A.s.r. schakelt Annemarie van Gaal in bij activeren woekerpolishouder maar adviseur weet van niks

Annemarie van Gaal

A.s.r. heeft 'superondernemer' Annemarie van Gaal in de strijd geworpen om houders van woekerpolissen in beweging te krijgen. Een adviseur meldt dat een van zijn klanten per brief door haar is benaderd. De adviseur zegt dat a.s.r. hem van de actie niet op de hoogte heeft gesteld.

De adviseur zegt dat hij "met de brief van Annemarie van Gaal werd geconfronteerd tijdens een onderhoudsbezoek bij een van onze klanten".

A.s.r. bevestigt de actie met Annemarie van Gaal. "We hebben de afgelopen weken circa 1.000 nog niet bereikte klanten met een niet-opbouwende beleggingspolis een brief gestuurd waarin Annemarie van Gaal de klanten oproept om in actie te komen. We hopen dat de bekendheid van Annemarie van Gaal als financieel planner door onder andere het programma ‘Een dubbeltje op z'n kant’ een bijdrage levert aan het activeren van deze klanten."

De brief van Annemarie van Gaal maakt volgens a.s.r. deel uit van "een brede campagne waarin we klanten op verschillende manieren benaderen om hen te activeren. We hebben adviseurs in de nieuwsbrief Attent wel op de hoogte gebracht van deze campagne, maar niet van de verschillende verschijningsvormen, waarvan de brief van Annemarie van Gaal er één is. Overigens is de hele campagne in nauw overleg met de adviseurs voorbereid".

Dat a.s.r. zwaar geschut inzet, verwondert niet; de AFM zit er bovenop dat verzekeraars de streefcijfers activering halen. En a.s.r. scoorde niet goed in de recente AFM-rapportage. Waar a.s.r. overigens tegenover stelt dat het beeld heel anders is als niet 1 januari 2013 maar een eerdere datum als begin van de meting was genomen.

 

Advies van Poliservice

Toch is de verwondering van de adviseur begrijpelijk als hij ineens een brief van Annemerie van Gaal bij zijn klant ziet. Een brief die bovendien opmerkelijk is omdat de klant wordt gevraagd niet met a.s.r. maar met haar contact op te nemen. Bij de brief zit een antwoordkaart waarop de klant kan kiezen uit drie mogelijkheden: 1. ik wil graag een kort adviesgesprek en word graag geïnformeerd over andere mogelijkheden; 2. ik blijf bij mijn huidige product en onderneem verder geen actie; 3. stuur mij een offerte voor een 'losgeknipte' polis (een aparte overlijdensrisicoverzekering én een aparte beleggingsportefeuille of spaarrekening). De kaart moet worden ingestuurd naar Annemarie van Gaal, J.J. Viottastraat 50, 1071 JT Amsterdam. Op dit adres is Annemarie van Gaal Company gevestigd.

Natuurlijk geeft Annemarie van Gaal geen advies, dat doet in dit geval Poliservice. Want daarmee werkt a.s.r. samen, getuige het bericht in de Attent-nieuwsbrief: "Is de klant nog niet voor advies naar zijn adviseur geweest of heeft de klant nog geen bewuste keuze gemaakt, dan bieden we de klant de mogelijkheid om via a.s.r. een hersteladvies te krijgen. Hiervoor hebben wij de samenwerking gezocht met Poliservice. Om dit advies te kunnen geven, wordt de klant tijdelijk overgevoerd naar Poliservice. Na dit éénmalige hersteladvies wordt de klant weer terug overgevoerd naar uw portefeuille. Het hersteladvies beperkt zich uiteraard tot de niet-opbouwende beleggingsverzekering. U ontvangt een kopie van het hersteladvies."


Wij zijn benieuwd naar uw mening over de actie die a.s.r. heeft opgezet met Van Gaal en de brief. Dus reageer vooral!

 

 De volledige brief leest::

"Mijn naam is Annemarie van Gaal en misschien kent u mij van mijn columns in het Financieele Dagblad of van het RTL 4 televisieprogramma 'Een Dubbeltje Op Zijn Kant'.

Tijdens een vergadering bij a.s.r. hoorde ik, dat er nog steeds veel mensen zijn met een beleggingsverzekering, die niet reageren op brieven of telefoontjes van a.s.r.

