Behandel PE Schade Zakelijk/Zorg zelfde als Hypothecair/Consumptief krediet

Studieboeken 4

Dukers & Baelemans roept op om PE Schade Zakelijk/Zorg identiek te behandelen als PE Hypothecair krediet/Consumptief krediet. Dit in de consultatie 'Besluit analyse vakbekwaamheidsbouwwerk', die sluit op 12 juni.

In het besluit wordt de module Hypothecair krediet uitgebreid met de eind- en toetstermen van de module Consumptief Krediet. Vanaf 1 april 2019 hoeft een adviseur met de beroepskwalificaties Hypothecair krediet en Consumptief krediet dan alleen nog het PE-examen Hypothecair krediet met goed gevolg af te leggen om beide beroepskwalificaties geldig te houden.

Dukers & Baelemans: "Wij vinden wij dit een positieve ontwikkeling. Dit voldoet ook aan de wensen van de markt. Wij vragen ons wel af waarom PE Schadeverzekering Zakelijk / PE Zorg een ander soort regime kent. Zou dat niet op dezelfde manier onderhouden kunnen worden zodat men door het behalen van PE Schade Zakelijk ook mag adviseren op het gebied van Zorg en dat men daarmee ook de beroepskwalificatie geldig houdt?"

Doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen

In het besluit wordt doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen ondergebracht bij de module Pensioen. 

Dukers & Baelemans is het hier mee eens: "In principe zou de adviseur Vermogen hiervoor de meest aangewezen adviseur zijn, maar beleggen binnen een pensioenregeling gebeurt meestal op basis van het lifecycle principe en dat zit minder in Wft Vermogen dan in Wft Pensioen. Wil een deelnemer voor een doorbeleggen kiezen, dan dient hij in het lifecycle systeem deze keuze eigenlijk al 10 tot 15 jaar voor pensioendatum te maken. Het idee is dat de adviseur pensioen deze keuze beter kan begeleiden. Hij heeft kennis over beleggen, want hij heeft ook Wft Vermogen behaald en hij heeft verstand van de lifecycle die in de specifieke regeling gehanteerd wordt."

Dukers & Baelemans noemt het echter "niet verstandig het onderdeel ‘doorbeleggen bij pensioenexpiraties’ volledig uit de module Wft Vermogen te halen. Vanuit zijn zorgplicht moet een adviseur Vermogen in het kader van langlevenrisico al in een vroeg stadium ook eventueel doorbeleggen na pensioendatum kunnen bespreken. De adviseur Vermogen heeft daarmee een belangrijke rol omtrent het begrijpen en uitleggen van de lifecycle. Daarnaast zal de adviseur in staat moeten zijn de klant op een heldere wijze te informeren en uit te leggen omtrent het doorbeleggen bij pensioenexpiraties. Wij stellen zodoende voor dat het doorbeleggen bij pensioenexpiratie in beide modules wordt behandeld. Hierbij achten wij het logisch dat de leerdoelen omtrent dit onderwerp in de module Wft Pensioen uitgebreider worden opgenomen dan in de module Wft Vermogen."

Het Verbond van Verzekeraars daarentegen meent in zijn reacties dat 'het besluit beter zou aansluiten op de praktijk als dit onderwerp bij de module Vermogen en het bijbehorende PE-examen wordt ondergebracht. De Wft-module Vermogen gaat namelijk al over beleggen; het doorbeleggen van pensioenexpiraties vraagt slechts om aanscherping van die module". 

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Duidelijk meer PE-examens afgelegd

Duidelijk meer PE-examens afgelegd

Eind vorig jaar zijn duidelijk meer PE-examens afgelegd dan in de maanden daaraan voorafgaand. Niet verwonderlijk, want de huidige PE-periode loopt over drie maanden...

Termijn voor PE-actualiteiten te ver opgerekt

Termijn voor PE-actualiteiten te ver opgerekt

De organisaties van financieel adviseurs vinden dat de termijn voor PE-actualiteiten te ver wordt opgerekt. Dit schrijven zij in hun reactie op de internetconsultatie...