Van db naar dc, acht gouden tips (1)

Jeroen Tuijp

In de pensioenadvisering is het bijna standaard. Als een pensioencontract op basis van uitkeringsovereenkomst expireert, wordt het omgezet naar een premieovereenkomst. Heel wat pensioenadviseurs ervaren deze projecten als moeizaam, frustrerend en vaak ook stressvol. Zou het niet geweldig zijn als er een simpele manier was om al die omzettingsprojecten efficiënt, wrijvingloos, foutloos en stressloos te laten verlopen? Ja natuurlijk! Alleen bestaat die manier niet, sorry. Maar er zijn wel gouden tips. In een serie van acht afleveringen presenteren Jeroen Tuijp (foto) en Wim Hoogendoorn van opleider en pensioenadvieskantoor Edmond Halley hun gouden tips.

Als je de gouden tips toepast, ben je nog niet zeker van voortdurend probleemloze adviestrajecten. Elk project is anders en je hebt zeker niet op alle factoren grip en controle. Maar als je de gouden tips volgt, voorkom je in elk geval de problemen die je wél zelf in de hand hebt. Dat scheelt een heleboel tijd, gedoe en stress. Belangrijker nog: het scheelt je klant heel veel tijd, gedoe en stress!

 

We hebben het hier nu wel over pensioen, maar een heleboel tips die pensioenprojecten vergemakkelijken kun je ook gebruiken voor andere adviesprojecten. Dus als je in wat anders adviseert dan pensioen, kun je misschien toch je voordeel doen met deze tips.

 

We wilden een kort vlot artikel schrijven over contractverlengingen en omzettingen van collectieve pensioenen. Maar onze enthousiaste collega’s bleven er maar delen aan toevoegen. Veel te lang voor een gewoon artikel maar eigenlijk wel erg nuttige informatie, vonden we. Daarom hebben we er een serie van gemaakt. Elke aflevering van de serie behandelt één tip.


De tips zijn afkomstig uit onze eigen jarenlange ervaring met advisering in collectieve pensioenen. Daarnaast geven we opleidingen in advisering. Gedurende deze opleidingen hebben we soms intensieve gesprekken met de deelnemers, die vaak zelf ruime ervaring hebben met pensioenadvisering. Ook hun ervaringen en tips hebben we verwerkt.

 

Dit zijn de afleveringen in deze serie:
o Gouden tip 1: Langzaam is snel
o Gouden tip 2: Ontwerp een projectorganisatie
o Gouden tip 3: Zorg voor een glasheldere opdrachtbeschrijving
o Gouden tip 4: Maak een flexibele voortschrijdende planning
o Gouden tip 5: Ga pas rekenen als alle partijen het eens zijn over de grondslagen
o Gouden tip 6: Reken nooit aan de hand van maatmannen
o Gouden tip 7: Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden (maar welk plaatje?)
o Gouden tip 8: Implementeren is een vak apart

 


Gouden tip 1: Langzaam is snel
Er is uitgebreid onderzoek over projectmanagement. De onderzoeken lopen uiteen, maar ze rapporteren dat 50 tot 90 procent van alle projecten mislukt. Niet op tijd, niet conform budget, niet conform doelstelling. We hebben niet het idee dat dat voor pensioenadvies projecten heel anders is.

 

Onvoldoende voorbereiding is één van de belangrijkste redenen waarom projecten mislukken. Plannen, voorbereiden en nadenken wordt te vaak als vertraging gezien. Liever staan we te boek als doelgerichte 'can do' oplossers, aanpakkers, dan als formele planners. Maar besparen op voorbereiding werkt juist averechts.

 

Elk uur dat je in de voorbereiding investeert levert je in de uitvoering een veelvoud aan urenbesparingen op. Daarnaast voorkomt een goed voorbereid project een hoop wrijving, stress en strijd. Het geeft je ook meer controle en daardoor kun je scherp tussentijds rapporteren. En als klanten en managers ergens gek op zijn is het dat wel: controle.

 

Maar een hele tijd gaan zitten plannen en voorbereiden zonder iets concreets te laten zien draagt ook weer niet erg bij aan het vertrouwen van de opdrachtgever. Wat je concreet kunt laten zien in deze voorfase, is een duidelijk projectplan. Je kunt eventueel zelfs elke keer als je een deelonderwerp van het plan afhebt, dit doorsturen aan de opdrachtgever.

 

Nog beter is het om je opdrachtgever inhoudelijk te betrekken bij het opstellen van het projectplan, dan ziet hij vanzelf de voortgang. Daarover meer in gouden tip 2. Maar niet elke opdrachtgever is bereid zo veel tijd in jouw project te steken dus je moet hier zelf per opdrachtgever de balans in vinden.

 

Dus bied weerstand aan de druk om je snel op de inhoud te storten. Toon dat je een professional bent door een uitstekende voorbereiding te treffen. Betrek de opdrachtgever zo ver hij of zij dat wil bij de totstandkoming van het plan. Maak er een concreet document van zodat je ook in deze voorbereidingsfase concreet resultaat en voortgang kunt tonen.Dat maakt je positie als professional alleen maar sterker. Onervaren junioren starten misschien overhaast, maar jij toch niet?

 

Gouden tip 2 tot en met 8 worden behandeld in de volgende afleveringen. De eerste drie gaan over wat er minimaal in elk projectplan zou moeten staan.

Reactie toevoegen

 
Voorstellen ser moeten economie uit het slop halen

Voorstellen ser moeten economie uit het slop halen

Aanpasssing van huizenprijzen en hogere dekkingsgraden van pensioenfondsen moeten de Nederlandse economie in stabieler vaarwater brengen, aldus een SER-verkenning....

"achilleshiel van formaat in pensioencontract"

"achilleshiel van formaat in pensioencontract"

"Het nieuwe pensioencontract waar pensioenfondsen, verzekeraars en overheid veel van verwachten is op de lange termijn niet houdbaar", aldus algemeen...

Pensioenadviesbureaus bundelen krachten

Pensioenadviesbureaus bundelen krachten

KWPS en Edmond Halley combineren hun specialismen op pensioengebied. Door een samenwerking aan te gaan in de vorm van een 'netwerkorganisatie zeggen beide pensioenadviesbureaus...