Ik begrijp heel goed dat u waarschijnlijk door de 'bomen' (de onbegrijpelijke formuleringen en lastige begrippen) ook 'het bos' (de beste oplossing) niet meer ziet. Misschien is uw vertrouwen weg. Ook dat begrijp ik. Uw verzekeringsmaatschappij heeft mij daarom gevraagd om u een brief te schrijven en het een en ander uit te leggen. Want u kunt nu nog ingrijpen en de polis aanpassen.

U betaalt nu maandelijks een bedrag dat in veel gevallen maar nauwelijks, of niet, de kosten van de beleggingsverzekering dekt. Daardoor ziet het er nu naar uit dat er minder vermogen wordt opgebouwd dan u wellicht had verwacht bij het afsluiten van de beleggingsverzekering.

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld om de huidige polis los te knippen en om te zetten in een aparte overlijdensrisicoverzekering én een aparte beleggingsportefeuille of een spaarrekening. Dat scheelt u geld. Als u een advies wilt, laat het ons dan weten dan regelen wij een gratis kort adviesgesprek voor u.

Het kan ook zijn dat u tevreden bent met uw polis en er niet meer aan wilt denken. Ook in dat geval is het voor ons heel belangrijk dat u het even laat weten via bijgevoegde antwoordkaart.

Ik wil voor u het allerbeste. Daar zet ik me voor in.

Veel groeten en alvast bedankt voor het terugsturen van de kaart.

Annemarie van Gaal

Nog even:

Misschien denkt u 'er is van alles gaande over deze zogenaamde woekerpolissen, misschien kom ik wel in aanmerking voor een vergoeding als ik langer wacht'. Ik bevestig u hierbij dat uw aanspraken op een eventuele compensatie of vergoeding blijven bestaan, ook als u nu reageert naar ons."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Piet Visser - 19 december 2014

Helemaal eens met het stukje van Ilse Hoofs-Roeleveld / TiP4U.

Ilse Hoofs-Roeleveld - 17 december 2014

Zoals ik de situatie interpreteer die hierboven is geschetst, heeft de klant schijnbaar een polis waarbij hersteladvies op zijn plaats kan zijn. De adviseur wordt hierin gepasseerd doordat ASR groot geschut inzet, namelijk een BN’er. Nu twijfel ik er niet aan dat mevrouw Van Gaal een heel slimme dame is en bovendien heel commercieel ingesteld... Wat mij stoort is het volgende; de klant heeft een polis bij ASR lopen vanwege de bemiddeling van de adviseur. Deze adviseur moet dus een aanstelling hebben bij ASR. Er zal dus sprake zijn van een overeenkomst waarbij het beheer van de polis bij de adviseur ligt evenals de (al dan niet commerciële) benadering richting de klant. Dat een adviseur zijn positie bij zijn klant moet verdedigen vanwege andere bemiddelaars die in contact kunnen komen met de klant (vanwege een enquête.. of mond op mondreclame of wat dan ook) is nu eenmaal een risico. Maar dat een adviseur voor zijn positie moet vrezen omdat de partij waar hij/ zij zaken mee doet en waar hij/ zij het financiële product heeft ondergebracht, buiten hem om met grof geschut aan komt zetten dan vind ik dat heel erg twijfelachtig.. kan dit zomaar? Ik las in de reactie hierboven dat het hersteladvies door Polisbeheer wordt gegeven en dat het alleen ASR producten zijn die in dit advies worden betrokken.. Jammer voor de klant dat hij/zij dus geen onafhankelijk advies krijgt.. Dit had zijn eigen adviseur wel kunnen geven. Ik krijg dan sterk het idee dat ASR wellicht een groot aantal polissen heeft zien verdwijnen als het gevolg van het hersteladvies van de onafhankelijke adviseurs.. en op deze manier halen zij zich de woede van de adviseurs op de hals maar de klanten houden ze binnen. Zit er bovendien nog terugboekprovisie op de polissen die op deze manier onder handen worden genomen? Claimt ASR als gevolg van deze actie ook een deel van de ontvangen provisie bij de adviseur? De klant wordt tijdelijk overgevoerd naar de portefeuille en daarna weer terug overgevoerd.. wellicht is die constructie bedacht om inderdaad dat terugboekverhaal te kunnen omzeilen.. In ieder geval is mijn gevoel bij een dergelijke verzekeringsmaatschappij dat tussenpersonen totaal niet serieus worden genomen.. ik vind dat er sprake is van misplaatste arrogantie en tot slot denk ik dat ieder bedrijf met een aanstelling bij ASR misschien eens moet bedenken wat zo’n aanstelling juridisch gezien eigenlijk voorstelt.

