Financiën niet eens met conclusie over vermogensbelasting

Ministerie van Financiën

"De vermogensbelasting in strijd met het recht van eigendom", concludeerde de Advocaat-Generaal (A-G) van de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën is het hier niet mee eens.

Een advies van de A-G wordt meestal opgevolgd door de Hoge Raad. Als dat het geval is, zou dit wel eens het einde van huidige belasting op vermogen kunnen zijn. De heffing staat ter discussie omdat het fictieve rendement van 4 procent waarover 30 procent belasting wordt geheven, sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 steeds verder uit beeld is geraakt. Door de aanhoudend lage rente halen gewone spaarders deze vergoeding bij lange na niet.

Het ministerie van Financiën kan zich niet vinden in het standpunt van de A-G dat de vermogensrendementsheffing op regelniveau strijdig is met het eigendomsrecht als bedoeld in artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM. Het ministerie is van mening dat de vermogensrendementsheffing in Box3 valt binnen de ruime beoordelingsmarge die de wetgever toekomt.De Hoge Raad heeft in april vorig jaar een arrest gewezen waarin is beslist dat het forfaitaire stelsel van Box3 in beginsel geen inbreuk vormt op het eigendomsrecht. Het ministerie wacht het arrest af in de zaak die nu in cassatie voorligt bij de Hoge Raad. De reactie van Financiën op de conclusie van de A-G zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd", aldus Financiën.

De A-G verwijst naar de maatschappelijke onrust en onvrede over de vermogensrendementsheffing. "Uiteraard is ook het kabinet opgevallen dat er veel maatschappelijke en politieke discussie is ontstaan over de vermogensrendementsheffing. Daarom heeft het kabinet de ambitie uitgesproken om op termijn te komen tot een heffing over het daadwerkelijk genoten rendement. Dat moet wel zorgvuldig worden voorbereid – er zijn niet zulke goede ervaringen met haastig vormgegeven en moeilijk uitvoerbare wetgeving. Rondom Prinsjesdag rapporteert het kabinet de voortgang op dit terrein", aldus Financiën..

 

 

Reactie toevoegen

 
Financiën legt noodzaak ingrijpen uit

Financiën legt noodzaak ingrijpen uit

Het ministerie van Financiën heeft een infographic laten maken, die inzichtelijk moet maken waarom er ingegrepen wordt in de financiële sector. "Een...

Financiën blijft adviessector flessen

Financiën blijft adviessector flessen

Terwijl het ministerie van Financiën de sector oproept vooral ook in de geest van de wet te opereren, biedt Fincover alle medewerkers van Financiën nog...