Vitaal

Willem Vreeswijk 2018

Wat is financieel vitaal? Een leven zonder schulden, een veilige haven voor jezelf en je kinderen of een samenleving die voor elkaar zorgt en waar niemand buiten de boot hoeft te vallen?

De laatste jaren is het maar al te duidelijk geworden dat de kloof tussen arm en rijk, toeneemt. Er vinden steeds meer gesprekken plaats, ook geïnitieerd door mensen met geld, hoe je kan komen tot een verdeling die wél bijdraagt aan een gezondere samenleving.

Door hoge inflatie en hoge energieprijzen leven ondertussen in Nederland naar schatting 1,2 miljoen mensen in armoede en zes op de tien bedrijven in Nederland heeft werknemers in dienst met financiële problemen. De urgentie van het groeiende probleem mag duidelijk zijn, gezien ook de vele initiatieven om mensen met schulden te helpen. Zeker vanuit de financiële sector gebeurt veel. Voor individuen kan die hulp zeker lucht geven en hopelijk ook toekomstperspectief, maar een echte oplossing wordt vaak niet geboden. De coronasteun van de overheid mag dan van een ongekende omvang zijn, maar hoe groot blijven de consequenties voor horecaondernemers die nog jaren moeten buffelen om de schulden terug te betalen? De financiële sector biedt steeds betere beschermingsproducten, maar die zijn uiteraard alleen van betekenis voor mensen die de financiële ruimte hebben deze producten aan te schaffen. Uitstel van betalingen is een mooie geste, maar als de uitgaven ondertussen oplopen en de inkomsten achterblijven, dan blijft een echte oplossing ver weg.

Financieel vitaal is van grotere betekenis dan alleen een potje geld op de bankrekening. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de miljonairs een grote angst heeft om tekort te komen. Voor wie niets heeft, is de vraag relevant: hoeveel inkomen is nodig om te kunnen leven? Voor wie veel heeft, is de vraag: wanneer is genoeg genoeg?

Een financieel vitale samenleving zou de verantwoordelijkheid van ons allemaal moeten zijn, ook van alle financiële dienstverleners. Solidariteit is immers het fundament van het verzekeringsvak. Dat gaat verder dan producten of advies over financiële zaken alleen. De sector zou veel meer discussies mogen aanzwengelen over de vraag: hoe komen we gezamenlijk tot een gezondere samenleving? Hoe leveren we hier als bedrijven daadwerkelijk een bijdrage aan? Wat geven we onze medewerkers mee, wat onze klanten en wat onze aandeelhouders? Wanneer is genoeg genoeg? En wat willen we onze kinderen meegeven?

Als we dit soort vragen – hoe lastig ook – met elkaar proberen te beantwoorden, creëren we een gezondere, vitale samenleving. En is dat niet een betekenisvol vooruitzicht?

Veel inspiratie toegewenst!

Reactie toevoegen

 
Meer over