ING waarschuwt voor tarievenoorlog advieskosten

“Ik gun iedereen het recht op zijn eigen fouten en zijn eigen adviestarieven, maar het wekken van de suggestie dat advies goedkoop is, is niet in het voordeel van de consument”, aldus Hans Hagenaars, Directeur Particulieren tijdens het ING Hypotheekevent 2012 in Rotterdam.

Hagenaars waarschuwde fel tegen de tarievenoorlog die inmiddels al is losgebarsten. ING houdt vooralsnog vast aan het hypotheektarief van 2.100 euro. Uit concurrentieoverwegingen denkt ING nog wel iets te kunnen zakken, maar waarschuwt tegelijkertijd voor uitholling van het adviesvak door het in rekening brengen van te lage tarieven. “Hypotheekadvies is ingewikkeld, ook mensen met een hoge opleiding hebben moeite om alle ins en outs te begrijpen, een breed en gedegen advies vergt van een adviseur minimaal HBO-denkniveau en een hoogwaardig advies kost veel tijd en dus geld. Banken die de suggestie werken dat advies goedkoop is, doen de consument geen goed.”
In tegenstelling tot andere banken zal ING ook een beheerfee van circa 900 tot 1.200 euro gaan introduceren. “Wij vinden een beheerfee ook passend in de geest van de wet en bovendien willen we op geen enkele manier de concurrentie met het onafhankelijk intermediair aangaan.”
Tijdens het Hypotheekevent, bezocht door zo’n 800 adviseurs, maakte ING duidelijk ook na 1 januari 2013 in het onafhankelijke intermediair te geloven en in het kanaal te blijven investeren. “Niet alleen omdat 60 procent van de 9 miljoen klanten van ING aangeeft onafhankelijk advies belangrijk te vinden en omdat we al jaren uitstekend met elkaar samenwerken, maar ook omdat het na 1 januari 2013 als gevolg van het provisieverbod een goedkoop kanaal is.”
“Daarom zullen we het huidige bedieningsmodel met relatie- en accountmanagers voortzetten en gaan we het intermediair nog nadrukkelijk ondersteunen. Onder meer door het aanbieden van meer online diensten via www.ing-intermediair.nl zodat de adviseur meer tijd krijgt voor zijn eigenlijke advieswerk. Daarnaast zullen we ook het Excellent opleidings- en supportprogramma voortzetten en zullen we nog meer effort steken in de verbetering van producten om de simpele reden dat de consument daarbij gebaat is en de adviseur dan niet om ons heen kan. Ook zullen we nadrukkelijk gaan uitdragen dat de klant van ING én de adviseur samen is en niet meer van ING alleen en zullen we actief gaan doorverwijzen naar adviseurs.”
Nieuw is verder dat ING in 2013 ook consumentenkrediet aan adviseurs gaat aanbieden, “al was het maar om de klant van de adviseur op die manier de mogelijkheid te bieden om de advieskosten te kunnen financieren".
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Pollo - 12 december 2012

Wat Joopio aangeeft is wel wat er de komende tijd gaat gebeuren. er is nog maar 1 aflosvorm, dus wat boeit 't. Risico's van WW/AO overlijden, pensioenopbouw gezinsvorming inkomensschommelingen verhuisplannen, ach. Doet u mij maar 1 hypotheek van de plank. One-size fits all. Krijg je hypotheken die op Crocs lijken.

