BRP-signaal bij overlijden verzekerde wordt mogelijk

Uitvaart via Pixabay (kist in auto)

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het Besluit basisregistratie personen gewijzigd. Hierdoor kunnen levens- en natura-uitvaartverzekeraars gerichter op zoek naar nabestaanden die recht hebben op een uitkering van een verzekering.

Belangrijke vervolgstap is het opstellen van modelautorisaties. Deze vormen de basis voor de autorisaties die individuele levensverzekeraars straks kunnen aanvragen. Vermoedelijk duurt dit proces een half tot één jaar.

Afnemersindicatie 

Door de wijziging kunnen verzekeraars straks hun verzekerden ‘aanmelden’ bij de BRP. Als in de BRP vervolgens de juiste persoon geïdentificeerd wordt, dan krijgt de verzekerde een zogenaamde afnemersindicatie voor de betreffende verzekeraar. Overlijdt de verzekerde? Dan krijgt de verzekeraar daarvan automatisch bericht. Melden nabestaanden zich vervolgens niet bij de verzekeraar, dan kan de verzekeraar zelf contact opnemen. Heeft de verzekeraar geen informatie over de nabestaanden? Dan kan de verzekeraar ook deze informatie opvragen in de BRP. Uiteraard blijft het zelf melden van het overlijden door nabestaanden bij de verzekeraar, het meest efficiënt.  

Ook kunnen levensverzekeraars straks, na het plaatsen van een afnemersindicatie, een signaal krijgen bij overlijden van een klant die in Nederland woont en een periodieke (lijfrente)uitkering ontvangt. Nu moeten klanten met regelmaat aantonen dat ze nog in leven zijn, met een attestatie de vita. Dit is dan niet meer nodig voor klanten die met een afnemersindicatie in de BRP staan. 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Dga onderschat persoonlijke financiële risico\'s

Dga onderschat persoonlijke financiële risico\'s

Veel directeuren-grootaandeelhouders dekken hun persoonlijke financiële risico’s niet goed af, omdat ze deze laag inschatten. Van de dga's vindt 42 procent...