AFM: "Open foutencultuur essentieel"

AFM gebouw

Een open foutencultuur is essentieel voor een gezonde bedrijfscultuur", stelt de AFM.

Uit een case study door de toezichthouder blijkt dat "het leren van fouten een ontwikkelpunt is. Over het algemeen is er een open foutencultuur. Dit betekent dat medewerkers vinden dat er vrij open en eerlijk wordt gecommuniceerd over zaken die per ongeluk misgaan. Daarnaast wordt de tijd genomen om fouten te analyseren en op een goede manier te corrigeren. Ook de meldingsdiscipline is hoog.

"Daarentegen zijn medewerkers negatiever over wat ze te horen krijgen van wat er geleerd is van incidenten, het leiderschap bij fouten en de ‘tone at the top’ rondom fouten. Het gedrag van leidinggevenden en hun reactie op fouten, is cruciaal voor hoe in een organisatie wordt gedacht over fouten."

De AFM heeft een case study uitgevoerd naar de omgang met fouten bij 13 ondernemingen die actief zijn op de kapitaalmarkten. De AFM stelt de onderzoeksmethode, ontwikkeld samen met de Universiteit Utrecht, eind 2017 beschikbaar, zodat partijen er zelf ook mee aan de slag kunnen. "Daarnaast organiseren we workshops om de toepassing hiervan te begeleiden." De AFM onderzoekt momenteel bij welke andere deelmarkten dit onderzoek wordt herhaald.

Er is een rapport beschikbaar met suggesties en best practices die laten zien hoe een goede omgang met fouten kan worden aangepakt.

Reactie toevoegen

 
Vrouwen aan de TOP!

Vrouwen aan de TOP!

(Henk Jansen, Expat Mortgages, in rubriek 'Visie op verandering', VVP 20-2024) Op vrijdag 1 maart mocht ik bij Athora, het moederbedrijf van Zwitserleven en Reaal,...

Gedrags- en cultuurverandering gaat afm nog steeds niet snel genoeg

Gedrags- en cultuurverandering gaat afm nog steeds niet snel genoeg

Verandering in de financiële sector komt nog te veel tot stand door druk van buitenaf in plaats van dat ze intrinsiek is. “Dat baart ons zorgen”,...