Maatschappelijke consultatie beloningsmaatregelen financiële sector

Wopke Hoekstra 2 2017 foto Financiën

Minister Hoekstra heeft dinsdag een maatschappelijke consultatie geopend over de drie aanvullende maatregelen met betrekking tot vaste beloningen in de financiële sector die hij overweegt. In aanvulling op het consultatiedocument worden aan de hand van de reacties op de internetconsultatie na de zomer belanghebbenden geconsulteerd door middel van een rondetafelbijeenkomst. Afhankelijk van de uitkomsten van de beide elementen van de consultatie zal de Raad van State om voorlichting worden gevraagd over de precieze juridische vormgeving. "Ik informeer de Tweede Kamer uiterlijk eind 2018 over de bevindingen", aldus Hoekstra.

De maatregelen die de minister overweegt, naar aanleiding van onder meer de felle discussie rond de uiteindelijk afgeblazen forse verhoging van de beloning van ING-topman Hamers, zijn:

1. Introductie van de wettelijke verplichting tot terugvordering van een deel van de vaste beloning (boven een bepaald minimum) van bestuurders als er staatssteun aan een bank (of verzekeraar) wordt gegeven. 

2. Introductie van de wettelijke verplichting dat bestanddelen van een vaste beloning waarvan de waarde afhankelijk is van de marktwaarde van de eigen onderneming, zoals aandelen, bij bestuurders en medewerkers gedurende een nog te specificeren aantal jaren moeten worden aangehouden. 

3. Introductie van de wettelijke verplichting dat het beloningsbeleid van financiële ondernemingen voorschrijft op welke wijze de beloningen van bestuurders en medewerkers zich verhouden tot de maatschappelijke functie van de onderneming. Ondernemingen moeten zich hiervan in de openbaarheid rekenschap geven. 

Evaluatie Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen

De minister bood dinsdag ook de rapporten aan over de evaluatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo). Hoekstra: "De meest relevante bevindingen van de evaluatie en mijn vervolgstappen zijn de volgende. Het extern uitgevoerde onderzoek suggereert in algemene zin dat het bonusplafond van 20 procent bijdraagt aan minder risicovol gedrag. Misbruik van de wettelijke mogelijkheden tot afwijking van het bonusplafond is niet evident gebleken. Wel wil ik in mijn bredere overleg met de sector het gesprek aangaan over het gebruik van de mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond voor personeel dat buiten de CAO valt."

De wettelijke mogelijkheden om een hogere variabele beloning dan 20 procent toe te kennen, wordt voor 8 procent van alle medewerkers bij banken en 4 procent bij verzekeraars gebruikt.

De minister vindt het te vroeg om echte conclusies te trekken. Gelet hierop zal de Wbfo over vijf jaar wederom worden geëvalueerd.

 

 

 

Reactie toevoegen

 
Pensioenbestuurders voor het eerst boven de norm beloond

Pensioenbestuurders voor het eerst boven de norm beloond

Verdere stijgingen van de beloningen van pensioenbestuurders zullen een zorgvuldige verantwoording vereisen. Dat stelt The Pension Rating Agency (TPRA) bij de publicatie...

NVB: stakeholders vroegtijdig betrekken bij beloningsvoorstellen

NVB: stakeholders vroegtijdig betrekken bij beloningsvoorstellen

De bankensector verduidelijkt en scherpt de eigen Code Banken aan op een aantal punten. De sector reageert hiermee op de kritiek die dit voorjaar vanuit de politiek...

Minister: "beloningen bij ING kunnen omlaag"

Minister: "beloningen bij ING kunnen omlaag"

"In het concrete geval van ING constateer ik dat de beloningen van de top inderdaad onder de door ING zelf vastgestelde Europese peer group liggen. Desondanks...