Waar bleef beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur ?

Katern Risicobeheer en Preventie beroepsprofiel

(Uit katern Risicobeheer en Preventie, VVP 5-2023) Bijna tien jaar geleden werden meerdere initiatieven gelanceerd om financieel adviseurs te helpen de slag te maken naar risicobeheer. Twee daarvan bestaan nog steeds, maar waar bleef het Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur? Een deelprofiel blijkt met succes doorontwikkeld, maar het andere deelprofiel – bedrijfscontinuïteit – sloeg al snel dood.

Wat gebeurde er met beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur?

Het jaar 2014 zag de lancering van verschillende initiatieven die financieel adviseurs stimuleerden het werkterrein te verbreden naar risicoadvies of -management. De initiatieven kwamen niet uit de lucht vallen. In die tijd was de belangstelling van adviseurs voor de zakelijke (MKB-)tekening merkbaar toegenomen. Dat had te maken met het – overigens achteraf maar ten dele werkelijk geworden – idee dat internetaanbieders de markt voor particuliere verzekeringen, en dan natuurlijk vooral de producten die minder advies behoeven, naar zich toe zouden trekken.

Een van de initiatieven was het beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur. De norm hiervoor was ontwikkeld door NEN (in werkelijkheid overigens door kenners uit de sector zelf) en de certificering was in handen van DNV, het classificatiebureau dat ook het onderdeel Business Assurance kent.

Dood

Hoe ging het verder? De norm (NTA 8595) uit 2014 staat nog steeds op de NEN-site. Al Googlend vind je bij DNV de brochure van het beroepsprofiel alsmede een inlegvel over het Platform Erkend Risicoadviseur. Het inlegvel leest: “Het platform is voor personen en organisaties die willen werken met erkende risicoadviseurs en/of aan het beroepsprofiel willen voldoen. Ook kunnen organisaties zich aansluiten die het initiatief steunen en kennis en kunde te delen op het gebied van risicomanagement, bedrijfscontinuïteit en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast is het ook voor organisaties die aanverwante diensten willen leveren, zoals intermediairs, arbodiensten, register accountants, risicoadviseurs, verzekeraars en opleidingsinstituten.”

Het inlegvel geeft als adres www.nen.nl/erkendrisicoadviseur . Maar dat adres is dood.

DNV meldt bij navraag “deze certificering niet meer te doen. Wij hebben dit schema verwijderd, maar wij zien dat als je via Google zoekt, je inderdaad nog wel op een pagina belandt. We gaan hier verder naar kijken.”

Deelprofielen

In de branche wordt gezegd dat de kosten van de certificering dusdanig waren dat besloten werd niet verder te gaan met het beroepsprofiel. Dat wil zeggen: met het deelprofiel Bedrijfscontinuïteit. Het beroepsprofiel bestond namelijk uit een generiek deel en twee deelprofielen. Naast Bedrijfscontinuïteit was dat Duurzame Inzetbaarheid.

Dit laatste deelprofiel kreeg wel een vervolg. De Nederlandse Federatie van EB-adviseurs (NEFEB, inmiddels RADI) pakte door en ontwikkelde samen met opleiders een certificeringsstructuur en het Register Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid. Ook Avans+ liet zich niet onbetuigd en kwam met het Register Consultants Duurzame Inzetbaarheid (RCDI).

Zou het interessant zijn om alsnog iets soortgelijks op te tuigen als het gaat om Bedrijfscontinuïteit? Duurzame inzetbaarheid – en in ruimere zin inkomensverzekering – is echt voer voor specialisten. Het beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur zou wat minder zwaar mogen zijn, juist om aan te sluiten bij de groep financieel adviseurs die ook risk management willen oppakken maar zich er niet helemaal in willen specialiseren. De NEN-norm leest: “Deze NTA beschrijft het proces en de benodigde competenties voor: het integraal inventariseren van de risico’s bij een ondernemer en het inzicht geven in wat de mogelijke gevolgen zijn in relatie tot zijn bedrijfsdoelstellingen; het inzichtelijk maken van kansen en bedreigingen en het geven van onafhankelijk advies over beheersmaatregelen; het op basis daarvan de ondernemer begeleiden om bewuste keuzes te maken met als doel de continuieit en duurzaamheid van zijn onderneming te waarborgen.” Precies goed genoeg voor de meeste adviseurs, zou je denken.

Andere invulling

Er is in ieder geval behoefte aan een keurmerk of label, blijkt uit de ontwikkeling van de twee andere in 2014 opgestarte initiatieven. Avéro Achmea kwam met Ruimtemakers (risicoconsultants). Inmiddels heeft Avéro Achmea de naam Ruimtemakers laten vallen, maar de verzekeraar stimuleert nog wel degelijk de ontwikkeling tot risk manager.