Gerda - 12 december 2012

@jeffrey, Doe geen moeite, ING pikt tegenwoordig zelfs gewoon je bestaande relaties in, als je portefeuille niet naar hun zin is gegroeid. Daar kun je de directie over aanspreken, maar je krijgt daar geen enkele respons. @Hans Hagenaars, U zegt dat de ING een ADVIESTARIEF rekent ad E 2.100,- . Elders heb ik vernomen, dat de ING dit tarief pas in rekening brengt na het tekenen van de offerte. De volgende vragen rijzen dan: a. Wanneer blijkt dat het tijdens het adviestraject niet komt c.q. zal komen tot het uitbrengen van een offerte, brengt de ING dan wèl die E 2.100,-- in rekening of hoeft cliënt dan evenals bij de Rabobank, de advieskosten niet te betalen? b. Het aanvragen c.q. uitbrengen van een offerte behoort al te vallen onder de bemiddelingskosten, Kunnen we er daarom vanuit gaan dat die Advieskosten eigenlijk onder de noemer "Bemiddelingskosten" dienen te vallen? c. Zo nee, dan het volgende: Na het tekenen van de offerte begint het echte bemiddelingswerk pas echt: Krijgt de relatie dan een aparte nota voor de kosten van het eigenlijke afsluiten van de hypotheek? En onder welke kosten laat u de zorgplicht voor de tijdige afgifte van de bankgarantie onder vallen? Onder advieskosten of onder bemiddelingskosten?

wil - 12 december 2012

Het is een mooi verhaal voor de z.g. vakpers, die het e.e.a. slikt als zoete koek. De praktijk zal straks leren dat wij adviseurs en klanten van het bekende kastje naar de bekende muur worden gestuurd. En als de bank naar ons toe steken/c.q. tijd laat vallen kunnen we niet bij hen aankloppen om deze vergoeden! Bij de klant hoort die tijd zeker niet gedeclareert te worden. IK vertrouw hierbij voorlopig nog op de WUH van dat oranje circus, de rest kijken we nog even aan.

Gerda - 12 december 2012

@Pollo, Gaat die mengvorm het niet redden in 2013 ????? Let op mijn woorden, als je de juristen gespecialiceerd in verzekeringsrecht en de D&O's hun gang laat gaan, dan blijft die mengvorm gewoon in de doofpot doorborrelen. Het intermediair zal degene moeten worden die haar eigen rechten en plichten nauwkeurig zal moeten vastleggen in haar DVD. Heel benieuwd hoeveel onafhankelijke adviseur die discipline en standvastigheid kunnen opbrengen voor 1 januari 2013 Het is ook aan de adviseur om aan zijn relatie duidelijk kenbaar te maken waar de aansprakelijkheid van de adviseur/bemiddelaar begint en waar deze ophoudt. En vooral waar die van de bank/verzekeraar begint !!

Martin Schipper - 12 december 2012

ING die een beheerfee gaat introduceren?? Dan moet e rook iets te beheren zijn wat niet door intermediairs gebeurd (neem aan dat ze daar op doelen?) en verder moet er kwalitatief goed geschoold personeel worden aangenomen om dat specifieke werk te kunnen doen (geen callcenter-typetjes). En worden die nu niet allemaal bij bosjes d elaan uitgestuurd??

Pollo - 12 december 2012

@ Martin Schipper in het verleden nam ING nog wel eens de regie over, bijvoorbeeld bij een beleggingshypotheek ging men de klant adviseren over de fondskeuze, zonder de adviseur hierover te raadplegen of in te lichten. Commentaar werd afgedaan met: u heeft aanbrengprovisie ontvangen, verder voelen wij ons vrij om met de klant in contact te treden, de klant heeft hiermee ingestemd. Ik neem toch aan dat men nu anders zal gaan opereren. Het zal niet kunnen dat een klant bijvoorbeeld bij renteverlenging hier bij mijn een advies over krijgt en dan ook bij ING moet betalen.

Pollo - 12 december 2012

@ Gerda, ik heb er wel aan gedacht. Even briefje naar de relatie ter bevestiging dat hij zich voor wat betreft de beleggingskeuze bij laat staan door de adviseur van de ING. Toekomstvisie annex wensdroom: intermediairklant blijft intermediairklant, intermediair ontvangt alle informatie zoals modellen drie waardeoverzichten etc, zonder daarom te moeten vragen c.q. met een machtigng en dreigementen te moeten afdwingen. (niet alleen bij ING) Als de klant kiest vor intermediair, dan geen geneuzel over privacy enzovoorts. WIl de klant alsnog naar de bank rehctsrekes, dan gewoon enshcriftleijek beestiging: u bent over naar en andere adviseur. Die twijfelachtige mengvormen gaan het niet redden in 2013.

