Helft jongeren pakt smartphone in auto uit gewoonte

Smartphone

Bijna de helft van de bestuurders tussen de 17 en 34 jaar pakt uit gewoonte de smartphone tijdens het autorijden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Smartphonegebruik in de auto’ uitgevoerd door GfK in opdracht van verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert en Allsecur autoverzekeringen.

 

Naast gewoontegedrag (46 procent) zijn altijd bereikbaar willen zijn (44 procent) en functionaliteit (39 procent) andere redenen om de smartphone achter het stuur te gebruiken.

Afgeleid worden door de smartphone in de auto is levensgevaarlijk. Geschat wordt dat in 5 tot 25 procent van de auto-ongevallen afleiding een rol speelt (SWOV, 2013). "Voor het gebruik van de telefoon moet iemand zich mentaal inspannen. Dit heeft tot gevolg dat er minder aandacht is voor andere dingen, zoals het verkeer."
Gewoontegedrag is lastig te veranderen, omdat het vaak onbewust en automatisch gedrag is. Een manier om deze gewoonte toch te doorbreken is jongeren te laten ervaren dat het eigenlijk heel makkelijk is om de smartphone te laten liggen. Uit projecten blijkt dat een positieve prikkel geven in de vorm van een beloning goed werkt. Zoals belonen van jongeren die beloven hun smartphone zeven dagen links te laten liggen tijdens het autorijden.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Berend Tooms - 2 september 2014

Op de (brom)fiets niet anders en zeker net zo gevaarlijk.

"reisverzekeraars keren mager uit na diefstal smartphone"

"reisverzekeraars keren mager uit na diefstal smartphone"

Independer constateert dat reisverzekeraars mager uitkeren na diefstal van een tablet of smartphone. Volgens Independer geeft 92 procent van de reisverzekeraars...

ASR lapt defecte smartphones voortaan standaard op

ASR lapt defecte smartphones voortaan standaard op

Na een geslaagde pilot gaat ASR defecte smartphones, tablets en laptops voortaan standaard laten beoordelen door reparateurs, in plaats van direct een schadevergoeding...