"overname portefeuilles kent donkere kant"

Femke de Jong 2014

“Overnamepraktijk in de assurantiebranche kent donkere kant”, aldus verzekeringsadvocaat Femke de Jong (Van Beem de Jong Advocaten) en registeraccountant Frans Kemper (SVC). Deze maand startten zij een gezamenlijk campagne om de sector meer bewust te maken van de misverstanden en valkuilen rondom de overnamepraktijk.

De Jong en Kemper: “Een overname moet een feestje zijn. Maar uit onze beide adviespraktijken blijkt dat overnames vaak op een teleurstelling uitlopen. In de meeste gevallen had dat eenvoudig voorkomen kunnen worden. Een belangrijke oorzaak is dat overnames nog steeds niet altijd professioneel worden geregeld. Vaak laten intermediairs zich onvoldoende adviseren en leggen ze (te) weinig vast. Risico’s worden stelselmatig onderschat. Bovendien bestaan er in de markt veel hardnekkige misverstanden over wat wel en niet mogelijk is en hebben weinig kopers voldoende geld om de koopsom in één keer te betalen. In de praktijk worden er dan aan de lopende band “creatieve” overnameconstructies bedacht. Die zijn niet alleen heel riskant, maar soms zelfs strafbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde side-letter constructie bij winstrecht, die we steeds vaker voorbij zien komen. Vaak realiseren koper en verkoper zich dit niet eens. Bijvoorbeeld omdat ze een (verkeerd) advies hebben opgevolgd.Tot het misgaat en zij de rekening gepresenteerd krijgen. Ook bij relatief kleine overnames kan de schade dan snel oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.”

De Jong en Kemper kwamen dit de afgelopen jaren te vaak in hun praktijk tegen. "Hoog tijd dus om hier iets aan te doen. Want een overname gaat over veel meer dan cijfers en contracten. Het gaat over mensen. Over de toekomst van ondernemers, hun gezinnen, werknemers en hun klanten. Dat vraagt om een zorgvuldige en prudente aanpak.”

Onderdeel van deze campagne is het boekje ‘De portefeuillekwestie’, met praktijkverhalen en tips over wat u wel en vooral niet moet doen als u een assurantiekantoor gaat (ver)kopen. Het boekje is gratis verkrijgbaar via info@vanbeemdejong.nl en info@svcnet.nl.

Het belang van deze campagne wordt ondersteund door diverse partijen, waaronder Adfiz, NVGA, VKG, Nationale Waarborg en Lindenhaeghe.

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Verkoop portefeuille: do's and don'ts

Verkoop portefeuille: do's and don'ts

Advocaten, taxateurs, notarissen en fiscalisten. Bij koop of verkoop van een financieel advieskantoor wordt vaak op deze specialisten een beroep gedaan. Maar personeelsdeskundigen?...