"hypotheekadvies wordt onbereikbaar voor lagere inkomens"

Fred van Raaij

"Hypotheekadvies wordt voor lagere inkomens onbereikbaar." Dit is de conclusie van een onderzoek van Intomart GFK in opdracht van de SEH.

De conclusies worden vandaag gepresenteerd op het SEH-congres in Nieuwegein. Volgens het onderzoek zal het aanstaande provisieverbod, dat consumenten een beperking oplegt om de kosten van advies over een langere tijd gespreid te betalen, in belangrijke mate consumenten met lagere inkomens treffen.

Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment 89 procent van de consumenten behoefte heeft aan een bepaalde vorm van advies op het moment dat men zich oriënteert op een hypotheek. Vooral mensen met lagere inkomens geven aan een volledig advies te willen hebben omdat men de eigen kennis onvoldoende acht. Indien de adviseur de kosten van advies rechtstreeks bij de klant in rekening brengt, verandert de behoefte aan advies echter drastisch. Nog maar 45 procent heeft behoefte aan persoonlijke begeleiding en advisering. 28 procent van de consumenten regelt zijn hypotheek geheel zonder advies.

“Ik denk”, aldus mr. Bart de Nie, directeur SEH, “dat de politiek er goed aan doet om consumenten toch toe te staan de kosten van advies gespreid aan de adviseur te betalen. Feitelijk worden mensen met lagere inkomens nu gedwongen om een consumptief krediet af te sluiten om zich over hun hypotheek te kunnen laten adviseren. Dat is toch een bizarre uitkomst van het provisieverbod.”

Ook blijkt uit het onderzoek dat financieel adviseurs in Nederland hun bedrijfsmodellen zullen moeten veranderen. Aan de ene kant wordt het belangrijker om consumenten meer keuzen te geven in de wijze waarop het advies tot stand komt. Een groeiend aantal consumenten wenst geen totaal hypotheektrajectadvies maar slechts een aantal onderdelen daarvan. “Aan de andere kant denken wij dat adviseurs er goed aan doen om hun adviesgebied te verbreden. Dat betekent dat men niet alleen kijkt naar bijvoorbeeld de hypotheek maar ook naar het pensioen en de duurzaamheid van het inkomen. De hypotheekadviseur van vandaag zal meer en meer de adviseur worden die over een langere termijn de belangrijke financiële risico’s en vermogensopbouw van klanten begeleidt.”, aldus de Nie.
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jazeker ............ een hypotheker - 8 juni 2012

Ik heb het al vaker gezegd, LAAT DE CONSUMENT ZELF KIEZEN, de maatschappij of bank betaald provisie, de adviseur verteld aan de consument hoeveel, of de consument betaald een netto verhaal(premie) en betaald een facuur. Of, kan ook nog, een combinatie van beide. Vooraf aangegeven hoeveel de kosten worden, duidelijk en simpel gedocumenteerd en bijgevoegd in het dossier. Als bij controle blijkt dat de adviseur zich niet heeft gehouden aan de gemaakte afspraken met de consument, volgt er intrekking van de vergunning. De adviseur bepaalt wat hij wil rekenen, binnen de enducement norm en de consument bepaald zelf wat hij kiest.. Het is zo simpel.

Michiel - 8 juni 2012

Harry, Helaas, er komt ook in Engeland een provisieverbod: http://citywire.co.uk/new-model-adviser/fsa-stands-firm-over-mifid-iis-impact-on-commission-ban/a562502 En ik denk terecht. Het wordt tijd dat we als branche eerst het vertrouwen terug winnen van de klant. Dit kan door hen te laten betalen.

MFA Machteloos Financieel Adviseur - 7 juni 2012

Het is net als kopen van een TV, men laat zich eerst door Jan en Alleman adviseren, heeft daar geen cent voor over en beslist uiteindelijk op grond van de prijs tot aankoop van de TV bij de MediaMarkt, BCC or whatever. En die adviseur, hoe moet die dan overleven?

Harry - 7 juni 2012

In Engeland hebben ze daarom het provisie verbod teruggedraaid. Het viel niet in goede aarde bij de consument. De tijd zal het leren.