Gert van Lunteren - 16 december 2014

Dag Piet !! Goed jouw weer eens even 'te lezen' op VVP online .... straks om 13.30 uur heb ik een hoofddirecteur ( ik noem zijn naam niet, maar hij heeft samen met mij/ons ooit in de AMEV-tijd op 'de Wageningse Berg in Wageningen gezeten .... het opleidingscentrum van AMEV [ASR] ) op kantoor.....ik zal hem even prikkelen :) ! Ik heb het al vaker geschreven ... de grote verzekeraars zijn zo 'de weg kwijt' en zo 'naar binnen gericht'.... dat ook dit soort fratsen gebeuren. Het is stuitend om te vernemen dat nu deze extreem overgewaardeerde 'goedkope' vrouw weer van stal wordt gehaald. Het is werkelijk om te kotsen ..... maar dat zullen we maar niet doen .... Piet en de anderen 'jullie hebben helemaal gelijk' ( dat roepen ze ook al jaren tegen mij 'als VIP-relatie [ ha,ha,ha ] ) maar ze doen er GEEN REET mee .... en dat zal ik ze straks bij mij op kantoor ook weer vertellen ... p.s. Kijk eens wiens handtekening er op de groene kaarten van ASR staat :) ! prettige dag allemaal, Gert van Lunteren / Harderwijk

Frans Lampe - 16 december 2014

Beste Piet, sterkte in je strijd. Er zijn misschien wel allemaal deskaccountmanagers met goede bedoelingen, maar ook die weten niet wat er in veld gebeurd, laat staan dat zij er invloed op hebben. Die druk door callcenters is ook herkenbaar van andere maatschappijen. Na heel veel trekken en duwen hebben wij van de Direktbank in een hypotheekdossier een excuusbrief voor de klant en een bos bloemen gekregen. Sedert dit voorjaar (!) mee bezig geweest om afspraken te maken over de restschuld. Vele toezeggingen zijn niet nagekomen. Heeft heel veel tijd van ons gekost. Soms hoop je dat de maatschappij verzuipt in zijn eigen ellende, maar ja, je wil je klant niet de dupe laten worden. Moet je dan rouwig zijn om die dichtgegooide deur? Al iemand van de directie gesproken? Lijkt mij wel nodig in dit geval.

Piet Visser - 15 december 2014

Beste Frans Lampe, Neen, naar mijn idee niet. Ik heb hierover met a.s.r. gebeld en die zeiden dat ze dat alleen doen als de klant toestemming geeft. Desgevraagd zei de klant dat hij een nogal dwingende brief en meerdere dwingende telefoontjes had gehad. De teneur was dat als hij persé geen advies wilde, de gevolgen voor hem zouden zijn. Dus zei de klant dat hij toen maar onder druk akkoord gegaan was om een hersteladvies te krijgen. Maar dat dit inhield dat ik dan opeens de adviseur niet meer was, dat had hij niet begrepen. Hij dacht dat Poliservice mij een seintje zouden geven en dat ik daarna contact op zou nemen. Hij dacht dat ik een extern belbedrijf ingeschakeld had en hij vond deze manier van benaderen al zo helemaal niet bij mij passen. Zo zie je maar weer hoe eenvoudig een consument op het verkeerde been gezet wordt. Maar het meest boos ben ik over het feit dat a.s.r. zomaar mijn totale hypotheekportefeuille voor mij ontoegankelijk gemaakt heeft. Ik heb daar echt een probleem en ben er al over aan het bakkleien sinds april 2014. Geen enkel argument helpt. Dus dat wordt een gang naar de rechter, Kifid en de AFM. Daar ga ik de handelswijze van a.s.r. en de Direktbank ter discussie stellen. En dat net op het moment dat de AFM wil dat ik (weer) actief met die verpande beleggingsverzekeringen aan de bak ga.(Heb ik 3 jaar gedaan en ik wilde nou eigenlijk wel eens aan mijn schadeklanten aandacht geven.) Ik kan dus helemaal niks met die verpande polissen omdat ASR en de Direktbank de deur dichtgooien. (Hele diepe zucht.)

