Bizar...

Kasja Ollongren 2017

Kan het nog gekker? Een studie door de TU Delft in opdracht van Binnenlandse Zaken bespreekt voors en tegens van alternatieve lijkbezorging. Waaronder begrafeniskannibalisme. Serieus staat in het rapport: "Ondanks een interesse in kannibalisme bij een zeer selecte groep mensen, konden wij geen indicaties vinden van een groeiende interesse in begrafeniskannibalisme in Nederland."

Ook een leuke: plastineren. Hierbij worden lichaamsvloeistoffen en vet vervangen door plastic, waardoor het lichaam(sdeel) niet meer vergaat en er levensecht blijft uitzien. Het rapport: "Het is niet duidelijk wat de exacte milieuimpact is van het plastineren van lijken. Het zou ons echter niet verbazen als deze significant is, door het gebruik van grote hoeveelheden solvent en kunststof." Overigens gebeurt plastineren al wel in Nederland, maar dan uitsluitend in een wetenschappelijk of educatief kader; 'privéplastinatie' is verboden.

Het rapport, dat door minister Ollongren is aangeboden aan de Tweede Kamer, biedt een beoordelingskader van alternatieve vormen van alternatieve lijkbezorging, waaronder resomeren en cryoneren. Het doet geen aanbevelingen. Minister Ollongren spreekt ook nog geen mening uit in de brief waarmee ze het rapport aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Ollongren: "Er is een zorgvuldig proces vereist om te kunnen beoordelen of een nieuwe methode van lijkbezorging mogelijk kan worden gemaakt. Daarbij speelt niet alleen de wens van (een belangrijk deel van) de Nederlandse bevolking een rol. Ook ethische aspecten, effecten op het milieu en de veiligheid van de arbeidsomstandigheden zijn relevant. Al deze aspecten moeten zorgvuldig in kaart worden gebracht en gewogen, alvorens overwogen kan worden om de keuzevrijheid in methoden van lijkbezorging te verruimen. (...) Ik verwacht uw Kamer in de tweede helft van 2018 nader te kunnen informeren over beleidsvoorstellen met betrekking tot de lijkbezorging in Nederland en de gevolgen daarvan voor de Wet op de lijkbezorging."

Uitvaartondernemingen zouden graag zien dat resomeren wordt toegestaan. Ollongren gaat hier echter dus nog niet op in.

Het TU-rapport noemt de milieu-impact van resomeren beduidend lager dan die van begraven en cremeren. Resomeren is volgens het rapport voorlopig "nog duurder dan crematie, maar goedkoper dan traditioneel begraven". In Amerika is resomeren in een beperkt aantal staten toegestaan, maar slechts enkele uitvaartondernemers bieden de optie daadwerkelijk aan.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over