PS - 7 juni 2012

“Aan de andere kant denken wij dat adviseurs er goed aan doen om hun adviesgebied te verbreden. Dat betekent dat men niet alleen kijkt naar bijvoorbeeld de hypotheek maar ook naar het pensioen en de duurzaamheid van het inkomen. De hypotheekadviseur van vandaag zal meer en meer de adviseur worden die over een langere termijn de belangrijke financiële risico’s en vermogensopbouw van klanten begeleidt.”, aldus de Nie Wordt eens wakker meneer de Nie, waar denkt u dat uw eigen PE-circus overgaat. En hoe denkt u dat de AFM naar een advies kijkt. Bovenstaande is dus al sinds jaar en dag standaard bij een hypotheekadvies. U heeft wel een punt waar het de gespreide nota betreft.

definancieeladviseur@gmail.com - 7 juni 2012

Bepalen van draagbare leningshoogte is met werkgeversverklaringsinkomen(s), nabesttaandenpensioeninkomen en pensieninkomen(s) maal woonquote gedeeld door annuiteitsfactor mbv enkel wat uitleg op een site met berekeningsmogelijkheden door iedereen te bepalen daarvoor is (straks) geen advies meer nodig. Zo is met enkel wat uitleg op een site met berekeningsmogelijkheden ook door iedereen te bepalen hoeveel zijn inkomen netto daalt bij AO en WW. Voor een 30 jarige annuiteitsberekening is ook geen advies nodig. Overige hypotheekvormen zullen door onintressantheid verdwijnen. Hypotheekadvies wordt straks gedaan door net als nu helpen bij invullen van belastingaangifte een (zwarte) zolderkamerhulp. Resultaat woeker rentes (nu al rekenen banken ruim 1 % meer rente dan voor 2008). En net al 25 jaar terug de banken de macht. De adviseurs verdwijnen in de ww en de medewerkers van alle bij de hypotheekmarkt betrokken werknemers eveneens. Rente en overlijdensrisico, ao en ww verzekeringspremie vergelijkings sites komen ervoor in de plaats. Binnen 6 jaar wanneer de maximale te verkrijgen leningshoogte niet meer mag bedragen dan 100 % zal dit afgerond zijn. Kiezen voor geen 42 % renteaftrek over aflosvrij leningsdeel of wel aftrek en met deze aftrek het aflosvije leningsdeel annuitair aflossen is een overweging waarvoor geen advieskosten zal worden neergelegd. Advies over penioenaanvulling tegen aftrekbare premie zal niet meer nodig zijn met de annuitaire aflossing wordt al pensioeninkomensaanvulling bereikt door lagere (ofwel wegvallende) hypotheeklasten over 30 jaar !! Huren wordt vanwege dat dit niet meer duurder is dan kopen met de onderhoudslast voor eigen rekening en alle risico's van dien weer populair. Zeker voor de lagere inkomens welke niet in staat zullen zijn de kk van een woning zelf bij elkaar te sparen voordat er kan worden gekocht!! Bovenstaand is 80 % de overige 20 % betaald misschien nog een schijntje voor advies. Resultaat de schatkist heeft danwel geen renteaftrekkosten meer maar ww en failissements kosten van de advieswereld.

Lees meer over
Ron Dukers voorzitter SEH

Ron Dukers voorzitter SEH

Ron Dukers is de opvolger van Wim van Wingerden die na 20 jaar afscheid heeft genomen als voorzitter van de SEH. Van Wingerden was in 1998 nauw betrokken bij de...

SEH: opleiding Integraal Adviseren voor startende adviseur

SEH: opleiding Integraal Adviseren voor startende adviseur

SEH start in november 2017 in samenwerking met Dukers & Baelemans met de vierdaagse opleiding Integraal Adviseren speciaal voor de startende adviseur. Gedurende...

Van Hooijdonk Erkend Financieel Adviseur van het Jaar

Van Hooijdonk Erkend Financieel Adviseur van het Jaar

Gijs van Hooijdonk van De Hypotheker te Breda is tijdens het SEH Lentecongres uitgeroepen tot de eerste Erkend Financieel Adviseur van het Jaar. De verkiezing bestond...

Tarief hypotheekadvies licht omhoog

Tarief hypotheekadvies licht omhoog

Consumenten betalen voor hypotheekadvies momenteel gemiddeld 2.237 euro. Dit blijkt uit het SEH Lenteonderzoek, waaraan 425 Erkend adviseurs in de aanloop naar het...

"Robotadviseur wint het nooit van menselijke factor"

"Robotadviseur wint het nooit van menselijke factor"

Internet en robotadviseurs gaan het nooit winnen van de menselijke factor, daarvan is 70 van de Erkend adviseurs overtuigd. In de strijd om de klant zal persoonlijke...

Kwart werkt met service-abonnement hypotheek

Kwart werkt met service-abonnement hypotheek

Niet meer dan een kwart (24 procent) van de Erkend adviseurs maakt gebruik van een abonnementsvorm voor de betaling van nazorg- en beheerdiensten bij hypotheken....