Frans Lampe - 12 december 2014

@ Piet Viisser, bizar dit verhaal. Maar mag die overvoer van de polis zo maar?

Piet Visser - 12 december 2014

Tja, a.s.r., zo moet het dus niet! Een praktijkgevalletje: Klant belt mij op dat hij door Poliservice benaderd is om zijn beleggingsverzekering om te zetten, want die zou niet goed meer zijn. Klant vraagt Poliservice hoe dat dan moet met de aan die polis gekoppelde a.s.r. hypotheek. Moet die dan ook omgezet worden? Poliservice mailt terug dat zij zich niet met de hypotheek bemoeien. Maar nu blijkt het toch ingewikkelder, dus je klant krijgt een verzoek om uitvoerige informatie te verstrekken over zijn hele wel en wee (klant & risicoprofiel) en de melding dat het nu een paar honderd euro gaat kosten. Maar dan nog, voor het hypotheekdeel wordt hij naar mij verwezen.(Moet ik blijkbaar weer hetzelfde doen voor het hypotheekdeel. Kan de klant 2x betalen. Lekker klantgericht.) Bovendien gaat a.s.r. er helemaal aan voorbij dat ik 2 jaar terug al een hersteladvies gegeven heb en dat er afspraken gemaakt zijn hoe we de komende jaren het financiële plaatje (beleggingsverzekering in combinatie met de hypotheek) gaan afwikkelen. De a.s.r. banjert dwars door het financiële plan dat de klant en ik samen gemaakt hebben. Ik bezoek de klant en spreek de boel door. We besluiten om een kleine aanpassing te doen op het plan dat we 2 jaar terug vastgesteld hebben. Leningdeel 1 wordt een jaar eerder volledig afgelost uit de poliswaarde en het restant uit eigen vermogen. (Dat scheelt weer Box 3 belasting.) Dus ik wil twee dingen doen voor 01-12-2015: de verpande polis afkopen en gebruiken om in te lossen op de hypotheek en het restant van dat hypotheekdeel geheel laten aflossen uit eigen middelen. Dankzij a.s.r. lukt beide niet. Op de polis ben ik opeens geen adviseur meer en kan ik niet meer muteren en de hypotheek hebben ze onder gebracht bij de Direktbank en die weigert mij als adviseur te erkennen omdat ik geen Mifid-vergunning heb. (Niet dat ik die nodig heb voor deze hypotheek, maar dat maakt de Direktbank niks uit. Ze weigeren, ook na een formele klacht de klant te helpen.) Ik had, samen met de klant, de zaak op orde. Nu zit ik, met dank aan a.s.r., aan alle kanten klem. Tja, we stellen de klant wel lekker centraal! We draaien ruziezoekend in rondjes om hem heen. Maar of de wetgever dit nu voor ogen had?

Berend Tooms - 11 december 2014

BN'ers achter de telefoon bij CB, BN'ers die, al dan niet betaald, de Jumboreclame volzingen en een BN'er die ingezet wordt om hersteladvies te laten vragen. Het is crisis, ook voor BN'ers kennelijk. Ook deze actie zal niet kosteloos zijn. Uiteraard moeten mensen met zo'n polis geactiveerd en geholpen worden, maar hier misschien toch het meest om bij de aanbieders de dossiers te kunnen sluiten. "wat hadden we meer kunnen doen dan mevrouw van Gaal in te zetten?" Immers een soort overtreffende trap van aangetekend? Nu kwam mij die Polisservice al bekend voor, namelijk.... als je als intermediair niet snel genoeg zorgt voor een conversie op een verlengings- of omzettingsvoorstel van het ASR-bedrijf, dan wordt ook deze club, dan wel in overleg, als "helper" geïntroduceerd. Op de site van deze club kwam ik deze zin tegen: "(wij kunnen alleen producten van a.s.r. aanbieden, het kan daardoor voorkomen dat wij geen geschikt alternatief voor je hebben)." Dat zegt mij voldoende. Misschien eerst toch maar eerst overleggen met de adviseur/bemiddelaar voordat dit in stelling gebracht wordt?

