Beheerst beloningsbeleid geldt voor iedereen

AFM gebouw

"Ook voor bijvoorbeeld secretaresses of medewerkers van een ict-afdeling geldt de verplichting een beheerst beloningsbeleid op te stellen en te voeren." Aldus de AFM in de 'Veelgestelde vragen en antwoorden' die zij op haar website heeft gepubliceerd over de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen.

Deze wet van 7 februari 2015 geldt voor alle functies binnen een financiële onderneming en dus niet alleen voor managementfuncties of functies met een verhoogd risico. Nieuw is onder meer dat een plafond geldt voor variabele beloningen van 20 procent van de vaste beloning (het bonusplafond). Er geldt voor het bonusplafond een overgangsregeling voor bestaande (arbeids)contracten die vóór 1 januari 2015 zijn gesloten: het bonusplafond is in dat soort gevallen tot en met 31 december 2015 nog niet van toepassing. Vanaf 1 januari 2016 moet elke financiële onderneming – behalve beheerders van beleggingsinstellingen en ondernemingen die voor eigen rekening handelen en geen klanten hebben - voor alle medewerkers die onder haar verantwoordelijkheid werkzaam zijn, inclusief uitzendkrachten en freelancers, rekening houden met het bonusplafond. De overige bepalingen, waaronder de verplichting tot het hebben van een beheerst beloningsbeleid, zijn al van kracht. Door de invoering van het bonusplafond is het van belang dat duidelijkheid ontstaat over wat onder variabele danwel vaste beloningen wordt verstaan. De AFM heeft daarom, mede op verzoek van marktpartijen, veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.

Reactie toevoegen

 
Sns Reaal gaat beloningsbeleid verder matigen

Sns Reaal gaat beloningsbeleid verder matigen

SNS Reaal houdt op 13 september een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Op de agenda staat het voorstel van de Raad van Commissarissen tot het...