"Blij dat provisieverbod schade van tafel is"

Jos Baetten 2018 ok

“Ik zie geen enkel heil in uitbreiding van het provisieverbod naar schadeverzekeringen. Ik ben blij dat die conclusie ook binnen het Verbond van Verzekeraars getrokken is.” Aldus ceo Jos Baeten van ASR in gesprek met VVP bij bekendmaking van de jaarcijfers 2017.

Baeten zegt niet verrast te zijn door de uitkomsten van de evaluatie van het provisieverbod. “Ik had bij lezing van de Kamerbrief van minister Hoekstra ook niet het gevoel dat hij het nodig vindt een hele grote revolutie te ontketenen.”

Provisietransparantie blijft nog wel boven de markt hangen. Baeten zou graag zien dat markt en stakeholders gezamenlijk komen tot een aanvaardbare invulling van het begrip actieve provisietransparantie. Wat Baeten betreft, houdt actieve provisietransparantie in dat “adviseurs – zoals sommigen nu al doen – de provisies vermelden in hun dienstverleningsdocument en op hun website. Ik denk dat dit een prima invulling van actieve provisietransparantie zou kunnen zijn. Verder gaan dient geen enkel doel. Laten we in ieder geval stoppen met de discussie voor of tegen.”

Beloning

Baeten is “trots” op de jaarcijfers 2017 van ASR: een flinke stijging van de winst, waar door alle segmenten aan is bijgedragen. De solvabiliteit bedraagt – na dividend – bijna 200 procent. Minstens zo belangrijk vindt Baeten dat de winstgevende groei heel goed samen blijkt te gaan met het dienen van het maatschappelijk nut.

ASR legt op dit laatste sterk de nadruk. Des te verrassender voor sommigen de fikse loonsverhoging voor ASR-bestuurders, die onlangs werd aangekondigd. Baeten zegt zich de reacties heel goed te kunnen voorstellen.

Baeten: “Ik begrijp alle reacties hartstikke goed. Maar wat soms wordt vergeten: je gaat als bestuurder niet over je eigen salaris. Dat is echt aan de raad van commissarissen. Deze heeft een zorgvuldige afweging gemaakt. Wat is de positie van ASR op de arbeidsmarkt op de middellange en lange termijn? Verder geldt dat het bestuur ook na de verhoging nog altijd onder de benchmark zit. Andere functies in het bedrijf zitten wel op de benchmark. Alles bij elkaar zien wij als bestuur geen reden om de raad van commissarissen niet te volgen. Maar inderdaad merk je weer eens hoe gevoelig de beloning van bestuurders in Nederland ligt.”

Verzekerbaarheid

Verzekeraars spelen een grote rol in de samenleving. Zonder verzekeringen zouden veel zaken te riskant zijn om te ondernemen. Vanuit de adviseurs wordt de laatste tijd geregeld gezegd dat verzekeraars risico’s af houden; de verzekerbaarheid van bepaalde zaken staat volgens hen onder druk.

Baeten bevestigt dat ook ASR sommige risico’s niet meer accepteert. “Maar niet uit onwil. Het is een feit dat sommige risico’s te groot zijn in verhouding tot de premie die men bereid is te betalen.

“Verzekeraars zijn heel terughoudend ook bij het verzekeren van het brandrisico in de agrarische sector. Dit heeft te maken met de schadelast door asbest, die volledig uit de hand is gelopen. De prijs wordt bij de maatschappijen neergelegd.

“Wordt de prijs te hoog, kunnen wij beter zeggen: we accepteren het risico niet meer.”

“Ik denk dat het zaak is dat verzekeraars, adviseurs en consumenten/bedrijven met elkaar in gesprek gaan over hoe risico’s beheersbaar te houden. Zodat wij als verzekeraar een premie kunnen vragen die ons op z’n minst de kans op een gezond rendement geeft.”

 

 

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Albert van der Poll - Van der Poll Financiële Diensten 22 februari 2018

Leuk hoor die actieve provisietransparantie, maar kunnen we het niet beter wat breder trekken? Nu lijkt alles en iedereen "gratis" behalve de adviseur. Het is voor het begrip van de consument wenselijk dat ook de affiliatevergoedingen van online aanbieders en de werkelijke distributiekosten van verzekeraars worden vermeld. Bijvoorbeeld voor het afsluiten van deze polis ontvangt de beheerder van deze website 75 euro van asr. Of: per polis geven wij 100 euro uit aan onlinemarketing en reclameboodschappen op RTL, zodat u die Coronels beter kent dan uw eigen zus. Dan kan de consument dat vergelijken met de dienstverlening die de intermediair verleent voor zijn provisie. Door sec provisie te benoemen blijven alle andere beloningen en kosten buiten beschouwing. Dat kan niet de bedoeling zijn van meer duidelijkheid verschaffen aan de consument.

ASR maakt zich op voor snelle beursgang

ASR maakt zich op voor snelle beursgang

ASR keert nog voor 1 juli terug naar de particuliere markt. De staatsverzekeraar en NLFI, het administratiekantoor dat de aandelen beheert namens de Nederlandse...

Baeten: nooit mogen we lessen uit de crisis vergeten

Baeten: nooit mogen we lessen uit de crisis vergeten

"We zullen als sector er vooral voor moeten waken dat we de crisislessen niet vergeten zodra het economisch weer wat beter gaat." Aldus a.s.r.-topman Jos...

Asr: revival deel intermediair

Asr: revival deel intermediair

“Het distributielandschap is enorm aan het veranderen. Wij merken een revival bij een deel van het intermediair. Dit zijn de adviseurs die keuzes maken, zich...

Asr besteedt pensioenadministratie uit

Asr besteedt pensioenadministratie uit

ASR laat de pensioenadministratie verzorgen door Infosys BPO. ASR heeft Infosys BPO, de business process outsourcing-dochter van Infosys, in de arm genomen om vanaf...

Asr werkt verder aan fusie of beursgang

Asr werkt verder aan fusie of beursgang

"Wij zullen kansen voor consolidatie binnen de Nederlandse verzekeringsmarkt serieus onderzoeken", aldus ASR-topman Jos Baeten in een reactie op de exit-brief...