De Gratis Makelaar nu landelijk

Mark Glas

De Gratis Makelaar (online bieden op een woning die te koop staat) gaat landelijk, na de start in Rotterdam en omgeving een jaar geleden. Meer dan 150 klanten kozen in het eerste jaar in Rotterdam voor de diensten van de nieuwkomer.

Verkopers zijn particulieren, maar volgens mede-oprichter Mark Glas ook een toenemend aantal zakelijke woningeigenaren.

Glas betitelt De Gratis Makelaar als "een geweldige ontwikkeling ten opzichte van het bieden met een gesloten envelop. Dit maakt het biedproces van een woning volledig transparant. Je ziet namelijk precies wat er op een woning is geboden en iedereen kan meedoen. Onze werkwijze leidt tot de beste opbrengst. Dat hebben we het afgelopen jaar bewezen in Rotterdam. Het winnende bod is bij ons gemiddeld 14 procent hoger dan de vraagprijs".

Verdienmodel
De Gratis Makelaar rekent geen kosten aan de verkoper van de woning. Glas: "We kunnen de dienstverlening zo aanbieden, omdat we veel zaken hebben geautomatiseerd. Daarnaast betaalt degene die de woning uiteindelijk koopt betaalt een fee. Dit bedrag kan de kopende partij optellen bij de koopsom en dus meefinancieren in de hypotheek. De fee is vast ongeacht de hoogte van de koopsom. Ons streven is om deze fee ook stapsgewijs af te bouwen naar nul euro. Dat doen we door goede afspraken te maken met leveranciers van energie, verzekeringen, hypotheken, etcetera. Wij laten de vergoedingen van deze partijen ten gunste komen van onze klanten. Zo wordt onze dienstverlening op termijn dus voor iedereen gratis."

Reactie toevoegen

 

Reacties

J. Pieters - Pieters NVM-makelaars 28 maart 2018

Beste Gerard, het is wel heel makkelijk als iemand een kritische opmerking maakt om dan te zeggen "winkelnering". De GRATIS makelaar krijgt van mij alle succes van de wereld. Als nieuwkomer moet je natuurlijk een idee hebben om markt te veroveren, dan kun je natuurlijk zeggen: 'wij zijn transparanter dan de huidige makelaars'. Wat is er dan precies onduidelijk of niet transparant bij een andere makelaar? Iedere makelaar heeft toch een opdrachtovereenkomst met daarin de makelaarscourtage en de kosten. Geen enkele dienstverlener kan zich veroorloven om vandaag de dag onduidelijk of niet transparant te zijn, toch? Als je aangeeft dat je GRATIS bent en dan toch nog een factuur in rekening brengt van € 1.799,= bij een koper, lijkt mij dat niet GRATIS. Maar goed, de tijd zal het leren.

Gerard Verberne - Vastgoedbedrijf 27 maart 2018

John Pieters heeft denk ik wat winkelnering en het is jammer dat hij niet ziet dat het systeem transparanter is. Even wennen dus John.

Mark - De Gratis Makelaar 27 maart 2018

In reactie op John Pieters. Het is zeker geen “Sigaar uit eigen doos”. De fee wordt opgeteld bij de het hoogste bod. Onze dienstverlening is veel meer waard dan €1.799,-. Met ons innovatieve biedplatform zorgen wij immers voor de beste verkoopopbrengst. Tevens maken wij het biedproces geheel transparant. Dat wordt door bieders en kopers zeer positief ontvangen. Groet, Mark

John Pieters - Pieters NVM-makelaars 27 maart 2018

SIGAAR UIT EIGEN DOOS ! Gratis bestaat niet, toch? Ook bij de Gratis Makelaar uit Rotterdam is GRATIS dus niet GRATIS. De veilingskosten van € 1.799,= (voor het geautomatiseerd systeem) worden door de koper betaalt en is een onderdeel van de koopsom. Zo staat op de website. Eigenlijk is het dus een sigaar uit eigen doos, want bij iedere makelaar is de makelaarscourtage ook een onderdeel van de koopsom en wordt dit in mindering gebracht bij de verkoper en betaalt de koper dit uiteindelijk (onderdeel van de koopsom). Hoe je het ook uitlegt, de verkoper krijgt uiteindelijk een aftrekpost op de koopsom van deze makelaarskosten. De gratismakelaar heeft het plan om andere aanbieders deze kosten in de toekomst te laten betalen. Onder andere wordt dan het geld opgehaald bij de energieleveranciers of hypotheekadviseurs. En dus zou dit dan ook GRATIS zijn, volgens deze vernieuwer in de makelaardij (?). Wie betaalt deze leveranciers? O ja, de koper die betaalt daar uiteindelijk de rekening van. Misschien dat de hypotheekadviseur zijn extra kosten voor het ontvangen van deze lead ook gaat doorberekenen? Of zal de adviseur uiteindelijk genoegen nemen met een lagere fee? Ik denk het niet!

Koper betaalt voor 'gratis' verkoopmakelaar

Koper betaalt voor 'gratis' verkoopmakelaar

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Gratis je woning verkopen en toch profiteren van persoonlijke en professionele ondersteuning van een verkoopmakelaar. "Er...