Massaclaim tegen banken wegens libor-fraude

Rabobank (logo)

Een Nederlandse stichting bereidt een massaclaim voor tegen meer dan een dozijn van de grootste banken ter wereld wegens de Libor-fraude, waaronder Rabobank.

De stichting met de naam Elco heeft documenten bij de Kamer van Koophandel gedepondeerd waaruit de voorbereidingen voor de massaclaim blijkt, zo is te lezen in de Volkskrant. Elco is deze zomer opgericht en wordt juridisch bijgestaan door Jurjen Lemstra en Flip Wijers, partners van Lemstra Van der Korst, een Amsterdams advocatenkantoor gespecialiseerd in claimzaken. Lemstra voerde in het verleden met succes collectieve rechtszaken tegen onder meer Worldonline en Dexia.

Oud-advocaat Dick Bouma is voorzitter van de stichting. Hij is ook bestuurder bij diverse andere claimstichtingen en is commissaris bij voedingsmiddelenconcern Koninklijke Duyvis Wiener.

De Volkskrant schrijft dat de Wet collectieve afwikkeling massaschade uit 2005 een uniek ‘haakje’ biedt om schikkingen wereldwijd algemeen verbindend te laten verklaren. "Dat gebeurde onder meer bij een schikking van Shell met aandeelhouders in 2009 – overigens op verzoek van het concern, dat zo een streep onder de kwestie kon zetten. Ook bij de Zwitserse verzekeraar Converium gebeurde het in 2012", aldus de Volkskrant.

Behalve op de Rabobank heeft de stichting het ook gemunt op onder meer JPMorgan Chase, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank en Barclays.

Reactie toevoegen

 
Lees meer over