Fairzekering: inzicht in rijgedrag loont

Fairzekering

Na een testperiode van een jaar en 10 miljoen testkilometers constateert Fairzekering dat inzicht in rijgedrag automobilisten bewuster maakt en aanzet tot veiliger rijden. De innovatieve autoverzekering (die vorig jaar werd bekroond met de Financial Marketing Award) gaat vandaag officieel van start.

Inzicht in rijdgedrag draagt bij aan minder ongelukken, minder schade en een lagere premie voor de klant. Bij Fairzekering wordt de veilige rijder beloond. Iedere maand dat de rijder goed en veilig rijgedrag heeft aangetoond, ontvangt deze 35 procent premie terug. Omdat de schadelast na een jaar met meer dan 35 procent gedaald is, heeft risicodrager Nationale-Nederlanden besloten de basispremie voor jonge rijders te verlagen.


Chipin-stekker

Bij het afsluiten van Fairzekering ontvangen automobilisten een ‘Chipin-stekker’. Deze stekker meet onder meer hoe vaak de maximum snelheid wordt overschreden, hoe vaak er te hard wordt opgetrokken en hoe vaak te hard geremd. Uit al deze gegevens volgt een rijvaardigheidsscore van 1 tot 100. Met behulp van het digitale dashboard of de App heeft de klant altijd inzicht in zijn rijgedrag en score. Daarnaast wordt nu ook inzicht in de voertuigstatus gegeven. Bij een score van 70 of hoger ontvangt de klant 35 procent van de premie terug. Bij een score tussen 55 en 70 ontvangt de rijder 10 procent premie terug. In het afgelopen jaar heeft 81 procent van de testrijders een score van 70 of hoger behaald. Uit de testfase blijkt verder dat op zaterdagochtend het slechtste wordt gereden en dat vrouwen harder optrekken dan mannen.

De techniek achter de Fairzekering is ontwikkeld door Chipin, een aanbieder van telematica-oplossingen.