Geijsel Kroon wil assurantiebelasting terug naar 7%

Wilfred Mooij

Financieel adviseur Geijsel Kroon wil dat de verhoging van de assurantiebelasting naar 21 procent wordt teruggedraaid naar de zeven procent die de belasting ooit was.

Wilfred Mooij, directielid Geijsel Kroon: "Deze tijdelijke crisismaatregel heeft nu wel lang genoeg geduurd. Als verzekeringsadviseurs hebben wij duizenden mensen te woord gestaan om ze uit te leggen dat de premieverhoging niet in de zakken van de verzekeraars verdwijnt. De praktijk leert dat we geen telefoontjes krijgen als de premies worden verlaagd, wel als ze worden verhoogd. Buiten de extra administratieve druk wordt het wel eens tijd om deze 'tijdelijke' maatregel terug te draaien. Bovendien is het tarief veel hoger dan in de ons omringende landen, dat is ook niet goed voor de Nederlandse concurrentiepositie in Europa. Nu de crisis voorbij is, maar de economie toch moeite heeft om op gang te komen, is verlaging van de assurantiebelasting bij uitstek een middel om het geld weer te laten rollen. Het Nederlandse mkb heeft deze pijnlijke maatregel midden in de crisis moeten slikken. De maatregel was tijdelijk, dus kan en moet nu weer worden teruggedraaid. Een goed alternatief kan zijn om de betaalde assurantiebelasting voortaan te laten verrekenen met de ontvangen btw. Dit kost de schatkist minder geld, maar is wel veel eerlijker dan de huidige systematiek.

"Het percentage zeven procent is ooit zo vastgesteld omdat assurantiebelasting niet verrekenbaar is met btw. In 2013 is deze belasting 'tijdelijk' meer dan verdubbeld van 9 naar 21 procent. en daarmee gelijkgetrokken met het btw-tarief. Het is de hoogste tijd dat deze maatregel wordt teruggedraaid of dat de assurantiebelasting verrekenbaar wordt met ontvangen btw."
Sinds 2013 - toen de assurantiebelasting werd verhoogd naar 21 procent - incasseert de Nederlandse Staat jaarlijks ruim 2 miljard assurantiebelasting. Het mkb betaalt hiervan 90 procent en particuliere huishoudens betalen samen jaarlijks ongeveer de resterende 200 miljoen euro assurantiebelasting. Een Nederlands huishouden betaalt gemiddeld ongeveer 100 euro assurantiebelasting per jaar, aldus Geijsel Kroon.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Ria Engel - 21 september 2016

Helemaal mee eens! Kosten worden nu door de klanten en door de tussenpersonen gedragen ... De hogere Assurantiebelasting en wat denk je van de onterechte toezichtskosten, die onze sector moet betalen aan AFM! Waarom speelt de brancheorganisatie zoals Adfiz (& co) hierin geen rol?

Alexander Kobessen - 15 september 2016

Volkomen mee eens. Maar hoe is het ook alweer gegaan met het kwartje van Kok?

Consument dupe van hogere assurantiebelasting

Consument dupe van hogere assurantiebelasting

Door een gelijkschakeling van de tarieven van assurantiebelasting en btw zou een polishouder of huishouden per jaar meer dan 100 euro duurder uit zijn. Dat blijkt...

Belastingdienst akkoord met btw-vrijstelling directe beloning

Belastingdienst akkoord met btw-vrijstelling directe beloning

De Belastingdienst is akkoord gegaan met een btw-vrijstelling voor directe beloning. Of de wet op de Assurantiebelasting wordt gewijzigd, is nog onduidelijk. De...

Meer assurantiebelasting op doorlopende reispolis

Meer assurantiebelasting op doorlopende reispolis

Hema Verzekeringen wijst klanten er momenteel op dat zij vanaf 1 april meer assurantiebelasting dienen te betalen op de doorlopende reisverzekering. Vanaf 1 april...