Aan het stuur

Stuurwiel auto

Advieskantoren hebben de toekomst. Dat is mijn stellige overtuiging. In een complexer wordende wereld, een oprukkende digitale revolutie, een veranderend wereldbeeld en een zoektocht naar een eigen plek in deze complexe wereld, wordt steeds meer beroep gedaan op de zelfredzaamheid van de consument. En laat deze consument nu gemiddeld genomen financieel een volstrekte analfabeet zijn. Het maakt niet eens uit welke opleiding je hebt genoten. Consumenten hebben allemaal hun eigen zorgen over hun financiële situatie en hun vraagtekens over de toekomst van henzelf, hun familie of hun bedrijf. Ze hebben geen robot nodig die hun de weg wijst, maar een expert met empathisch vermogen.

Alles begint met een keuze. De eerste vraag is: waar ben ik goed in en wie wil ik als klanten hebben? Profilering dus. Dit hoef je zeker niet alleen te doen. Sterker nog, professionele begeleiding om deze kernvraag helder te beantwoorden, biedt een snellere focus en bespaart uiteindelijk veel energie én kosten. Je kunt kiezen voor specialisatie of voor een totaalaanbod. Prijsvechten is een optie, ook al ga je dan een taaie strijd aan en blijf je je profileren op productniveau. Wie zich positioneert als persoonlijk adviseur hoeft niet de goedkoopste te zijn. Coolblue is ook niet de goedkoopste, maar omdat ze waarmaken dat ze alles doen voor een glimlach raken ze mij niet meer kwijt als klant, ook niet als ik producten ergens anders goedkoper kan kopen. Je kunt je als adviseur profileren als: wij doen alles voor uw vertrouwen, alles voor uw veiligheid of alles voor uw zekerheid. Zaak is wel dat je je belofte vervolgens waarmaakt.

Hier zit hem de crux. Om hierin te slagen zul je de handen van alle goed opgeleide medewerkers vrij moeten maken om deze beloften ook na te leven. Dit betekent dat er meer tijd moet komen om het eigenlijke adviesvak uit te oefenen en dat zogenoemde randzaken – die minder zichtbaar zijn maar wel degelijk van groot belang – moeten worden uitbesteed of geautomatiseerd.

Persoonlijk advies is de core business van een advieskantoor. Om ervoor te zorgen dat het kantoor en alle klanten hier optimaal van profiteren, is de daadwerkelijke ondersteuning van vakmensen die weer goed zijn in hun eigenlijke vak van levensbelang. Deze special, mede mogelijk gemaakt door FlexFront, Intersoftware, Voogd & Voogd en Voorzie, biedt inzicht, overzicht en tal van hulpmiddelen om het vizier nog meer te richten op je core business en daarmee aan het roer te blijven staan van je eigen adviesonderneming. Veel leesplezier.

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
VVP lanceert e-zine over business support

VVP lanceert e-zine over business support

"We staan nog maar aan het begin", was de conclusie van het ronde tafelgesprek over business support dat VVP onlangs organiseerde. De deelnemers aan het...