Jeffrey Leichel - 11 december 2014

Vanuit consumentenlogica zou hersteladvies altijd een onafhankelijk advies moeten zijn. Dat is belangrijk om nieuwe teleurstellingen te voorkomen en ook belangrijk vanwege tegengestelde belangen (bijv. claims op polissen). De resultaten van het woekerpolismeldpunt (van de Vereniging Woekerpolis.nl) spreken boekdelen. Ik vind dan ook dat sturing in hersteladvies vanuit de aanbieder zelf eigenlijk niet kan, zeker niet als de klant dan terecht komt bij een verkooploket van de aanbieder zelf. Het lastige in deze situatie is, dat het wel weer goed is dat a.s.r in ieder geval investeert in het onder de aandacht brengen van deze polissen. Ik zou eigenlijk mevrouw Van Gaal willen tippen niet de kaartjes door te sturen naar Poliservice, maar naar onafhankelijke advieskantoren. Dan klopt het verhaal beter. @Leo Tol, LOL!

Arjan Lubbe - 11 december 2014

De hamvraag is natuurlijk: Hoe wordt polisservice eigenlijk betaald. Hersteladviezen moeten gratis zijn. Waar rookt de schoorsteen van polisservice dan eigenlijk van?

Duurzaamheid en verzekeren: meer dan een groen advies

Duurzaamheid en verzekeren: meer dan een groen advies

(Partner in kennis a.s.r. in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Duurzaamheid gaat verder dan de klimaat-onderwerpen. Het omvat bijvoorbeeld ook de sociale verantwoordelijkheid...

Forse premieverhogingen a.s.r. bij particuliere schadeverzekeringen

Forse premieverhogingen a.s.r. bij particuliere schadeverzekeringen

a.s.r. voert soms fors premieverhogingen door bij haar particuliere schadeverzekeringen. Zo gaan casco- en WA-premie bij bromfietsen met 20 procent omhoog, wordt...

a.s.r. en Nibud introduceren quickscan Financiële redzaamheid voor mbo-studenten

a.s.r. en Nibud introduceren quickscan Financiële redzaamheid voor mbo-studenten

Tijdens de maandag begonnen Week van het geld 2024 introduceren a.s.r. en het Nibud speciaal voor mbo-studenten de Nibud Quickscan Financiële redzaamheid. Deze...

René Graafsma noemt schikkingen woekerpolissen flutvoorstellen

René Graafsma noemt schikkingen woekerpolissen flutvoorstellen

“De huidige voorgestelde schikkingen van woekerpolissen met Nationale-Nederlanden, DeltaLloyd, a.s.r. en Aegon – met alle voorgaande merken en handelsnamen...

a.s.r. verkoopt Knab aan Oostenrijks BAWAG Group

a.s.r. verkoopt Knab aan Oostenrijks BAWAG Group

ASR Nederland (a.s.r.) heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van Knab aan BAWAG Group AG voor een bedrag van 510 miljoen euro. a.s.r. liet al eerder weten...

"Nieuwe leennormen maken huizen met slecht energielabel aantrekkelijker"

"Nieuwe leennormen maken huizen met slecht energielabel aantrekkelijker"

Nu met de nieuwe leennormen meer geld kan worden geleend voor verduurzaming, is het volgens a.s.r. aantrekkelijker geworden om ook te kijken naar woningen met een...

Neriman Polat manager Business Development a.s.r. en Aegon Hypotheken

Neriman Polat manager Business Development a.s.r. en Aegon Hypotheken

Neriman Polat is per 1 januari manager Business Development in de nieuwe hypotheekorganisatie van a.s.r. Zij wordt verantwoordelijk voor de beide merken, zowel a.s.r....

Zestig procent wil dat zorgverzekeraar helpt gezond te leven

Zestig procent wil dat zorgverzekeraar helpt gezond te leven

De meerderheid van de respondenten (zes op de tien) in a.s.r.-onderzoek verwacht dat haar zorgverzekeraar helpt met een gezonde levensstijl en veerkracht. Ruim drie...

a.s.r. verlaagt uitvaartpremie met gemiddeld zeven procent

a.s.r. verlaagt uitvaartpremie met gemiddeld zeven procent

Vanaf januari 2024 verlaagt a.s.r. de premie met gemiddeld zeven procent voor klanten die een nieuwe uitvaartverzekering willen sluiten. Ook klanten bij wie de verzekering...

a.s.r. sluit dossier beleggingsverzekeringen

a.s.r. sluit dossier beleggingsverzekeringen

a.s.r. heeft een akkoord bereikt met de belangenorganisaties Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond over een finale...