Mag bank klant verplichten advies in te winnen?

Logo's banken

HYPOTHEKEN – De consument is zelf gecertificeerd planner. Hij wenst de waarde van een beleggingsverzekering af te kopen en de opbrengst hiervan in mindering te brengen op de uitstaande hypotheeksom. Geldverstrekker wil deze mutatie alleen uitvoeren nadat hij door een andere adviseur een financieel advies heeft laten opstellen. De consument is het hier niet mee eens maar de geschillencommissie beslist toch in het voordeel van de geldverstrekker.

De Commissie volgt het verweer van de bank dat sprake is van een complex product. Het afkopen van een beleggingsverzekering en de waarde van de beleggingsverzekering vervolgens in mindering op de uitstaande hypotheeksom brengen is te zien als een ingrijpende wijziging van deze geldlening.

Er kunnen (fiscale) gevolgen aan verbonden zijn die van invloed kunnen zijn van de geldlening. In ieder geval is niet sprake van een wijziging die inherent is aan het afsluiten van een hypothecaire geldlening en waarvoor een consument in het algemeen geen advies zou (behoeven te) vragen. Dat de bank in het kader van haar zorgplicht wil dat consumenten voorafgaand aan een dergelijke wijziging deugdelijk daarover worden geadviseerd, acht de Commissie niet onredelijk. Weliswaar kan het zo zijn dat de consument in de gegeven omstandigheden geen behoefte aan advies heeft, omdat hij in staat is zelfstandig wijzigingen in zijn hypothecaire geldlening te verwerken en op basis van behaalde diploma’s ter zake voldoende deskundig moet worden geacht, doet dit niet af aan de bevoegdheid van de bank bij wijzigingen als de onderhavige, een onafhankelijk advies van iemand die meer afstand van de zaak heeft, verplicht te stellen. De vordering wordt derhalve afgewezen

Reactie toevoegen

 
Editie