Jeffrey Leichel (ODIN) - 12 december 2012

Misschien mag ik de ING nog wat tips geven om de samenwerking te bevorderen? 1. geen productie verplichting opleggen 2. werken op volmacht mogelijk maken en dan geen volmacht dat notarieel moet worden vastgelegd 3. meer meewerken aan telefonisch verstrekken van informatie 4. zo snel mogelijk spaarhypotheek beschikbaar stellen voor overstappers Wel top dat ING zich zo duidelijk uitspreekt voor het distributiekanaal onafhankelijk adviseurs.

Leo Tol (Uwgeldwinkel) - 11 december 2012

@Ger, nope, voor starters en krenten uit de pap niet, maar dan gaat het leven beginnen, met je restschuld, je alimentatie, je eigenwoningreserve, je box 1, je box 3 ........

Ger - 11 december 2012

annuïteit moeilijk?

ING: verduurzaming Nederlandse bedrijfsleven is aan het versnellen

ING: verduurzaming Nederlandse bedrijfsleven is aan het versnellen

De verduurzaming in het Nederlandse bedrijfsleven versnelt: tweederde van de bedrijven verwacht dat de eigen verduurzaming dit jaar accelereert in vergelijking met...

FNV en CNV schorten acties bij ING op

FNV en CNV schorten acties bij ING op

FNV en CNV schorten de acties bij ING op na een verbeterd eindbod van de bank voor de nieuwe cao. Zij blazen de geplande staking op dinsdag 4 april in Noord-West...

Donderdag 24-uursstaking bij ING Noordoost-Nederland

Donderdag 24-uursstaking bij ING Noordoost-Nederland

Donderdag organiseren FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen een 24-uursstaking voor de ING-werknemers in Noordoost-Nederland. ING presenteerde vorige week een...

"Nieuw cao-voorstel ING komt niet in de buurt"

"Nieuw cao-voorstel ING komt niet in de buurt"

De vakbonden wijzen het nieuwe cao-aanbod van ING af, is te lezen op de website van De Unie. De vakorganisaties “nemen in de afweging vooral het jaar 2023...

ING doet nieuw cao-voorstel

ING doet nieuw cao-voorstel

ING heeft een nieuw cao-voorstel gedaan, melden de vakbonden die dinsdag actie voerden bij de bank. De vakbonden gaan het voorstel bestuderen. Medewerkers konden...

Vakbonden kondigen werkonderbreking aan bij ING

Vakbonden kondigen werkonderbreking aan bij ING

Het ultimatum dat vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie de ING Bank oplegden, is maandag om 12.00 uur verlopen en de bank heeft niet gereageerd. Dat betekent...

Cao: FNV, CNV en De Unie stellen ING ultimatum

Cao: FNV, CNV en De Unie stellen ING ultimatum

Bij het bestuur van ING bank viel vandaag een ultimatum van vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie op de deurmat. Daarin eisen de bonden dat de Nederlandse...

ING Intermediair Index: sentiment onder hypotheekadviseurs daalt sterk

ING Intermediair Index: sentiment onder hypotheekadviseurs daalt sterk

Het vertrouwen van adviseurs in de hypotheekmarkt is sterk gedaald, zo blijkt uit onderzoek van ING onder onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.  De...

Topmanagers Nederland verwachten recessie van aantal kwartalen

Topmanagers Nederland verwachten recessie van aantal kwartalen

De meerderheid van de bedrijven verwacht dat hun winstmarge in 2023 met 10 tot 25 procent zal dalen. Dit blijkt uit onderzoek van ING onder 148 topmanagers van grote...

ING-medewerkers gaan opnieuw actievoeren voor betere cao

ING-medewerkers gaan opnieuw actievoeren voor betere cao

ING-medewerkers gaan 20 december opnieuw actievoeren voor een betere cao.  De kerstactie wordt georganiseerd door FNV, CNV en De Unie. De medewerkers accepteren...