Avéro Achmea: “Het programma bestaat nog steeds, maar heet nu Opleiding Praktisch Risicomanagement. We positioneren de programma’s, zoals Voorzie, maar ook de Ruimtemakers al een tijdje vanuit Avéro Achmea. Het programma heeft ook een andere invulling gekregen. Avéro Achmea biedt nog steeds opleidingen. Daarnaast werken we ook doorlopend aan nieuwe kennisgerichte initiatieven rondom risicomanagement.

“Met de opleiding Praktisch Risicomanagement willen we het intermediair in staat stellen om enerzijds kennis op te bouwen over een moderne vorm van risicomanagement en anderzijds ze te helpen met het verhaal te brengen bij hun klanten. Daar hoort bij, het ontwikkelen van een waardepropositie, een pitch en de vaardigheden om het proces rondom risicomanagement te faciliteren.

“Mooi om te zien dat we intermediair hier goed mee kunnen helpen. Onlangs wees onderzoek (dit is ons eigen onderzoek) uit dat 80 procent van het intermediair graag hun propositie rondom risicomanagement verder wil ontwikkelen.”

Erkend MKB-adviseur

De Goudse ontwikkelde het label Erkend MKB-adviseur. Momenteel maken circa 250 advieskantoren gebruik van dit label, dat geen certificering kent. Commercieel directeur Bernardo Walta: “Wij beoordelen zelf of een kantoor serieus werk maakt van risk management. Certificering vinden wij een interessante gedachte. Officiële certificering zou een mooi compliment zijn ook. Maar we zijn hier nu verder niet mee bezig.”

De Goudse vindt dat het label zich goed heeft ontwikkeld en meent dat er nog meer mogelijk is. Walta: “Aanvankelijk ging het er om het adviesgesprek te verbreden. Dus integraal kijken naar de risico’s van een onderneming of organisatie. Dat hebben we op de kaart gekregen. Inmiddels is steeds meer sprake van co-creatie; samen zien we waar nog te winnen is. Zo neigt de markt uit overwegingen van kostenefficiëntie naar standaardisering. Bedrijven willen echter juist maatwerk. Hoe kunnen we dat nou in balans krijgen?

“We organiseren ook tafels, waar kantoren met elkaar praten over hun bedrijfsvoering, maar ook over bijvoorbeeld verzekerbaarheid en duurzaamheid.

“Met deze groep kunnen we absoluut meer met dit label doen. Wie weet ontwikkelen we een franchiseachtige formule.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Risicomanagement in een IT-omgeving

Risicomanagement in een IT-omgeving

(Wim van de Weg, SVC Groep, in Katern Risicobeheer en Preventie, VVP 5-2023) Een van de meest onderschatte onderwerpen bij IT-risico’s is het inventariseren...

Ethische AI-dilemma’s

Ethische AI-dilemma’s

(Kees van Montfort en Gert de Jong, Hogeschool van Amsterdam, in Katern Risicobeheer en Preventie, VVP 5-2023) AI is een uitstekende tool om financiële fraudedetectie...

Adviesalerts! Risicobeheer en preventie

Adviesalerts! Risicobeheer en preventie

(Uit katern Risicobeheer en Preventie, VVP 5-2023) Een vast gegeven in VVP-katernen en -specials: Adviesalerts! Met trends en praktijktips. Het Verbond van Verzekeraars...

VVP 5-2023: waar bleef beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur?

VVP 5-2023: waar bleef beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur?

Waar bleef het beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur? Dat vraagt de VVP-redactie zich af in het katern Risicobeheer en Preventie in de nieuwe VVP (5-2023). Het blijkt...

Financiële sector moet meer rekening houden met duurzaamheidsrisico’s

Financiële sector moet meer rekening houden met duurzaamheidsrisico’s

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten meer rekening houden met duurzaamheidsrisico’s. Aldus DNB naar aanleiding van haar onderzoek ’Op...

Samenwerking VMD Koster en BCM

Samenwerking VMD Koster en BCM

VMD Koster verzekeringen en BCM hebben hun expertises gebundeld om bedrijven te helpen met risicobeheer. VMD Koster analyseert, adviseert en helpt bedrijven bij...

Eerste certicaten voor de ruimtemakers

Eerste certicaten voor de ruimtemakers

De eerste 17 afgestudeerden van de premaster Risicomanagement ‘de Ruimtemakers’ namen hun certificaat in ontvangst op het hoofdkantoor van Achmea in...

Berends & Slump 150ste Erkend MKB-adviseur

Berends & Slump 150ste Erkend MKB-adviseur

Sinds 2014 heeft De Goudse een speciale samenwerkingsovereenkomst voor adviseurs die werken op basis van integraal risicomanagement: de Erkend MKB-adviseur. Deze...

Avéro ruimtemakers: video's risk management

Avéro ruimtemakers: video's risk management

Avéro Achmea heeft in het kader van haar programma Ruimtemakers vijf video's gemaakt over risk management. Als eerste is een introductievideo beschikbaar. Wopke...

Herpositionering Voorzie

Herpositionering Voorzie

"We bieden nu programma’s aan van enkele weken tot een paar maanden om kantoren heel gericht bij hun transitie te helpen.” Aldus managing consultant...