Nnek-directeur Egbert berkhoff: "afm promoot grijs gebied tussen advies en execution only"

Cover VVP 21/2013

"De AFM promoot een grijs gebied tussen execution only en advies." Dat stelt directeur Egbert Berkhoff van NNEK in de nieuwe VVP (nummer 21).

Berkhoff: "Met het afschaffen van het intermediair en het introduceren van de financieel adviseur meende ik dat dit grijze gebied voorgoed was ingekleurd. Maar nee, niets is minder waar. Om efficiënte diensverlening haalbaar (en schaalbaar) te houden, mag een beetje adviseren ineens ook, coachen wellicht, of helpen kiezen of begeleiden. De klant blijft diffuus achter; hij heeft de perceptie geadviseerd te zijn. Maar straks, bij toekomstige problemen wordt er juridisch gewapperd met een 'execution only'-overeenkomst vol onbegrijpelijke disclaimers. 'Bij ons betaal je geen advieskosten', leest de consument. Vertel hem dan gewoon eerlijk dat hij niet geadviseerd wordt!"

Verder in de nieuwe VVP onder meer FFP-voorzitter Marc van Poeteren over de eerder deze week aangekondigde samenwerking met SEH, Antoinette Kalkman over het boek 'Schuld & Boete' van Nationale Waarborg, een interview met Hoogkamer Assurantiën ("Sommige klanten zitten niet te wachten op advies. Maar neem de moeite om uit te leggen wat ze mislopen"), het inmiddels vertrouwde PE-katern en een verslag van de Meesterklas die Fondsenplatform (NNEK) en VVP onlangs organiseerden ("Over een paar jaar is de term financial planner net zo besmet als die van tussenpersoon nu").

Meer lezen? Word ABONNEE voor nog geen vijf tientjes per maand (tarief voor financieel adviseurs).

Reactie toevoegen

 
Lees meer over