept of aan iets anders.

Drie scenario's

Dat de voorbeelden in de graphic niet allemaal InsurTech zijn, wil niet zeggen dat er niets gebeurt op dit vlak. Voel u vooral ook vrij om echt goede voorbeelden bij de redactie te melden: t.berendsen@nijgh.nl. Het zou mooi zijn als ook bestaande partijen met voorbeelden komen, want InsurTech is heus niet voorbehouden aan start-ups.

In het begin vorig jaar verschenen rapport ‘Technologische innovatie en de Nederlandse financiële sector’ schetst DNB drie scenario’s: “Een verdere groei van innovatieve toepassingen in de financiële sector, zowel door bestaande financiële ondernemingen als door FinTech-partijen. Mede als gevolg hiervan verwachten we dat deze partijen meer met elkaar gaan samenwerken, waarbij de gevestigde instellingen in toenemende mate gebruik zullen maken van de diensten van nieuwe spelers.”

“In scenario 2 zijn het voornamelijk nieuwe, gespecialiseerde marktpartijen die innovatie toepassen in de financiële dienstverlening. Gevestigde financiële ondernemingen blijven op dit gebied achter en verliezen hierdoor marktaandeel ten koste van FinTech-partijen.”

“In scenario 3 betreden grote technologiebedrijven de markt voor financiële diensten en nemen zij grote delen van de waardeketen over. Mede dankzij hun sterke kapitaalpositie, bekendheid bij consumenten en technologische voorsprong slagen deze partijen erin om effectief de concurrentie aan te gaan met bestaande financiële ondernemingen.”

Welk scenario ontvouwt zich op dit moment? Dat is aan de hand van graphic van Holland Fintech niet vast te stellen. Afgaande op de voorbeelden in de graphic staat InsurTech überhaupt nog in de kinderschoenen. Maar waarschijnlijk ligt de waarheid momenteel eerder tussen scenario’s 1 en 2.

Reactie toevoegen

 
Editie
Blockchain niet het geneesmiddel tegen alle kwalen

Blockchain niet het geneesmiddel tegen alle kwalen

Blockchain is niet het geneesmiddel tegen alle kwalen. Aldus onderzoek door de Universiteit van Tilburg dat minister Dekker woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd....

"FinTech-ondernemingen nemen positie van banken over"

"FinTech-ondernemingen nemen positie van banken over"

Een derde van de MKB'ers denkt dat FinTech-ondernemingen binnen vijf jaar de plek van banken gaan innemen, aldus onderzoek van MKB-financieringsplatform October...

Nederlandse financiële markt in trek bij nieuwkomers

Nederlandse financiële markt in trek bij nieuwkomers

Het afgelopen half jaar hebben veel nieuwe bedrijven bij DNB een aanvraag gedaan om toegang tot de Nederlandse financiële markt te krijgen. In totaal gaat het...

Voorlopig geen 'bankvergunning light'

Voorlopig geen 'bankvergunning light'

Verkennend onderzoek heeft volgens minister Hoekstra laten zien dat een 'bankvergunning light' weinig toevoegt, voor zover de wetgeving een lichtere vergunningsvariant...

"Tech cruciaal voor tevreden bankklant"

"Tech cruciaal voor tevreden bankklant"

Aspecten die verreweg de meeste Nederlanders belangrijk vinden bij hun bank zijn een gebruiksvriendelijke website (93 procent) en een app (81 procent) waarop zij...

Engelse Fintech dabbl op Nederlandse markt

Engelse Fintech dabbl op Nederlandse markt

De Engelse Fintech dabbl komt naar Nederland. Zij biedt "intuïtief, eenvoudig beleggen tegen lage kosten aan ten behoeve van de 65 procent van de mensen die...

"Europese banken blind voor impact Fintechs"

"Europese banken blind voor impact Fintechs"

Blockchain maakt banken binnen de komende vijf tot tien jaar waarschijnlijk overbodig. Dat stelt een rapport van het Future of Workcentrum van Cognizant. "Fintechs...

FinTech en duurzaamheid nog te weinig gecombineerd

FinTech en duurzaamheid nog te weinig gecombineerd

FinTech moet nadrukkelijk ook worden gebruikt om invulling te geven aan sociale en ecologische waardes. Dat stelt het Sustainable Finance Lab.  Het Lab: "FinTech...

Startup Monefy boet voor insolvabiliteit

Startup Monefy boet voor insolvabiliteit

Consumentenleenplatform Monefy was volgens De Nederlandsche Bank in 2017 niet voldoende solvabel. Het fintechbedrijf dat werd opgericht door Peter Verhaar -onder...

Reaal zet chatbot in

Reaal zet chatbot in

Reaal zet sinds kort een chatbot in op haar website. Start-up Embot heeft voor Reaal een integratie gerealiseerd van de chatbot-technologie met de bestaande...